single

Herbata ormiańska

Mocna czarna herbata z esencji, mieszanek ziołowych uprawianych na górskich zboczach, dosładzana słodkim syropem. Czym jeszcze zaskoczy koneserów ormiańskiej herbaty?

To przecież takie proste.

  • Ormiańska kultura picia herbaty
  • Prosto z Kaukazu
  • Oto najpopularniejsze ormiańskie herbaty
  • Przepisy na ormiańskie herbaty
  • Plus, ormiańskie przekąski do herbaty

Ormiańska kultura picia herbaty

Armenia kojarzy się z wieloletnią, bogatą tradycją i burzliwą przeszłością. Na zwyczaje tamtejszej ludności wpływ miały dawne najazdy Persów i Turków, a także współczesne konflikty zbrojne między krajami kaukaskimi. Łatwo zauważyć podobieństwa w kuchni ormiańskiej i gruzińskiej. Ormianie, podobnie jak w Turcji, piją mocną czarną herbatę. Aromatyczna esencja może być wielokrotnie zalewana wrzątkiem. Ormianie delektują się herbatą w gronie rodzinnym, co stanowi istotny rytuał. Tradycją Ormian jest zbieranie i mieszanie ziół i kwiatów od ponad 7000 lat. Turyści często opisują mieszkańców jako przyjaznych i zorientowanych na rodzinę. Jeśli kiedykolwiek zostaniesz zaproszony do tradycyjnego domu, gospodarze z przyjemnością podadzą Ci mocną herbatę. Ten aromatyczny napój pije się kilka razy dziennie, a wieczorem delektuje się nim cała rodzina. Osobno podaje się esencję i wrzątek. Następnie dodaje się ją do herbaty. Ormiańską herbatę słodzi się najczęściej syropem lub rzadkim dżemem owocowym zwanym Murabba.

Prosto z Kaukazu

Na Kaukazie i wyżynach Armenii występuje wiele gatunków endemicznych. Niektóre z tych roślin są wykorzystywane w herbatach ziołowych. Herbaty ormiańskie znane są z naturalnej produkcji bez użycia środków chemicznych. Zioła są często zbierane ręcznie i mieszane przy użyciu tradycyjnych metod, które były stosowane tysiące lat temu. Miłośnicy ormiańskich herbat mogą cieszyć się nie tylko smakiem, ale także kulturą i historią ormiańskich mieszanek herbacianych. Mięta, oregano i tymianek uprawiane są na wysokich zboczach. Suszy się je zgodnie z manuskryptami. Przygotowany napój podawany jest w ceramicznych naczyniach, które zostały wykonane przez lokalnych rzemieślników, zgodnie z tradycją. Zbiory trwają od sierpnia do kwietnia. Można usłyszeć ludowe pieśni, które w tym czasie śpiewają żniwiarze. Zbiór ziół odbywa się zgodnie z fazami i rytuałami, które obejmują polewanie wodą deszczową, napowietrzanie i staranne mieszanie według zapisów w rękopisach.

Najbardziej lubiana ormiańska herbata

Urc

Tymianek ormiański to bardzo droga herbatka ziołowa. Gatunek ten występuje głównie w rejonach górskich i znany jest ze swojego ostrego zapachu. Ormianie od czasów starożytnych używali tej rośliny do celów leczniczych, a także do wydobywania smaku. Urc jest dobry na trawienie, antybakteryjny i wzmacniający odporność. Może być również stosowany w celu ukojenia nerwów. Jak przygotować tę herbatę? Jedna łyżeczka suszonych kwiatów jest dodawana do wrzącej wody. Niech parzy się przez 8 minut. Zioła nie trzeba słodzić ze względu na ich wyjątkowy aromat.

Rumianek

Od czasów starożytnych Ormianie zbierają rumianek i spożywają go. Zbierany jest między porami roku - latem i jesienią. Świetnie wpływa na bezsenność, łagodzenie bólów menstruacyjnych i rozluźnienie mięśni.

Herbata z skórki granatu

W ormiańskiej tradycji granat zajmuje szczególne miejsce. Granat jest symbolem Armenii i uprawiany jest w prawie wszystkich gospodarstwach domowych. Na straganach można nawet znaleźć pamiątki związane z granatem. Herbata ze skórki granatu jest popularnym napojem od wieków. Napój ten jest bogaty w antyoksydanty, reguluje zły cholesterol i usuwa toksyny.

Mięta - Nana

Mięta to najpopularniejsze ormiańskie zioło. Można ją znaleźć w niemal wszystkich ogródkach. Herbatę można przygotować ze świeżych lub suszonych liści. Zioło jest dobre na trawienie, łagodzi ból głowy i działa antystresowo.

Przepisy na ormiańską herbatę

Do przygotowania napoju potrzebne będą aromatyczne zioła. W Armenii często są one spożywane na świeżo wraz z posiłkiem. Znane są również jako nana, kolendra, kinza, tarhun, estragon i fioletowa bazylia. Zioła można wysuszyć i przygotować z nich górską herbatę.

ormiańska mięta

Składniki:

  • 4 torebki czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki lub 2 torebki suszonej mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dodaj szczyptę sody oczyszczonej

Aby zabić gorycz, zalej herbatę wrzącą wodą. Pozwól herbacie parzyć się przez 3-4 minuty. Dodaj 1/3 zimnej wody do cukru.

Mrożona herbata ormiańska

Składniki:

  • 8 szklanek zimnej wody
  • 4 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 torebki czarnej herbaty
  • syrop owocowy

Po zagotowaniu wody, gotujemy ją w garnku z cynamonem i goździkami przez około 10 minut. Wyłączamy ogień i usuwamy cynamon i goździki. Pozwalamy herbacie parzyć się przez 5 minut. Następnie dodajemy syrop. Syrop studzimy i podajemy w wysokich szklankach z lodem.

Do tego wszystkiego... ormiańskie przekąski do herbaty.

Do ormiańskiej herbaty często podaje się tradycyjny chleb lavash. Jest to placek z wody i mąki, który wygląda jak tortilla. Dodatki są następnie w niego zawijane. Do herbaty najlepiej podawać go z miodem i dżemem. Wśród lokalnych deserów prym wiedzie paklava - ciasto z miodem i orzechami. Ormianie znani są z przetworów owocowych ze śliwek, wiśni, jabłek, moreli i czereśni. Na stole obok herbaty należy postawić konfiturę z murabki. To właśnie tą konfiturą najczęściej słodzi się napój.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 3 Average: 4]