Czerwona herbata na raka?
Popularny portal internetowy Onet.pl opublikował interesujący artykuł na temat czerwonej herbaty: „Zdrowotne i odchudzające właściwości czerwonej herbaty”. Redakcja podkreśla, oprócz odchudzających właściwości herbaty, jej działanie antynowotworowe.
Czerwona herbata, według redakcji kobieta.onet.pl
ma zdumiewające właściwości odchudzające: „Francuskie badania dowodzą, że aż 88 proc. pacjentów pijących regularnie czerwoną herbatę już w pierwszym miesiącu zmniejszyło swoją masę ciała, co ciekawe – nie zmieniając swojego trybu odżywiania.” Dalej redakcja podaje, że przyczyniają się do tego prawdopodobnie związki zawarte w czerwonej herbacie – aktywując wydzielanie soków trawiennych, oraz pobudzają pracę jelit.Nasz popularny portal internetowy wymienia również inne właściwości czerwonej herbaty: dzięki zawartości fluoru wzmacnia zęby, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga zachować zdrową skórę, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne i chroni wątrobę przed uszkodzeniem.
Na dowód dobroczynnego wpływu czerwonej herbaty na odporność organizmu na choroby nowotworowe redakcja przytacza badania przeprowadzone w Instytucie Nauk AICHI w Akademii Medycznej w Japonii oraz opinię USDA (United States Department of Agriculture). Według tych instytucji czerwona herbata zawiera polifenole i flawoidy, które zwalczają wolne rodniki – przyczyniające się m.in. do powstawania raka. Herbata zawiera tych substancji antyoksydacyjnych najwięcej spośród owoców i warzyw.
Z kolei – wg onet. pl – badania chińskich i japońskich naukowców wykazały, że palacze, którzy piją herbatę, rzadziej zapadają na raka płuc. „Inne doświadczenia dają nadzieję, że herbata może być obiecującym narzędziem w walce z rakiem żołądka, pęcherza moczowego, przełyku i prostaty.” – czytamy w tekście „Zdrowotne i odchudzające właściwości czerwonej herbaty”.
Wierzymy, że herbata posiada fascynujące właściwości – często jeszcze nie odkryte przez naukowców. W połączeniu ze zdrowym trybem życia może pozwolić nam cieszyć się zdrowiem do późnej starości.
Nas ten artykuł sprowokował do rezygnacji ze słodzenia herbaty i zastąpienia cukru miodem. Nie dlatego jednak, że, jak informuje onet.pl: „Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków, cukier bowiem neutralizuje większość jej właściwości.”- ale dlatego, że chcemy zrzucić kilka kilogramów… Co by nie pisać – czerwona herbata bez cukru na pewno w tym pomoże.
Komentarze (0)