single

Herbata Keemun jest jedną z najlepszych czarnych herbat na świecie.

Keemun to chińska czarna herbata , która ma owocowo-winny smak. Wielu uważa ją za najlepszą czarną herbatę na świecie. Wytwarzana jest w powiecie Qimen, w prowincji Huangshan. Jej nazwa wywodzi się właśnie od nazwy "Qimen", pisanej w języku angielskim jako "Keemun". Jej historia jest bardzo krótka - została założona w 1875

r. .

W skrócie

  • Herbata Quimen
  • Herbata Keemun
  • Keemun Mao Feng
  • Keemun Hao Ya
  • Keemun Gongfu
  • Herbata Keemun - parzenie

Herbata Quimen

Yu Quianchen był urzędnikiem państwowym, który pasjonował

się herbatą. To on "stworzył" herbatę Keemun. . W pewnym momencie swojego dorosłego życia stracił pracę. Zajął się dekarstwem w Fujian, aby zarobić na życie, jednocześnie poznając zawiłości produkcji herbaty. Był gotowy do posadzenia krzewów herbacianych i rozpoczął poszukiwania odpowiedniego miejsca. Odkrył, że większość dostępnych miejsc była już zajęta.

Obszar Quimen był idealnym miejscem, aby zakończyć swoje poszukiwania. Yu Quianchen zaczął uprawiać krzewy herbaciane i produkował czarną herbatę. Szybko zyskała popularność, szczególnie w Anglii, gdzie była najbardziej znanym składnikiem mieszanki English Breakfast Tea

. .

Wielu plantatorów z Anhui poszło w ślady przybysza i rozpoczęło produkcję czarnej herbaty. Uważa się, że miejscowa odmiana krzewów herbacianych szczególnie nadaje się do tego celu. Posiada ona unikalne właściwości, które nadają herbacie charakterystyczny smak. Ma owocowy aromat z nutami czekolady, suszonej śliwki .

. Herbata Keemun ma łagodny, słodki smak. Ma smak przypominający kakao.

Herbata Keemun

Istnieje wiele rodzajów herbat Keemun, każda z nich jest robiona w inny sposób. Wszystkie przechodzą powolny proces suszenia i utleniania

. Swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają wyjątkowemu, bogatemu i złożonemu aromatowi.

Keemun Mao Feng

Jest wytwarzany z całych liści i pąków, które zostały zebrane najwcześniej. Stosunek liści do pączków wynosi 2:1. Po wysuszeniu jest podobna do zielonego Mao

F. Eng jest znana ze swoich ciasno zwiniętych, długich i niezłamanych liści. Jej zapach jest słodki i miodowy, i może być używana zarówno w formie suszonej, jak i w postaci naparu. Napar jest ciemnopomarańczowy, ale przechodzi w czerwony. Smak jest łagodnie słodki i dymny, z kwiatowym i owocowym aromatem.

Herbata Keemun MaoFeng to najwyżej oceniana czarna herbata. Najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Można ją jednak stosować do uszlachetniania innych rodzajów herbaty.

Keemun Hao Ya

Kolejna wysokiej jakości odmiana czarnej herbaty. Składa się głównie z całych liści, które po wysuszeniu wyglądają jak małe igiełki. Jest nieco mocniejsza niż inne rodzaje Keemun. Ma mocny, intensywny i lekko słodki smak. Ze względu na swój bogaty aromat i smak często porównywana jest do dobrego wina.

Keemun Gongfu

Ta odmiana jest specjalnie stworzona do ceremonii herbacianej Gongfu lub stylu mistrzowskiego. Chiny starają się odtworzyć stare tradycje herbaciane. Jednym z przykładów jest Gong-fu Cza, co oznacza naturalną harmonię i brak pośpiechu.

Parzenie herbaty Keemun

Czarna herbata może, w zależności od czasu parzenia, mieć działanie pobudzające lub relaksujące. Herbaty Keemun są takie same.

Można ją również parzyć metodą zachodnią, która polega na tym, że około 7 gramów herbaty zalewa się 500 ml wody o temperaturze 90 stopni Celsjusza i parzy przez 3 do 5 minut.

Można również zaparzyć ją ponownie w sposób wschodni podobny do herbat zielonych. W tym przypadku 5 gramów herbaty zalewa się 85 ml wody o temperaturze 80 stopni. Pierwsze parzenie powinno trwać nie dłużej niż 10 sekund (w herbatach zielonych napar czasem się wylewa), a kolejne mogą trwać od kilkudziesięciu do kilku minut. Ostatnie parzenie powinno trwać do kilkunastu minut.

Do zaparzenia herbaty Keemun Guanyfu wymagany jest czajniczek. Herbatę Gong-fu cha zaparza się w czajniczku. Napar trwa zaledwie kilka minut. Zmiana czasu lub długości parzenia o kilka lub kilkanaście sekund może radykalnie zmienić smak napoju.

. Herbata z czajnika powinna być wlewana bezpośrednio do czajniczków. Spowoduje to, że w pierwszej filiżance herbata będzie najsłabsza, a w ostatniej mocniejsza. Aby tego uniknąć, napar z czajnika należy najpierw wlać do czajnika, a potem dopiero do czajniczków. Dzięki temu napar będzie równie mocny we wszystkich z nich.

Pisaliśmy w Chinach, że stare zwyczaje herbaciane wracają do łask

. . Jednym z nich jest rytuał Gongfu cha, który celebruje pięć zmysłów wzroku, zapachu i smaku.

Urzeka nas wykwintna ceremonia mistrza herbaty, napar i rozkładanie liści. Aromat liści herbaty podczas parzenia pobudza zmysł węchu. Aromat suszu jest inny niż liści herbaty, które dopiero co zostały wrzucone do gorącego czajniczka. Jednak aromat liści herbacianych po zakończeniu ceremonii i podczas procesu parzenia jest również inny. Różnice w naparach pomiędzy kolejnymi zaparzeniami zadziwią Cię. Poczujemy kunszt czajników i naczyń używanych do przygotowania i podawania herbaty. Będziemy mogli również usłyszeć relaksujące działanie Gong-fu Cha. Chodzi tu o delikatne siorbanie i nalewanie herbaty, spokojne oddechy uczestników oraz pluskanie i nalewanie wody.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 10 Average: 5]