single

Foodpairing - Jak dobrać herbatę do potraw?

Preferencje i przyjęte wzorce są często głównymi przewodnikami, gdy przygotowujemy jedzenie. Od zawsze na pizzy podajemy ser i sos pomidorowy, a czerwone wino z mięsem i ketchupem obok frytek. Istnieją inne połączenia, które mogą zapewnić inne (lepsze!) doznania smakowe, ale trudno je znaleźć. To właśnie foodpairing, czyli łączenie produktów lub potraw z herbatą.

Ten artykuł nauczy Cię:

  • Czym jest foodpairing?
  • Foodpairing to właśnie to, o co chodzi.
  • Co to jest koło smakowe do herbaty?
  • Z jakimi herbatami najlepiej je łączyć?

Podobne artykuły znajdziesz w naszej kategorii Lifestyle.

W skrócie

  • Co to jest foodpairing?
  • Jak dobrać herbatę do posiłku?
  • Koło aromatyczne do herbaty - foodpairing
  • Foodpairing - Nietypowe połączenia
  • Jakie jest najlepsze połączenie czarnej i zielonej herbaty?
  • Tea foodpairing - Z czym sparować zieloną herbatę?

Czym jest foodpairing?

Foodpairing to po prostu łączenie produktów spożywczych w pary, aby wydobyć z każdego z nich najlepszy smak i aromat.

. Wydaje nam się, że wiemy jak łączyć produkty w codziennym życiu. W końcu jedliśmy potrawy, które sami tworzymy. Foodpairing to sposób na poznanie nowego poziomu kulinarnej kreatywności, o którym większość ludzi nie ma pojęcia.

Twórcą tej wyjątkowej metody kulinarnej jest Heston Blumenthal. Heston Blumenthal to szef kuchni znany z nietypowych połączeń i niecodziennych technik. Wpadł na pomysł, aby łączyć ze sobą produkty, które na pierwszy rzut oka nie wydają się do siebie pasować. W ten sposób powstało między innymi połączenie kawioru, białej czekolady oraz czekolady i soli. Produkty te potrafiły się uzupełnić i wydobyć swoje najlepsze smaki i aromaty. Francois Benzi, naukowiec, został poproszony przez Blumenthala o wyjaśnienie tego zjawiska. Wtedy Francois Benzi odkrył, że odpowiedzialne są za to substancje lotne zawarte w produktach.

sprawy. Mają one słaby zapach, który w normalnych warunkach jest trudny do wykrycia. Możliwe jest "podkręcenie ich smaku" poprzez zastosowanie produktów zawierających podobne związki chemiczne.

Produkty o podobnych składnikach smakowych będą smakować lepiej razem.

. Najbardziej fascynujące jest to, że podobne związki można znaleźć w pozornie niepasujących do siebie produktach, takich jak biała czekolada i kawior. Wspomniana wcześniej biała czekolada i kawior to przykłady podobnych związków. Należy zauważyć, że produkty nie są wybierane wyłącznie na podstawie podobieństwa. Bierze się w nich pod uwagę również kontrast.

Foodpairing służy do tworzenia dania poprzez łączenie różnych składników. Popularne jest również dopasowanie napoju do dania, czyli rodzaju wina, herbaty czy kawy.

Jak dobrać herbatę do dania?

Większość osób zna fakt, że czerwone wino powinno być sparowane z czerwonym mięsem, a białe z rybami i owocami morza. A co z herbatami? Wielu z nas miałoby problem z dopasowaniem napoju do potrawy. Foodpairing herbaty może być nieco trudniejszy, ponieważ istnieje tak wiele odmian herbaty

. Przeciętna osoba codziennie pije herbaty zielone, czarne, miętowe lub owocowe. Dostępnych jest wiele herbat chińskich, koreańskich, tajwańskich lub Pu-Erh.

W internecie dostępnych jest wiele informacji na temat herbaty, ale bardzo mało na temat związków lotnych i tego, z jakimi potrawami i produktami najlepiej się komponują. Foodpairing zaczyna się od poznania poszczególnych związków w produktach

. Nie tylko po to, by zdecydować, czego oczekujemy od danego połączenia, Ta metoda kulinarna nie jest łatwa. Dlatego kucharze z tą umiejętnością są zatrudniani do pracy w najbardziej prestiżowych i najdroższych restauracjach.

Możesz eksperymentować z herbatą i innymi potrawami. Będzie to bardziej odczuwalne niż strzelanie bez znajomości aromatów.

