single

Herbata z jęczmienia: Korzyści zdrowotne i właściwości

Młody jęczmień jest w ostatnich latach bardzo popularny. Można go sproszkować i dodać do sałatek lub napojów na odchudzanie. Ma wiele innych korzyści prozdrowotnych. Herbata z jęczmienia była stosowana w Azji od czasów starożytnych jako środek leczniczy na wiele chorób.

Ten artykuł pomoże Ci w nauce:

  • Na czym polega istota jęczmienia?
  • Jest używany wszędzie tam, gdzie jest potrzebny
  • Jak to zboże wpływa na nasze zdrowie
  • Kiedy warto spróbować herbaty z jęczmienia
  • Czy jest bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.

Więcej informacji na temat tego napoju znajdziesz również w zakładce Herbata od A-Z.

W skrócie

  • Jęczmień - właściwości i zastosowanie
  • Herbata z jęczmienia - aspekty zdrowotne
  • Czy warto pić herbatę jęczmienną, gdy ma się inne rzeczy?
    • Herbata z jęczmienia - Zastosowania:
  • Czy herbatę jęczmienną można bezpiecznie pić w czasie ciąży?
  • Herbata jęczmienna - czy pomaga w odchudzaniu?
  • Herbata z jęczmienia ma właściwości antyrakowe

Jęczmień - właściwości i zastosowanie

Jęczmień jest najstarszą rośliną uprawną na świecie. Wiedziała o nim już epoka neolitu. Dowody archeologiczne sugerują, że ziarno to zostało po raz pierwszy zasadzone około 7000 lat p.n.e.

Roślinę tę sadzili mieszkańcy Chin, Etiopii i Bliskiego Wschodu. Starożytni Grecy, Egipcjanie i ludy mezopotamskie uważali jęczmień za zboże chlebowe. Używano go również do produkcji kasz, napojów piwnych i innych produktów spożywczych.

Ślady dolnośląskie wskazują, że nasiona tej rośliny dotarły do Polski około II w. p.n.e. Jęczmień był główną uprawą zbóż w kraju po II wojnie światowej, zwłaszcza na północnych i zachodnich krańcach. Jego ilość na polskim rynku jest dziś mniejsza niż w czasach wcześniejszych. Ziarna tej rośliny wykorzystywane są przede wszystkim na paszę dla zwierząt, do produkcji piwa i produktów spożywczych, takich jak mąka, płatki i kasze.

Jęczmień jest rośliną, która zawiera około 25 rodzajów traw wieloletnich lub jednorocznych. Pochodzi z półkuli północnej. Nie ma bardzo dużych wymagań glebowych i klimatycznych. Może być uprawiany zarówno w strefie umiarkowanej, jak i podzwrotnikowej. Jęczmień (Hordeum vulgare Le.) jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem tego zboża. Jest on wysiewany niemal na całym świecie.

Choć nie jest tak znany jak pszenica czy quinoa, to jednak jest ceniony za swoje liczne właściwości prozdrowotne

. Jęczmień jest żywnością funkcjonalną, ponieważ jest bogaty w witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Ponieważ zawiera mniej tłuszczu, jest mniej kaloryczny niż inne zboża.

Dietetycy zalecają spożywanie produktów wytworzonych z tej rośliny, ponieważ obniża ona ryzyko rozwoju chorób związanych z trybem życia

. Unikalne właściwości jęczmienia obejmują zdolność do wzmocnienia kości i promowania dobrego stanu skóry i włosów.
Kasza jęczmienna gotowana - 180g
  • Kalorie
  • 217 kcal
  • Zawartość tłuszczu
  • 1 g
  • Witaminy i pierwiastki śladowe
  • Mangan 1 mg, selen 23 mg, miedź 3 mg, wit. B1 4 mg, fosfor 162 mg
  • Błonnik
  • 10 g
  • Białko
  • 7 g
  • Węglowodany
  • 45 g

Jęczmień jest bardzo poszukiwany ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Znajduje szerokie zastosowanie przy warzeniu słodu. Z prażonych ziaren tej rośliny powstaje popularna kawa zbożowa.

Osoby pragnące schudnąć cieszą się dużym popytem na młody jęczmień na rynku zdrowej żywności

. Zboże to w postaci sproszkowanej posypuje się do wody, smoothies czy sałatek.

Herbata z jęczmienia - aspekty zdrowotne

Herbata z prażonego jęczmienia jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnej kawy

. Z tego zboża robi się napój. W Korei nazywany jest boricha, w Japonii mugicha, a przez Chińczyków maicha. Ze względu na wiele właściwości prozdrowotnych, herbata z tej rośliny jest spożywana od wieków.

