single

Herbata po turecku przepis i parzenie

Turcy uwielbiają herbatę, a kawa nie jest ich jedynym wyborem. Uprawiają ją we własnym kraju i mają specyficzny sposób jej parzenia. Piją ją często, niemal wszędzie, nawet na ulicach.

Turecka herbata

Herbata, wiecznie zielona bylina, z której można pozyskiwać liście herbaty, początkowo występowała tylko w Chinach, Tybecie i północnych Indiach. Obecnie można ją uprawiać w wielu krajach azjatyckich, w tym w Indiach, Chinach i Japonii, Sri Lance. Pakistan, Malezja. Myanmar, Wietnam. Iranie oraz na Sri Lance.

Herbata może być również uprawiana w Afryce, Ameryce Południowej i północnej Australii. Gruzja również ma krzewy herbaciane, ale ten artykuł skupi się na herbacie tureckiej.

Turcy spożywają obecnie najwięcej herbaty na całym świecie. Statystyczny Turek spożywa ponad 3 kg suszu herbacianego rocznie, przewyższając tym samym Irlandczyków czy Brytyjczyków. Są oni po prostu uzależnieni od słodkiej i mocnej herbaty. Traktują ją tak samo, jak Polacy traktują kawę. Piją herbatę do śniadania, w pracy, na ulicy i na spotkaniach towarzyskich. Uważana jest za symbol gościnności, o czym świadczy sposób parzenia tureckiej herbaty.

Przepis na herbatę w stylu tureckim

Cały proces parzenia herbaty w stylu tureckim przypomina nieco parzenie herbaty w samowarze. Potrzebujemy dwóch czajniczków, jeden na wodę, a drugi na esencję. Do górnego z nich wsypuje się herbatę. Dolny czajniczek podgrzewa wodę i wytwarza parę. Herbata w górnym czajniczku nie może być sucha. Na wierzch należy wlać odrobinę wody. Dzięki temu herbata rozszerzy się i zwiększy swoją obojętność podczas podgrzewania. Czekamy, aż woda w naszym dolnym czajniczku się zagotuje.

Po zagotowaniu się wody w dolnym czajniczku, wlewamy wrzątek na wierzch suszonych liści. Następnie dolny czajniczek napełniamy zimną wodą. Należy poczekać, aż się zagotuje. Cały proces może trwać 15-20 minut na małym ogniu. Dzięki niemu uzyskamy piękny, prawie bursztynowy kolor naparu i specyficzny zapach.

Herbata w stylu tureckim

Herbata w stylu tureckim jest gorąca i mocna. Jak to się ma do gorącej pogody w Turcji? Gorąca herbata może przynieść ulgę nawet w upalne dni. Podnosi ciepłotę ciała, przez co wydaje nam się, że jest nam chłodniej. Czujemy mniejsze pragnienie i mniej się pocimy.

Odczucie gorąca zmniejsza również związek wydzielany w ciągu pierwszych kilku minut parzenia herbaty. Związek ten znany jest jako kofeina (lub teina w odniesieniu do herbaty). Pobudza on wydzielanie przez organizm adrenaliny i noradrenaliny. Hormony te nie powodują uczucia pragnienia i dają nam więcej energii.

Nie dajmy się zwieść uczuciu chłodzenia, jakie może dać nam gorąca herbata. Mimo że mniej się pocimy, herbata może mieć działanie moczopędne. Niedostateczne nawodnienie organizmu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia. Należy dostosować ilość płynów do swojego stylu życia, ćwiczeń i kondycji fizycznej.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 8 Average: 3.6]