Herbaty z Ameryki Południowej
Herbaty z Ameryki Południowej zyskują coraz większą popularność jako zdrowy napój. Niektóre herbaty są znane z tego, że pomagają w utracie wagi, a inne leczą drobne dolegliwości. Która herbata z kontynenty półkuli zachodniej jest najlepsza? Oto niektóre z popularnych wyborów.
Która herbata “króluje”?
Najpopularniejszą herbatą w Ameryce Południowej jest herbata czarna, która stanowi 70 procent sprzedaży w regionie. Herbaty owocowe i ziołowe zajmują odległe miejsce, stanowiąc jedynie 25 procent całkowitej konsumpcji herbaty w regionie. Choć oba pozostałe rodzaje cieszą się równą popularnością, to właśnie herbata czarna jest najczęściej spożywana. Ceny napojów są jednak wyższe niż czarna odmiana.
Mate – inna “herbata
Innym popularnym południowoamerykańskim napojem jest mate. Mate jest wytwarzana z liści ostrokrzewu i pochodzi z Ameryki Południowej. Mate jest często określana jako "napój bogów" lub "napój przyjaźni". Jej wyrazisty smak jest podobny do smaku zielonej herbaty. Ma wysoki poziom kofeiny i jest często podawana w wydrążonych tykwach z metalową słomką zwaną bombillą. Jest również powszechnie spożywana z gorącą wodą. Świetnie sprawdza się jako zastępnik kawy w dodawaniu energii.
Słodka Guayusa
Ekwadorskie prowincje są największymi producentami herbaty guayusa. Ten południowoamerykański napój zawiera kofeinę, ale w mniejszej zawartości w porównaniu do zielonej herbaty. Kofeina jest rozłożona równomiernie, więc jest to mniejszy stymulant wywołujący energię. Picie tej herbaty może zwiększyć poziom energii i jasność umysłu. Jednak smak Guayusy może mieć lekki efekt słodzący.
Zawiera w sobie witaminę B, potas, mangan i wapń. Wiadomo również, że ma właściwości antybakteryjne. Jej zawartość przeciwutleniaczy pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Komentarze (0)