single

Dlaczego Brytyjczycy piją herbatę o 5 popołudniu?

Anglia to szczególny kraj względem tradycji. Uważa się, że Brytyjczycy szanują i przestrzegają swoich zwyczajów. Jedną z najsłynniejszych tradycji Anglików jest picie herbaty o 5 po południu. Obyczaj ten został wprowadzony przez królową Annę z Anglii już w 1840 roku, która zdążyła zgłodnieć przed kolacją...

Skąd wziął się "tea time"?

Kolacje u rodzin królewskich zwykle podawane były o 8 wieczorem. Królowa Anna zdążyła zgłodnieć o 4 po południu, więc by zaspokoić głód, zamówiła herbatę, chleb, masło i ciastka. Wkrótce stało się to nawykiem i zaczęła zapraszać przyjaciół na swoje przyjęcia herbaciane.W ten sposób owe spotkania stały się wydarzeniami towarzyskimi. Panie z wyższych sfer przyjmowały gości w salonie między 4 a 5 godziną. Wymieniały się plotki, planowały wieczory i poznawalły nowych ludzi. Czasami panie przychodziły tylko na 10-15 minut, ponieważ potrzebowały uczestniczyć w kilku z tych przyjęć herbacianych. Herbatę podawano z ciastami, herbatnikami, kanapkami i owocami. Oprócz herbaty goście mogli napić się kawy, wina, sherry czy szampana, lecz to herbaciany napar grał pierwsze skrzypce.

Herbaciany podwieczorek

Herbata we współczesnej Wielkiej Brytanii

Współczesny rytm życia zmienił tradycje i styl życia wielu Anglików. Jednak bez względu na to, jak bardzo są zajęci, Brytyjczycy starają się znaleźć czas na wypicie herbaty z kawałkiem ciasta. Tradycyjny podwieczorek podawany jest z różnymi kanapkami (niezbędne są cienko pokrojone kanapki z ogórkiem), a także ciasta i bułeczki. Herbatę uprawianą w Indiach i Cejlonie przelewa się ze srebrnych czajniczek do eleganckich porcelanowych filiżanek. W dzisiejszych czasach jednak w przeciętnym podmiejskim domu popołudniowa herbata jest prawdopodobnie tylko ciastkiem lub małym ciastkiem i kubkiem herbaty, zwykle wytwarzanym z torebki herbaty.

Herbaciarnia

Herbaciarnie - raj dla smakoszy

Ale jeśli chcesz cieszyć się starymi tradycjami popołudniowej herbaty, możesz odwiedzić jedną z herbaciarni. Herbaciarnia to niewielka sala lub restauracja, w której serwowane są napoje i lekkie posiłki, często przeznaczone głównie dla kobiet i charakteryzujące się spokojną lub stonowaną atmosferą. Herbaciarnie zyskały popularność w latach 80. XIX wieku, zarówno w Anglii, jak i Ameryce. Były to miejsca na poczęstunek, gdzie dostępne były ciepłe posiłki, ciasta, chleb i wypieki. Ich wyjątkowość oraz popularność polegała też na tym, że były to pierwsze społecznie akceptowalne miejsca, w których panie mogły się odświeżyć bez męskiej eskorty.

Jeśli więc chcesz poczuć angielski klimat w Twoim domu, zaproś znajomych na filiżankę herbaty. Nie zapominaj, że Anglicy piją herbatę z mlekiem. Ciesz się popołudniową herbatą i miłym towarzystwem!