single

Ceremonia herbaciana po japońsku

Japońska ceremonia herbaciana, znana również jako chanoyu, sado lub sado to uroczysty i ceremonialny japoński sposób picia matchy i sproszkowanej zielonej herbaty. Jej celem jest stworzenie atmosfery, w której każdy czuje się mile widziany i akceptowany, pozostawiając za sobą wszelkie różnice i codzienne zmagania. To sposób na ucieczkę od codziennej harówki i napięć, na oglądanie pięknych obrazów i rozmowy o literaturze i sztuce.

W zależności od celu ceremonii herbacianej, liczby gości, ich udziału, pory dnia i pory roku, może ona trwać od 15 minut do kilku godzin. Weucha (lekka herbata) to krótka ceremonia, podczas której każdy gość otrzymuje w specjalnym czajniczku herbatę przygotowaną specjalnie dla niego. Na dłuższych spotkaniach podaje się koicha. Jest ona parzona w jednym czajniczku i przekazywana przez kolejnych gości.

Sen no Rikyu (XVI-wieczny mistrz ceremonii herbacianej) opowiadał, że zaparzył filiżankę doskonałej chai i przygotował węgle do podgrzania wody. Ułożył też kwiaty tak, jak rosły na polu.

Jego potomkowie, którzy są członkami trzech szkół/rodzin: Omote-senke (Ura-senke), oraz Mushanokojioji-senke (Mushanokojioji-senke), kontynuują praktykę tradycji, której nauczał Sen no Rikyu. Ceremonia przetrwała dzięki ich nauczaniu.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 1 Average: 5]