Dowiedz się więcej o herbacie z dzikiej róży
W skrócie
- Dzikie róże, które są niedoceniane
-
Herbata z owoców dzikiej róży jest skarbnicą witamin, zwłaszcza witaminy C.
- Herbata z owoców dzikiej róży
- Dżem z owoców dzikiej róży
Dzikie róże, które są niedoceniane
Owoce dzikiej róży są często pomijane. Owoce dzikiej róży są niedoceniane, ponieważ są bogate w witaminę C, która jest niezbędna dla ludzi żyjących w dużych, zanieczyszczonych obszarach. Zawierają również substancje, które mogą pomóc przy cukrzycy i zapaleniu stawów. Mogą poprawić nasze samopoczucie i wygląd. Pijmy wszyscy przynajmniej jedną filiżankę herbaty różanej dziennie. To będzie dobre dla naszego zdrowia!
Dzika róża to ciernisty krzew z rodziny różowatych. Znana jest również pod nazwami: róża szydlasta (stąd rose canina), oraz róża psia (Rosacanina). Ma liście złożone i owoce - szupinki, o czerwonej barwie. W Polsce występuje dwadzieścia gatunków dzikiej róży. Najczęściej spotykana jest róża pomarszczona.
W wielu mieszankach ziołowych jako składnik wykorzystuje się owoce róży. Zawierają one duże ilości witaminy C oraz garbniki, karotenoidy kwasy organiczne, olejki eteryczne cukry i pektyny. Dostarczają również witaminy A, B1, E, K, flawonoidy i kwasy organiczne, a także kwas foliowy, foliany, flawonoidy, pektyny, garbniki.
Owoce dzikiej róży można zbierać, gdy tylko dojrzeją, ale zanim staną się miękkie. Trudno je wysuszyć: trzeba je zgnieść i przez pierwsze 10 minut trzymać w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Aby szybko zniszczyć enzymy redukujące witaminę C, należy upiec owoce w piekarniku. Następnie wysusz owoce w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie nasiona i włoski.
Płatki dzikiej róży mogą być również wykorzystywane do robienia przetworów, np. do nadziewania pączków. Owoce mogą być również wykorzystywane do produkcji dżemów i soków. Z owoców można również przygotować koncentraty witaminowe. Z owoców i płatków robi się aromatyczne herbaty.
Herbata z owoców dzikiej róży jest skarbnicą witamin, zwłaszcza witaminy C.
Naturalna witamina C jest niezbędna dla każdego, czyli l-askorbinowa i flawonoidy. Witamina ta powinna być dostarczana do organizmu z pożywieniem. Uważa się jednak, że dziennie potrzeba jej tylko około 30 mg. Profilaktycznie organizm człowieka potrzebuje od 500 do 2000 mg witaminy A dziennie. W stresie lub chorobie może potrzebować jeszcze więcej - do kilku tysięcy miligramów.
Owoce dzikiej róży są doskonałym źródłem witaminy C. Zawierają jej więcej niż owoce cytrusowe czy jagody. Do grupy naturalnych antyoksydantów zaliczane są również synergistyczne flawonoidy. Mają one silne działanie antyoksydacyjne i wzmacniają działanie witaminy C z owoców dzikiej róży.Herbata z owoców dzikiej róży jest świetna na przeziębienia, infekcje i dla osób z obniżonym układem odpornościowym. Jest świetnym środkiem profilaktycznym przeciwko pękającym naczyniom krwionośnym. Wzmacnia je i poprawia kondycję wszystkich układów krążenia.
Owoce dzikiej róży mogą również poprawić wygląd naszej skóry. Są bogate w aminokwasy, pektyny i kwasy owocowe, które rozjaśniają i zmiękczają skórę. Owoce dzikiej róży zawierają również substancje, które uelastyczniają naskórek i zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Zewnętrznie można stosować olejek różany, ale musi być on w 100 procentach naturalny i pozbawiony sztucznych konserwantów.
Owoce dzikiej róży przynoszą ulgę w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Może zwiększyć "mobilność", czyli zdolność do poruszania się, stawów o 20-25 procent, jeśli jest spożywany regularnie. Poprawia samopoczucie i zmniejsza dyskomfort. Herbata z dzikiej róży wspomaga łagodzenie bólu i zmniejszanie sztywności stawów. Właściwości przeciwzapalne herbaty Rosehip są szczególnie przydatne w leczeniu zapalenia stawów biodrowych i kolanowych.
Dzika róża może być również pomocna w leczeniu cukrzycy. Wynika to z faktu, że reguluje poziom cukru i dostarcza dużych ilości witaminy A. Cukrzyca może być również spowodowana stresem oksydacyjnym lub nadprodukcją wolnych rodników. Można temu zapobiec przyjmując duże ilości flawonoidów i kwasu askorbinowego zawartego w owocach dzikiej róży. Herbata z dzikiej róży może pomóc w zapobieganiu wielu powikłaniom cukrzycy.
Herbata z dzikiej róży
Herbata z owoców dzikiej róży jest łatwa do przygotowania. Suszone owoce róży zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozwól, aby woda wchłonęła aromat przez kilka godzin. Przed podaniem możesz lekko podgrzać herbatę.
Dżem z owoców dzikiej róży
Potrzebne są dwa kilogramy owoców dzikiej róży i pół kilograma zwykłego lub brązowego cukru. Owoce myjemy i kroimy na pół. Zalewamy je wodą i gotujemy przez 30 minut do miękkości. Owoce odcedzamy i przepuszczamy przez sito. Gdy owoce są już przecedzone, dodajemy cukier. Można też dodać 2 do 3 łyżek soku z cytryny. Mieszamy i gotujemy przez około 10 minut. Gotowy dżem przekładamy do czystych, suchych słoików i szczelnie zamykamy.
Ważna uwaga. Z lekarzem powinny się skonsultować osoby z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi, które przyjmują jakiekolwiek leki. Nadmierne stosowanie produktów ziołowych może spowodować skutki uboczne i/lub zaszkodzić lekom.
Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 20 Average: 3.7]
Komentarze (0)