single

Angielski i herbata na śniadanie

Niemal każdy producent oferuje czarną herbatę English Breakfast. Nie jest to odrębny rodzaj herbaty, ale kombinacja liści herbacianych, która służy dwóm celom: dodaje energii i neutralizuje nadmiar cholesterolu w angielskim śniadaniu.

Mieszanka English Breakfast powinna mieć silny aromat, oraz wyrazisty smak. Najczęściej przygotowuje się ją z herbat indyjskich i chińskich, które mają dużą zawartość teiny. Może być aromatyzowana mlekiem, śmietanką, cukrem lub miodem.

Skąd wzięła się nazwa: English Breakfast Tea

Niektóre teorie sugerują, że mieszanka powstała w... Szkocji. Została stworzona przez królową Wiktorię w połowie XIX wieku specjalnie dla niej. Miała ona pobudzić i ożywić zmysły, które zostały uśpione przez brytyjską pogodę.

Inna wersja głosi, że miejscem narodzin angielskiego śniadania był Nowy Jork. Richard Davies, angielski aptekarz, rozkręcił herbaciany biznes. To właśnie tutaj po zaledwie kilku miesiącach odniósł ogromny sukces. Pomogła mu w tym stworzona przez niego mieszanka, którą nazwał po prostu "English Breakfast".

English Breakfast kojarzy się dziś przede wszystkim z obfitym, kalorycznym śniadaniem angielskim. Obejmuje ona mocną, aromatyczną filiżankę czarnej herbaty, złagodzoną odrobiną mleka.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]