Posiada bogaty smak z dymnym aromatem. Ma pozytywny wpływ na układ krążenia i układ pokarmowy

. Herbata jęczmienna jest bogata w antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Ma działanie antybakteryjne, co oznacza, że ogranicza wzrost szkodliwych patogenów. Spożywanie jednej filiżanki napoju zbożowego dziennie pomaga utrzymać zdrową równowagę bakterii w jamie ustnej.

Jak wynika z badań naukowych, herbata jęczmienna poprawia krążenie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia. Można ją stosować w celu zapobiegania udarom i zawałom serca. Napar może być stosowany w leczeniu bólów głowy poprzez zwiększenie przepływu krwi i dotlenienia.

Dowody wspierają również właściwości przeciwzakrzepowe jęczmienia Herbata

. Obniża krzepliwość krwi co poprawia przepływ krwi .

To skarbnica pełna antyoksydantów, substancji chroniących organizm przed wolnymi rodnikami.

Są one odpowiedzialne za stres oksydacyjny, stany zapalne i choroby. Antyoksydanty spowalniają proces starzenia się organizmu.

Herbata z jęczmienia reguluje trawienie. Spożywana wraz z posiłkami poprawia trawienie i wspomaga wchłanianie składników odżywczych. Pita przed snem poprawia jakość snu i ułatwia zasypianie

.

Produkty z jęczmienia można wykorzystać do pozyskania choliny

To, oprócz pomocy w bezsenności, może również pomóc w pamięci i koncentracji . Pokarm ten zawiera również wiele witamin i mikroelementów. Dla prawidłowej mineralizacji kości i produkcji kolagenu niezbędne jest żelazo, mangan i wapń.

Kiedy warto pić herbatę z jęczmienia?

Napary z jęczmienia od wieków stosowane są w Azji jako środek leczniczy na wiele dolegliwości oraz wspomagający prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Herbatę tę można przygotować w domu

. Opłucz 3/4 filiżanki prażonych nasion tej rośliny, a następnie dodaj do nich 2 litry wody. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 20 minut. Napar jest gotowy do spożycia po ostudzeniu i przecedzeniu.

Zastosowania dla herbaty z jęczmienia

  • Problemy z układem pokarmowym - poprawia trawienie, zatrzymuje biegunki, usuwa zaparcia,
  • Upały - doskonale gasi pragnienie
  • Choroby układu krążenia - Reguluje ciśnienie krwi, poprawia krążenie krwi.
  • Bezsenność - ułatwia zasypianie
  • Problemy spowodowane przez bakterie - zapobiega ich rozwojowi, szczególnie w jamie ustnej, chroni zęby przed próchnicą.

Widoczne są również właściwości antybakteryjne i wspomagające trawienie herbaty eukaliptusowej.

Czy herbata jęczmienna jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?

Kobiety w stanie błogosławionym często szukają alternatywy dla tradycyjnej herbaty i kawy, ponieważ zawierają one kofeinę i teinę. Substancje te nie powinny być spożywane przez przyszłe matki. Herbata z jęczmienia w ciąży jest świetnym rozwiązaniem w tej sytuacji, ponieważ nie zawiera takich składników. Jest ona również odpowiednia dla dzieci

. Napoje z jęczmienia świetnie chłodzą i ułatwiają zasypianie.

Ważne jest, aby w czasie ciąży ograniczyć spożycie cukru. Herbata jęczmienna jest często zaparzana z miodem i cytryną. Jest to lepsze dla mam-to be niż słodzenie napojów przy użyciu białego cukru.

Herbata jęczmienna - czy wspomaga odchudzanie

?

Młody jęczmień to popularny produkt wspomagający odchudzanie. Podobne właściwości ma również herbata z jęczmienia. Może ona wspomagać odchudzanie, ale nie może zawierać mleka, śmietany, miodu i cukru

.

To zboże ma bardzo mało kalorii i węglowodanów. Jest zdrowym i smakowym zamiennikiem wody. Nawadnia organizm i sprzyja jego oczyszczaniu. Herbata z jęczmienia wspomaga trawienie, likwiduje zaparcia.

Właściwości antynowotworowe w herbacie jęczmiennej

Jęczmień jest rośliną strączkową, która zawiera duże ilości antyoksydantów. Te antyoksydanty są tym, co sprawia, że produkty wykonane z tego ziarna są potencjalnie antynowotworowe.

W jednym z chińskich badań stwierdzono korelację między niższymi wskaźnikami zgonów z powodu raka a spożyciem jęczmienia. Naukowcy są podzieleni co do właściwości antyrakowych tego zboża.

al. Herbata jęczmienna i inne produkty wykonane z tej rośliny są nadal badane, aby sprawdzić, czy mogą one zwalczać komórki rakowe. Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]