Gaiwan - czajniczek z pokrywką
Czajniczek jest najbardziej rozpowszechnionym sposobem parzenia herbaty w Europie. W Chinach istnieje wiele innych naczyń, które mogą być używane do przygotowania i podawania herbaty. Gaiwan jest jednym z najbardziej fascynujących. Jego nazwa oznacza dosłownie czajniczek z pokrywką. Znaczeń poszczególnych przedmiotów jest jednak znacznie więcej.
Najczęściej spotykany gaiwan składa się z dwóch lub trzech części. Każda część jest ważna dla parzenia herbaty i odzwierciedla pewne aspekty podejścia filozoficznego.
Co to jest gaiwan?
Czajniczek jest najważniejszą częścią gaiwanu. To do niego wsypujemy herbatę, wodę i napar. Czajniczek i pokrywka muszą do siebie pasować. Krawędź czajnika powinna być szersza niż pokrywka. Chodzi o to, żeby można było swobodnie otworzyć pokrywkę i wlać napar. Pokrywka może służyć do przerzucania liści w naparze. Jest to jeden z najciekawszych sposobów parzenia w Gaiwanie. Można to zrobić w trzecim lub czwartym parzeniu, gdy wszystkie liście zostaną dokładnie namoczone w wodzie. W czajniczku jest to niemożliwe, ponieważ pokrywki są zbyt szczelne, a wlew jest mniejszy niż w gaiwanie.
Pokrywka to kolejny ważny element. Pokrywka służy do ochrony czajniczka przed ciepłem podczas parzenia. Spełnia ona również swoją funkcję przed właściwym parzeniem. Kiedy nalewamy wodę do czajniczka, często spływa ona po spodzie pokrywki. Dzięki temu możesz delikatnie schłodzić wodę przed pierwszym parzeniem. Po rozdzieleniu naparu należy wypłukać z pojemnika wszelkie liście.
Teraz przejdziemy do kolejnej funkcji pokrywki: ułatwienia oddzielenia liści herbaty od naparu. W tym celu należy stworzyć niewielką przestrzeń między krawędzią a ścianką czajnika i przechylić naczynie nad kolejnym naczyniem, z którego będziemy pić napar. Wbrew pozorom jest to trudne zadanie, które wymaga koncentracji.
Spodek to jeden z elementów, który nie zawsze jest obecny w gaiwanie. Spodek powinien być przymocowany do nóżki czajniczka, aby się nie zsuwał. Wgłębienie pozwala na spokojne postawienie czajniczka na spodku, a następnie przeniesienie go do ust. Jest to szczególnie przydatne, jeśli wybierzesz inną metodę parzenia.
Jak zrobić gaiwan?
Gaiwan nie różni się niczym od czajniczka do parzenia herbaty. Sztuka przelewania herbaty do filiżanki lub bezpośrednio do dzbanka jest tym, co czyni go wyjątkowym. W Chinach jednak nierzadko można zobaczyć kogoś, kto pije herbatę prosto z czajniczka bez pokrywki. Jest to druga metoda parzenia, która nie wymaga użycia żadnych innych naczyń. Po pewnym czasie można cieszyć się naparem prosto z czajniczka. Liście nadal znajdują się w czajniczku. Pokrywka może być użyta jedynie do przeniesienia liści z ust. Wybór, którą metodę się preferuje, należy do Ciebie, ale jeśli chcesz poczęstować kogoś herbatą zaparzoną w Gaiwanie, lepiej wybrać jedną z tych dwóch.
Aspekt duchowy
Filozoficzne podejście odzwierciedla każdą część gaiwanu.
Wieczko można opisać jako niebo. Tak jak niebo jest zawsze w swoim czasie, tak samo jest z herbatą. Pokrywka pozwala herbacie parzyć się tak długo, jak na to pozwolimy. Zapewnia ona odpowiednią temperaturę w czajniczku i pozwala liściom wyschnąć po zakończeniu parzenia.
Czajniczek kojarzy się z człowiekiem lub tym, co ziemskie. Pod pokrywką, niebo - życie toczy się dalej. Pierwszy napar dopiero się zaczyna, a ostatni właśnie został przyjęty. Tak jak w przyrodzie, tak i w czajniczku jest koniec i początek. Podstawowe zasady życia są takie same.
Spodek jest ziemią, ale jest też fundamentem wszystkich rzeczy. To na ziemi człowiek odnajduje siebie i działa. Podstawka powinna być pewnie przymocowana do czajnika, aby umożliwić mu poruszanie się.
Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 1 Average: 5]
Komentarze (0)