Koło aromatyczne do herbaty - foodpairing

Dobierając herbatę do dania, należy kierować się aromatami zawartymi w naparze.

. Międzynarodowe Stowarzyszenie Mistrzów Herbaty (ITMA) opracowało koło aromatu herbaty. Jest to lista poszczególnych nut smakowych, które można łatwo wykryć w herbacie. Herbaty można rozróżnić po ich aromacie:
  • kwiatowy,
  • owocowych,
  • pikantny,
  • słodki,
  • Mleczny i orzechowy
  • ziemisty,
  • warzywny,
  • morskie,
  • zwierzę,
  • minerały.

Kategorie te można podzielić na podkategorie, a niektórym przypisano konkretne produkty smakowe. Foodpairing można przeprowadzić za pomocą koła smaków herbaty, a następnie dobrać do naparu pasujące danie. Herbata o smaku mlecznym to dobry wybór dla tych, którzy lubią orzechy lub śmietankę. Herbata słodka to najlepsza herbata do ciasta lub czekolady. Częstym wyborem dla niektórych osób są również kontrasty. Zasada ta mówi, że słodki napar może być stosowany ze słonym lub słodkim daniem.

Poniżej znajduje się tabela, która zawiera listę przykładowych produktów i pasujących do nich herbat. Zostały one wybrane na podstawie foodpairingu.

Czerwone mięso Chińska czarna, indyjska czarna, lapsang souchong
Drób Chiński zielony, biały i żółty
Ryby i owoce morza Lapsang souchong: Chińska zielona, biała i lapsang
Sery miękkie Chiński czarny, jaśminowy i biały
Warzywa chiński zielony
Owoce Oolong, zielona chińska i czarna indyjska
Pikantne potrawy Zieleń jaśminowa, oolong, zieleń chińska
Mleczna czekolada Oolong
Produkty wędzone Oolong, czarny indyjski

Foodpairing - Nietypowe połączenia

Foodpairing polega na łączeniu produktów, które choć pozornie nie pasują do siebie, wydobywają z nich smak. Heston Blumenthal, który wymyślił tę metodę, znany jest ze swoich nietypowych połączeń. Ale co to właściwie znaczy?

Wyjątkowe połączenie to takie, o którym raczej nie pomyślałbyś podczas gotowania

. Bo kto by pomyślał, żeby połączyć białą czekoladę z kawiorem? Mało prawdopodobne, że wiele osób pomyślałoby o takim połączeniu. Inne połączenia, które są ciekawe to:
  • Kawa i czosnek
  • Sól i czekolada
  • Kawa i chili
  • Czekolada i mięso
  • Pietruszka i banan
  • Ostrygi i owoce męczennicy
  • Truskawki i parmezan
  • Sos sojowy i czekolada

Można by wymieniać przez wiele lat, ale w rzeczywistości lista nigdy się nie skończy. Produkty mogą być łączone na wiele różnych sposobów w oparciu o podobieństwa lub kontrasty różnych związków chemicznych

. Foodpairing to metoda, która pozwala na eksperymentowanie w kuchni z nietypowymi połączeniami smaków.

Jakie jest najlepsze połączenie czarnej i zielonej herbaty?

Jaki jest najlepszy sposób na sparowanie czarnej herbaty, jednego z najpopularniejszych rodzajów herbaty? Napar ten najlepiej pasuje do mięs i potraw wędzonych, takich jak pieczeń wołowa, jagnięca i dziczyzna

. . Sprawdzi się również z mięsami i daniami z makaronu, takimi jak lasagna.

Natomiast chińska czarna herbata świetnie komponuje się ze świeżymi owocami i niebieskim serem, a indyjska czarna herbata świetnie komponuje się z ciemną czekoladą, grzybami i makaronem.

Tea foodpairing - Z czym sparować zieloną herbatę?

Matcha, czyli sproszkowana japońska zielona herbata zyskała ostatnio na popularności. Matcha staje się popularniejsza od kawy, więc warto dowiedzieć się, z jakimi potrawami najlepiej ją łączyć.

Co dobrze komponuje się z zieloną herbatą? Napar ten najlepiej komponuje się z lekkimi przekąskami, daniami wegetariańskimi i deserami .

.

W tabeli wspomniano również o tym, że zielona herbata jaśminowa dobrze komponuje się z niebieskim serem, a herbata chińska z warzywami i owocami.

Pamiętajmy, że herbaty mogą zaburzać wchłanianie żelaza, mimo że są dobre w foodpairingu. Osoby z anemią powinny zachować ostrożność przy wspólnym spożywaniu tych produktów.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]