single

Czarna herbata z Japonii - Benifuki. Co o niej wiemy? Jak smakuje?

Benifuki, japońska czarna herbata, jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale także zawiera cenne makro- i mikroelementy. Pobudza do działania i wspomaga trawienie. Jakie są właściwości tej herbaty?

Z dzisiejszego wpisu dowiesz się:

  • Jaka jest historia czarnej herbaty Benifuki?
  • Czym jest Benifuki? I dlaczego jest tak popularna na całym świecie?
  • Jakie właściwości ma czarna herbata?
  • Jak sprawić, by Benifuki świetnie smakowała i miała właściwości prozdrowotne?
  • Jak w ogóle smakuje Benifuki? I dlaczego warto się postarać?
  • Ciekawostki o japońskiej herbacie: czy ma ona jakieś tajemnice?

Warto przeczytać: Jakie naczynia są najlepsze do parzenia herbaty?

Skróty

  • Historia czarnej herbaty z Japonii:
  • Czym jest Benifuki?
  • Jakie są cechy charakterystyczne dla Benifuki?
  • Parzenie japońskiej herbaty Benifuki
  • Jak smakuje i czy warto spróbować Benifuki
  • Ciekawostki na temat japońskiej herbaty

Czarna herbata z Japonii - historia

Chociaż japońska herbata Benifuki jest stosunkowo nowa w Europie, ma długą historię. Herbata ta powstała w Japonii, ale najpierw produkowano ją w Chinach i Indiach. Japończycy zdali sobie sprawę z jej potencjału eksportowego i zaczęli ją produkować na dużą skalę. Niestety sankcje nałożone po II wojnie światowej przez tzw. kraje zachodnie sprawiły, że jej uprawa w kraju stała się niemal niemożliwa. Choć na początku lat 90. plantacje Benifuka znów były bardzo dochodowe, to prawie 95% produkcji kraju stanowi zielona herbata wielu odmian.

Nie oznacza to jednak, że Benifuki nie staje się z roku na rok coraz bardziej popularna.

Co to jest Benifuki?

W prefekturze Kagoshima znajdują się duże plantacje czarnej herbaty z Japonii. Liście zbierane są wiosną, co nadaje herbacie charakterystyczny, delikatny smak, którego nie da się odtworzyć. Szczep Benifuca został po raz pierwszy wpisany do rejestrów herbacianych Japonii w 93 roku ubiegłego wieku. Powstała poprzez skrzyżowanie krzewów dardjiling i benihomare. Herbata ta jest częściej stosowana jako dodatek do herbat zielonych ze względu na silne właściwości antyalergiczne. Benifuki ma wyjątkowy smak i korzystny wpływ na organizm. Ta japońska herbata pobudza i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Regularne spożywanie tej herbaty może pomóc w wielu dolegliwościach trawiennych

. Może również obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterolu. Wykazano również, że Benifuki chroni dziąsła, zapobiega próchnicy zębów i zapobiega miażdżycy. To sprawia, że Benifuki jest popularnym wyborem dla osób ceniących zdrowy styl życia.

Dlaczego warto sięgnąć po czarną herbatę? Właściwości
Zawiera teinę Ma łagodne działanie pobudzające, niweczy senność, zwiększa koncentrację, jest bardzo bezpieczna dla naszego zdrowia.
Antyoksydanty Flawonoidy i polifenole znajdujące się w liściach czarnej herbaty redukują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Regulują metabolizm lipidów i obniżają poziom złego cholesterolu.
Jest pyszna Czarna herbata z Japonii znana jest ze swojego doskonałego smaku. Jest bardzo ceniona przez koneserów na całym świecie. Trudno podrobić jej połączenie wyrazistości, delikatności i delikatnie owocowego smaku.

Jakie są cechy charakterystyczne dla Benifuki?

Herbata Benifuki ma słodki aromat i brązowo-czerwony kolor. Susz herbaciany powstaje z drobno skręconych liści, które mają ciemny kolor. Jest chętnie wybierana przez miłośników czarnej herbaty. Jej wyrazisty smak i pozytywne właściwości prozdrowotne przypadną do gustu przede wszystkim tym, którzy lubią delikatny, ale wyrazisty smak. Kupując czarną herbatę Benifuki należy zwrócić uwagę na pochodzenie. Najlepiej smakującą czarną herbatą Benifuki będzie ta, która została wysuszona z roślin uprawianych ekologicznie, co w Japonii nie jest rzadkością.

Choć może być droższa, to taka herbata i tak będzie miała najlepszy smak i dostarczy wielu witamin.

Wybierając herbatę, należy zwrócić uwagę na

  • Kraj pochodzenia
  • skład,
  • Region uprawy
  • Posiadanie certyfikatów ekologicznych

Wszystko to jest ważne dla Benifuki, za którą jest tak bardzo ceniona na całym świecie.

Japońska herbata Benifuki

Parzenie japońskiej herbaty jest łatwe. Nie jest trudno zaparzyć japońską herbatę.

Tradycyjnie parzy się ją w japońskich czajniczkach. Sprawdzi się jednak każde porcelanowe naczynie o odpowiedniej jakości. Po zagotowaniu wody należy zalać nią liście. Odczekaj około 60 sekund, zanim poczujesz jej smak. Pamiętaj, aby zwalniać każde kolejne parzenie, ponieważ smak kolejnej ekstrakcji może nie być tak mocny. Nie należy pozostawiać herbaty na dłużej niż 3 minuty. Jeśli cenisz sobie wysoką jakość, polecane są wyłącznie japońskie herbaty Benifuki. Oferują one najlepszy smak i mają najwięcej cennych wartości odżywczych. Są dostępne w większości dobrych sklepów ze zdrową żywnością, a coraz częściej pojawiają się w sklepach spożywczych na terenie całego kraju.

Benifuki: jak smakuje i czy warto spróbować

Czarna herbata z Japonii jest nieco słodsza od tej z Indii i Chin. Jest łagodniejsza od pozostałych odmian i jest bardzo popularna na całym świecie. Należy zaznaczyć, że Benifuka powstaje przy użyciu najlepszych technik i kultywatorów. Dzięki temu jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wybrednych koneserów herbaty.

Jest ona klarowna, lekko pikantna, a po odpowiednim zaparzeniu można ją pić niemal bez ograniczeń. Choć Benifuki można parzyć wielokrotnie, najlepiej używać jej do co najwyżej dwóch lub trzech ekstrakcji.

Herbata japońska - ciekawostki

Zielone herbaty różnych odmian stanowią prawie 95% całkowitej produkcji Japonii. Japonia produkuje prawie 80 000 ton suszonej zielonej herbaty. Przemysł ten jest konkurencyjny głównie wobec Chin. Tylko garstka rolników produkuje czarną herbatę Benifuki w Kraju Kwitnącej Wiśni. Robią oni wszystko, aby zapewnić najwyższą jakość produktu. Polskie herbaciarnie mogą sprzedawać herbaty, które posiadają zarówno japońskie, jak i europejskie certyfikaty ekologiczne. Warto zaznaczyć, że Benifuki posiada znaczną ilość metylowanych katechin. Może to być dużą zaletą dla osób z alergią.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]