Czym zastąpić cukier w herbacie?
Biały cukier to produkt silnie przetworzony - zawiera ponad 100% sacharozy! Jego nadmiar może doprowadzić do różnych problemów zdrowoatnych jak cukrzyca czy próchnica. Najzdrowsza herbata to taka bez cukru. Chociaż wiele osób lubi słodzić herbaciany napar, to waro pomyśleć o skutecznych, a przede wszystkim zdrowszych zamiennikach. Co możemy więc dodać do herbaty, by nie zaburzyć jej smaku?
Szkodliwość cukru
Cukier zwiększa ryzyko chorób serca, zaburza metabolizm i osłabia układ odpornościowy. Powoduje również przedwczesne starzenie się skóry i trądzik. Wystarczy na tydzień zrezygnować ze szkodliwego produktu, a zmiany już mogą być zauważalne. A ponieważ nie wszyscy decydują się na rezygnację ze słodyczy, zobaczmy, jak można je zastąpić bez szkody dla zdrowia.
Suszone owoce
Jeśli nie wyobrażasz sobie herbaty bez słodyczy i cukru, spróbuj suszonych owoców. Śliwki, daktyle, figi, rodzynki, mango i inne są również idealne do robienia kompotów, muffinek, domowych słodyczy i ciastek. Jednocześnie pamiętaj, że suszone owoce zawierają fruktozę i są dość kaloryczne. Ale wciąż lepsze niż cukier!
Syrop klonowy
Syrop klonowy wytwarzany jest z soku klonu cukrowego. Jest bardzo popularny w Kanadzie i USA, gdzie wykorzystywany jest nie tylko jako słodki dodatek do wypieków i herbaty, ale także jako składnik do przyrządzania dań mięsnych i warzywnych. Jedynym problemem może okazać się jego dostępność. Nie każdy sklep go ma.
Miód
Miód to idealny produkt do zastąpienia cukru: całkowicie naturalny, zawierający wiele przydatnych substancji. Świetnie nadaje się do rozgrzewającej herbaty w zimowe popołudnia. Niektórym udaje się nawet dodać go do kawy zamiast cukru! Pamiętaj, że niektórzy ludzie mają reakcję alergiczną na miód, nie jest on odpowiedni dla wszystkich.
Syrop z topinamburu
Topinambur, czyli mielona gruszka. Można dodawać ją do ciast, płatków śniadaniowych, produktów mlecznych, słodzić nim kawę lub własnie herbatę. Spośród wszystkich naturalnych słodzików syrop z topinamburu ma najniższy (z wyjątkiem ziela stewii) indeks glikemiczny, co oznacza, że również diabetycy mogą go bezpiecznie stosować. Syrop z topinamburu ma piękny miodowy kolor i jest gotowany w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze i witaminy.
Melasa maltozowa
Syrop maltozowy to słodki produkt skrobiowy otrzymywany z mąki kukurydzianej. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym przy produkcji żywności dla niemowląt i dietetycznych, a także w browarnictwie i winiarstwa. Syrop maltozowy może również zastąpić cukier podczas gotowania dżemu i słodzenia ciastek.
Ziele stewii
Roślina stewii, uważana za kolebkę Paragwaju, ma niesamowite właściwości. Z wyglądu jest to dość zwyczajna, nieokreślona trawa, której liście mają słodki smak. Dokładniej, stewia jest znacznie słodsza niż zwykły cukier, a wszystko to dzięki unikalnemu stewiozydowi glikozydowemu. Do tej pory stewiozyd jest najsłodszym znanym naturalnym glikozydem. Stewia występuje w różnych postaciach: suszonych liści, tabletek, proszku, ekstraktów i nalewek.
Komentarze (0)