Przewodnik po herbatach z Afryki
Po zakończeniu ery kolonialnej w latach 1960-61 wszystkie kraje afrykańskie uzyskały niepodległość. Następnie rozpoczęto komercyjną uprawę herbaty w Kenii, RPA i Etiopii. Ponadto Mauritius rozpoczął uprawę herbaty po tym, jak francuscy administratorzy kolonialni wprowadzili ją do kraju w 1840 roku. Dziś w tym regionie uprawia się kilka wysokiej jakości herbat afrykańskich. Która okaże się najlepsza dla Ciebie?
Numer 1 wśród herbat z Afryki
Kenia jest wiodącym afrykańskim producentem herbaty, szczycącym się ponad 440 000 ton herbaty w samym 2017 roku. Kraj ten jest również domem dla jednych z najlepszych upraw herbaty na małą skalę, a przemysł jest prowadzony przez Brooke Bond i Finlays, którzy rozpoczęli uprawę herbaty w Kenii w 1920 roku. Natomiast herbaty z Malawi należą do najstarszych i najbardziej popularnych w Afryce. W ostatnich latach wzrosła ich produkcja - obecnie w kraju uprawia się ponad 30 odmian.
W Afryce Wschodniej działają dwie fundacje zajmujące się badaniem herbaty: Kenyan Tea Research Foundation i Central African Tea Research Foundation. Obie organizacje koncentrują się na zwiększeniu plonów, poprawie jakości filiżanek i przeciwdziałaniu zmianom klimatycznym. Herbaty kenijskie są znane z doskonałego smaku, zwłaszcza jeśli ktoś lubi herbaty czarne. Można również znaleźć pyszne herbaty zielone z Rwandy i Ugandy. Obie są bogate w antyoksydanty i smak.
Ugandańska herbata
Dobrym przykładem jest kraj Uganda, drugi co do wielkości producent herbaty w Afryce. Ze względu na podobne warunki glebowe jak w Kenii, plantacje herbaty w Ugandzie rozpoczęły produkcję herbaty na początku lat 1900. Lata 70. przyniosły jednak spustoszenie kraju, ponieważ dyktator wojskowy Idi Amin Dada zniszczył większość infrastruktury przemysłowej kraju. Po ucieczce do Libii herbaty ugandyjskie odbudowały się jednak i są powszechnie cenione.
Słynna herbata rooibos
RPA jest również domem dla wielu endemicznych gatunków roślin, produkujących unikalne domowe smaki. To właśnie stąd pochodzi popularna herbata rooibos. Herbaty te nie zawierają kofeiny. Dlatego też są popularne w mieszankach.Pozostałe odmiany to np. honey bush czy buchu. Choć herbaty te niekoniecznie nadają się do picia, można się nimi cieszyć na różne sposoby. Różne herbaty z Afryki mogą być mieszane, aby stworzyć specjalną mieszankę, która jest unikalna dla RPA. Ciekawostką jest to, że herbaty afrykańskie są również szeroko stosowane w produkcji kremów do twarzy, lodów i innych produktów.
Region Western Cape w Afryce Południowej jest domem dla najmniejszego królestwa kwiatowego na świecie. Jest on bardziej zróżnicowany botanicznie niż tropikalne lasy deszczowe w Ameryce Południowej. Biome Fynbos, w luźnym tłumaczeniu "delikatny krzew", jest miejscem uprawy wielu rdzennych herbat afrykańskich.
Afrykańska herbata - która wybrać?
W Malawi znajdują się jedne z najstarszych plantacji herbaty w Afryce. Honeybush i Rooibos to herbaty ziołowe bez kofeiny, uprawiane w tym samym regionie co herbaty z Afryki. Obie dają orzeźwienie i energię. Również ziół jest pod dostatkiem. Niezależnie od preferencji herbacianych, z pewnością znajdziecie aromatyczną, bezkofeinową herbatę z Afryki.
Komentarze (0)