Dowiedz się więcej o hibiskusie i jego zaletach
Istnieje wiele gatunków hibiskusa, w tym krzewy i rośliny zielne, które należą do rodziny plumerii. Liście hibiskusa mają różne kształty, od prostych okrągłych do lancetowatych z ząbkowanymi brzegami. Kwiaty są duże i mają kształt trąbki z pięcioma płatkami. Występują w różnych kolorach, w tym różowym, czerwonym, żółtym i mają szerokość od 4 do 15 cm.
Hibiscus syriacus, znany również jako Althea Rose lub Sharon Rose, jest najczęściej spotykany w strefie umiarkowanej. Hibiscus rosea-sinensis, który jest bardziej powszechny w regionach tropikalnych. Hibiscus rosa-sinensis, gatunek hibiskusa znany jako kenaf (Hibiscus Cannabinus), jest najczęściej używany do sporządzania naparów - w szczególności w Egipcie, Sudanie (znany pod nazwą karkade) i na Karaibach. Herbatę przyrządza się również z kwiatów malwy sudańskiej (znanej również jako Oxalis Ketmia lub Hibiscus sabdariffa).
Istnieje wiele odmian hibiskusa. Jest on powszechnie znany niemal we wszystkich krajach (nawet w Polsce, gdzie można go uprawiać w przydomowych ogródkach). Jest nie tylko piękny, ale i bardzo korzystny dla organizmu.
Hibiskus - właściwości
Hibiskus jest bogaty w antocyjany. Polifenole, flawonoidy i antocyjany - związki, które spowalniają procesy starzenia i chronią organizm przed infekcjami. Jest bogaty w witaminę C i kwas organiczny. Liście hibiskusa są wysokie w karoteny i sterole, podczas gdy korzenie są wysokie w saponiny i błonnik. Nasiona są wysokie w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, podczas gdy korzenie są wysokie w sterole. Napary z kwiatów hibiskusa pomagają obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol. Regulują pracę wątroby, a dzięki polifenolom zwalczają wolne rodniki. Antocyjany, które są fioletowym kolorem płatków kwiatów hibiskusa, mają działanie przeciwnowotworowe. Hibiskus działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie. Ma również działanie łagodnie przeczyszczające, poprawiające pamięć i moczopędne.
Z hibiskusa można robić dżemy, galaretki, używa się go do aromatyzowania sosów, deserów, a także różnych napojów, od soków, przez syropy, po wina. Liście hibiskusa można również wykorzystać w sałatkach i daniach mięsnych. Kwiaty są najcenniejszą częścią rośliny, gdyż zawierają najcenniejsze składniki. Z nich przygotowuje się wspaniałe herbaty.
Napary z suszonych kwiatów hibiskusa mają wyraźny, kwaskowy smak. Ma właściwości orzeźwiające, głęboki czerwony kolor i niepowtarzalny zapach. Jest kluczowym składnikiem wielu herbat owocowych ze względu na swój kolor i kwaśny smak.
Hibiskus - Zastosowanie
Napar z hibiskusa może być stosowany w medycynie ludowej narodów arabskich do zwalczania wielu chorób. Obniża ciśnienie krwi i rozluźnia mięśnie gładkie budujące ściany układu pokarmowego. Ma również właściwości antybakteryjne, przeciwkrzywicze i przeciwmiażdżycowe. Działa moczopędnie i przyspiesza przemianę materii.
Osoby mające problemy ze skórą i układem pokarmowym powinny rozważyć zaparzenie herbaty z hibiskusa. Skutecznie hamuje on rozwój bakterii, które mogą prowadzić do infekcji. W herbacie z hibiskusa znajduje się wiele związków antyoksydacyjnych, w tym fenole. Regularne spożywanie herbaty z hibiskusa zmniejsza szansę na rozwój raka.
Herbata z hibiskusa
Herbata z hibiskusa to także środek pobudzający odporność. Jest bogata w witaminę C, a zawarte w niej antocyjany wspomagają regenerację komórek wątroby. Dzięki temu pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia powszechnych chorób wątroby, np. spowodowanych złą dietą lub nadmiernym spożyciem alkoholu. Ma również pozytywny wpływ na obniżenie szkodliwego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca czy miażdżycy.
Parzenie herbaty z hibiskusa jest bardzo podobne do parzenia tradycyjnej czarnej herbaty. Odpowiednią ilość hibiskusa należy zalać wrzącą wodą. Po zagotowaniu wody należy przykryć garnek talerzykiem i pozostawić go na 5-10 minut. Napar jest już gotowy.
W krajach muzułmańskich Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej często pije się go na gorąco lub na zimno. Ważną rolą, jaką napar z hibiskusa pełni w życiu ortodoksyjnych muzułmanów jest to, że nie należy spożywać alkoholu. Napar z hibiskusa jest mocno zaparzany (1 część hibiskusa na pięć części wody) i obficie słodzony. Może on zastąpić wino. Często podaje się go w kieliszkach z okazji specjalnych okazji.
Czasami do naparu z hibiskusa można dodać przyprawy korzenne (takie jak cynamon, kardamon, wanilia, imbir i woda pomarańczowa), a także różne wody kwiatowe z Bliskiego Wschodu, takie jak woda różana lub pomarańczowa, soki cytrusowe, świeże liście mięty i inne przyprawy, takie jak wanilia, imbir, cynamon, kardamon. Aby nie przesadzić ze zbyt dużą ilością smaków, częściej do zimnej herbaty z hibiskusa dodaje się dodatki.
Chociaż herbata z hibiskusa nie jest toksyczna dla organizmu człowieka, to jednak nadmierne jej spożycie może zaszkodzić niektórym osobom. Nie zaleca się picia herbaty z hibiskusa, jeśli jesteś w ciąży lub przyjmujesz tabletki antykoncepcyjne. Osoby cierpiące na zgagę, refluks kwasowy, zapalenie błony śluzowej żołądka lub nadkwasotę powinny zachować ostrożność, ponieważ napary z hibiskusa mogą pogorszyć istniejące warunki. W razie jakichkolwiek pytań, skonsultuj się z lekarzem rodzinnym.
Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 28 Average: 3.2]
Komentarze (0)