single

Chai Masala - Trochę o tradycji i przepisie

Indie znane są ze wspaniałych przypraw, świętych krów i wielkich plantacji herbaty. Chai Masala to wyjątkowy napój, który pochodzi z tak różnorodnego kraju. Chai dosłownie odnosi się do zaparzonej lub gotowanej herbaty. Masala to mieszanka przypraw. W indyjskich rodzinach przepis na Chai Masala jest tradycyjnie przekazywany z matki na córkę. Interesujące jest to, że każda rodzina ma swoją własną mieszankę przypraw i metody przyrządzania napoju.

Najważniejsza jest herbata. Powinna być mocna, wyrazista, a co najważniejsze - indyjska. Chai Masala przygotowywana jest głównie z herbat Darjeeling z drugiego lub trzeciego zbioru, lub innych tańszych i łatwiej dostępnych mieszanek liści. Chai Masala powinna być przystępna cenowo, ponieważ jest to napój ludu. Do jej przygotowania nie trzeba używać najdroższych herbat. Liście należy parzyć w mocnym naparze, aby były łatwo rozpoznawalne na tle innych składników.

Podstawowym napojem Indii jest woda i mleko. Herbata i przyprawy są tylko dodawane. Młoda Hinduska może używać tych dwóch płynów w różnych ilościach, w zależności od przepisu przekazanego jej przez matkę. Biedniejsze rodziny dają zwykle więcej mleka, podczas gdy bogatsze mniej. Stosunek wody do mleka wynosi zazwyczaj od 3:1 do 1:1. Chai Masala nie będzie się gotować, jeśli będzie zbyt dużo mleka. Ponieważ smak będzie się lepiej rozprzestrzeniać, ważne jest, aby mleko było jak najbardziej beztłuszczowe. Aby napój był bardziej kaloryczny, można dodać odrobinę masła do odtłuszczonego mleka.

Chai Masala powinna być słodka. W naszym przepisie użyto zwykłego białego cukru. Możesz go jednak zastąpić innymi rodzajami cukru. Ten specyfik ma być pożywny i słodki, więc nie ma potrzeby używania słodzika. Słodycz będzie widoczna, jeśli użyjemy liści stewii lub innego naturalnego zamiennika cukru, ale nie o to chodzi.

Potrzebujemy przypraw, aby nasza Chai Masala była autentycznie indyjska, a nie tylko przypominała znane nam bavary. Istnieje wiele kombinacji przypraw, które można nazwać Masalą, ale podstawą takich kompozycji jest zazwyczaj cynamon, imbir, czosnek i goździki. Do tej podstawowej Masali można dodać kardamon i trawę cytrynową. Indywidualne gusta każdej osoby przygotowującej napój będą decydowały o proporcjach i ilości mieszanki. Sztuka wyważenia wszystkich składników i odpowiedniego skomponowania napoju jest kluczem do sukcesu.

W jaki sposób przygotować Chai Masala? Przepis jest prosty i wymaga użycia 500ml wody.
2 łyżek indyjskiej czarnej herbaty liściastej
1 łyżka przypraw, rozgniecionych w moździerzu (pół laski cynamonu; 3 goździki; 5-10 ziaren czarnego pieprzu; 2 ziarna ziela angielskiego i 3 kardamu; odrobina świeżo startego imbiru);
4 łyżki stołowe cukru
250 ml mleka

Następnie herbatę gotujemy we wrzątku przez około 2 - 3 minuty. Po zagotowaniu wody dodajemy przyprawy i cukier. Na koniec dodajemy mleko. Między dodaniem cukru i mleka czekamy kilka sekund, aby dno garnka zmieniło kolor na jasny karmel. Całą mieszankę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Teraz Waszą Chai Masalą można się cieszyć!

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 2 Average: 3.5]