single

Biała herbata pai mu Tan - Korzyści z antyoksydantów

Każda herbata, niezależnie od tego, czy jest zielona, czarna, czerwona, jest bogatym źródłem antyoksydantów. Jednak biała herbata ma ich największą ilość. Pomimo tego, że wszystkie rodzaje herbat są wytwarzane z tej samej rośliny, herbaty fermentowane, takie jak czarna, czerwona i oolong, mają niższe działanie antyoksydacyjne.

W skrócie

  • Pochodzenie herbaty pai mu Tan
  • Biała piwonia (Bai Mu Dan).
  • Właściwości białej herbaty pai mu Tan
  • Herbata pai mu tan
  • Biały korzeń piwonii

Pochodzenie herbaty pai mu Tan

Pai mu tan, czyli "Biała piwonia", to biała herbata wytwarzana z krzewów odmian Shui Xian Bai i Dabai. Występuje w południowo-wschodnim regionie Chin w prowincji Fujijan. Jej liście są szarozielone z lekkim żółtym odcieniem. Poniżej posiada biały mech. Napar z herbaty Pai Mu Tan jest jasnożółty, delikatny i ma lekki kwiatowy aromat

. Jest bogaty w antyoksydanty, które są dobre dla zdrowia.

Uważa się, że antyoksydanty są stosowane z żywnością, aby zapobiec destrukcyjnemu działaniu wolnych rodników, związków, które mogą wpływać na każdy żywy organizm i są niebezpieczne w dużych ilościach .

. Zwiększają one ryzyko rozwoju raka i choroby sercowo-naczyniowej, między innymi.

Biała piwonia (Bai Mu Dan).

Pai mu tan, czyli herbata z białą piwonią, jest wyjątkowym przedstawicielem białych herbat, które przez długi czas uważane były za ekskluzywne. Herbaty te były dostępne tylko dla arystokratycznych chińskich rodzin w starożytnych Chinach

. . Zostały nawet nazwane przez chińskiego cesarza "apoteozą dla elegancji". Powstają z młodych pączków i liści, które są prawie całkowicie nierozwinięte. Uważano, że biała herbata była zbierana przez nastoletnie dziewczyny ze względu na jej delikatną naturę. Aby chronić delikatne pędy przed uszkodzeniem, dziewczęta otrzymywały jedwabne rękawiczki, które były codziennie wymieniane.

Zebrane liście i pąki podgrzewano na parze, a następnie płukano w wodzie źródlanej

. Suszone liście były następnie zmielone na proszek, który następnie dodawano do gorącej wody, aby uzyskać napar herbaciany.

Według starożytnej chińskiej legendy biała herbata została wynaleziona przez cesarza Shennonga. Podczas spaceru po swoich ogrodach, cesarz zasnął pod jednym z drzew. Następnie poprosił służbę o filiżankę, którą wypił. Miseczka została ożywiona przez silny wiatr, który wniósł do naczynia jeden zielony liść. Shennong spróbował naparu i był w zachwycie. Natychmiast zakazał spożywania białej herbaty poza pałacem. Biała herbata była zakazana w pałacu przez wieki.

Obecnie biała herbata jest najdroższym, najrzadszym i najbardziej cenionym przez koneserów rodzajem

herbaty. Biała herbata jest obecnie dostępna w Indiach i Chinach. Jednak tradycyjna chińska wersja białej herbaty pochodzi z chińskiej prowincji Fujian. Wbrew nazwie jej napar nie jest biały, lecz żółty. To właśnie kolor pączków nadaje jej nazwę "biała herbata". Te dopiero po wysuszeniu są białe lub srebrne. Spożycie białej herbaty w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat systematycznie wzrasta. Jednym z powodów są jej właściwości prozdrowotne.

Właściwości białej herbaty pai mu Tan

Biała herbata zawiera wapń, potas i sód, a także fluor, fluor i żelazo. Obniża cholesterol i ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne

Wspomaga koncentrację. Spowalnia starzenie się komórek i obniża ryzyko rozwoju nowotworów. Jest orzeźwiającą i pobudzającą alternatywą dla kawy dzięki zawartości kofeiny (lub teiny). Pomaga zmniejszyć stres i napięcie oraz poprawia odporność.

Biała herbata, podobnie jak zielona, może być parzona wielokrotnie. Eksperci podkreślają, że nie wpływa to w żaden sposób na smak czy aromat naparu. Właściwości białej herbaty można zachować tylko wtedy, gdy napar został odpowiednio przygotowany. Herbata Pai mu tan jest bardzo tolerancyjna na sposób parzenia.

Można ją zaparzać w szklankach. Do szklanki należy dodać łyżeczkę suszonych liści, a następnie podgrzać wodę do temperatury 70-80 stopni C. Napar zaparzać przez 1 do 3 minut. Czasami może to trwać nawet 5 minut. Do parzenia herbaty najlepiej użyć zaparzacza, aby po ustalonym czasie można było usunąć fusy z naparu.

Herbata "Pai mu tan

Herbata Pai mu Tan może być parzona wielokrotnie.

W tym przypadku porcja herbaty powinna wynosić 1,5 łyżeczki, a wody 150ml. Czas parzenia powinien wynosić 90 stopni C i jedną minutę. Drugie parzenie przebiega tak samo jak pierwsze, ale zwiększamy czas parzenia o 3 minuty.

Można eksperymentować z temperaturą wody i czasem parzenia - herbata pai mu Tan jest świetnym obiektem do eksperymentów.

Korzeń białej piwonii

Jeśli poszukasz w Internecie informacji na temat piwonii pai mu tan - białej, znajdziesz prawdziwą białą piwonię chińską (Paeonia Lactiflora

). ). Jest ona bardzo popularna w Japonii, Chinach i Korei. Bylina ta uprawiana jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. Korzeń piwonii białej jest od wieków wykorzystywany w medycynie naturalnej, natomiast płatki kwiatów są używane w deserach lub herbatach. Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 4 Average: 5]