single

Herbaty pochodzące z Australii

W XIX wieku herbata była powszechnie spożywana w całej Australii, od wiejskich gospodarstw domowych po eleganckie herbaciarnie. Herbata stała się zajęciem społecznym, a branża zaczęła się odpowiednio zmieniać. W połowie XIX wieku młody handlarz herbatą James Inglis wprowadził do Australii herbaty indyjskie - rynek ten był w dużej mierze zdominowany przez herbaty zielone. Kampania "Billy Tea" Inglisa, w której wykorzystano balladę z buszu "Waltzing Matilda", szybko przyciągnęła uwagę Australijczyków.

Herbata w Australii - historia

W 1883 roku rodzina Bushell otworzyła pierwszy sklep z herbatą w Australii. Firma ta zasadziła również pierwszą komercyjną plantację herbaty w Australii. W latach osiemdziesiątych XIX wieku w Australii działało ponad trzydzieści firm herbacianych, a wiele z nich sprzedawało mieszanki i mieszało różne gatunki liści herbacianych. Rodzina Bushell założyła również pierwszą w kraju działalność zajmującą się sprzedażą wysyłkową. Wraz z rozwojem przemysłu herbacianego w Australii zmieniła się kultura herbaty i dziś kraj ten produkuje wiele różnych odmian i gatunków tego napoju.

Liście herbaty

Która herbata australijska jest najlepsza?

Nerada Tea to najpopularniejsza marka w Australii, a wycieczka po plantacji to doskonały sposób, aby dowiedzieć się więcej o produkcji herbaty. Herbaty Nerada Tea są znane z wysokiej jakości i świeżości, a ich droga od pola do filiżanki trwa często mniej niż cztery tygodnie. Herbaty Nerada są szczególnie popularne wśród herbaciarzy, ponieważ ich liście należą do najświeższych na świecie. W dalszym ciągu można znaleźć wysokiej jakości herbaty z innych krajów, jednak nie są aż tak wyjątkowe jak Nerada Tea.

Nerada Tea

Produkcja herbaty w Australii

Oprócz przechodzenia rygorystycznych testów w procesie produkcji, australijska herbata jest również poddawana regularnemu monitorowaniu pod kątem skażenia radioaktywnym cezem. Pod koniec kwietnia japońskie Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej (MHLW) zakazało wysyłania żywności o niezwykle wysokim poziomie cezu, mimo że odczyty były znacznie poniżej progów szkodliwych dla zdrowia. Władze portowe i zakłady przetwórcze również regularnie sprawdzają herbaty pod kątem promieniowania. Ogniska bakterii są jednak znacznie poważniejsze niż niewielkie skażenie herbaty.

Zielona herbata

Herbata dobra dla każdego

Jedną z najbardziej znanych herbat z Australii jest Byron Chai, która jest mieszanką egzotycznych mielonych przypraw i czarnych herbat. Podobnie jak wszystkie herbaty Byron, Byron Chai jest uprawiana bez użycia pestycydów i herbicydów i ma szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Jest również odpowiednia dla kobiet w ciąży i może poprawić jakość mleka. Smak i właściwości tej herbaty sprawiają, że jest ona idealna dla całej rodziny.

Herbaty, które mogą być uprawiane w Australii, są często uprawiane organicznie, co powoduje mniejsze zanieczyszczenie pestycydami i bardziej zrównoważony proces produkcji. Jeśli szukasz herbaty bez kofeiny, możesz również wybrać herbatę ziołową. Jakość herbaty zależy od sposobu jej przetwarzania. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z każdej filiżanki, najlepiej jest używać torebek z herbatą w czajniczku.