single

Herbata z mlekiem

Czym jest herbata z mlekiem? Eksperci uważają, że herbata z mlekiem jest bezpieczna.

Bawarska księżniczka Elżbieta Charlotta, Palatynatka była fanką herbaty z mlekiem. To właśnie na weselu Filipa d'Or napój ten podobno zmienił nazwę na bawarski.

Inni uważają, że tradycja dodawania mleka do herbaty, czyli "bavarka", nie pochodzi ani z Bawarii, ani z Anglii. W Anglii również dodaje się mleko do herbaty, ale wywodzi się ona z Mandżurii. Dodawanie mleka do herbaty w Anglii jest jednak tradycją. Liście herbaty były drogie, więc do naparu dodawano mleko.

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie bawarskich kiełbasek. Wszystkie mają wspólny element: herbatę i mleko. Można dodać herbatę do ciepłej wody lub odwrotnie. Anglicy uważają, że najlepszym rozwiązaniem jest gorące mleko. Zwolennicy słodkich napojów mogą posłodzić bawarkę używając miodu lub skondensowanego mleka słodkiego.

A co jeśli nie lubisz herbaty z naturalnym mlekiem? Nai Xiang to herbata oolong, która posiada aromat mleka.

Tajwan to miejsce, gdzie narodził się Nai Xiang. Ma lekki, kwiatowy i kremowy smak, który czasami porównywany jest do mleka. Ta odmiana oolong jest uprawiana na wyższych wysokościach, że tradycyjnych krzewów herbacianych i daje około 20% więcej niż tradycyjne odmiany. Herbata ta nie jest aromatyczna. Jej smak wynika ze zmian temperatury w środowisku, w którym jest uprawiana. Właściwości krzewów herbacianych Jin Xuan. Herbata Oolong odpowiada za aż 90% produkcji herbaty na Tajwanie. Herbata ta jest specjalnością Tajwańczyków. Ze względu na różnice wzniesień, obszary uprawy herbaty mają unikalny mikroklimat. Dzięki temu powstają wyjątkowe oolongi, których stopień utlenienia wynosi od 10 do 90%. Herbaty te są pracochłonne i czasochłonne. Proces produkcji składa się z 10 etapów.

Niektórzy producenci herbaty wytwarzają milk-tea, aromatyzując tradycyjną herbatę mlekiem lub parą wodną powstałą w wyniku podgrzania mleka i wody. Jak można odróżnić Nai Xiang od sztucznie aromatyzowanej mlecznej herbaty? Najłatwiej jest powąchać suszoną herbatę przed jej zaparzeniem. Jeśli herbata pachnie zbyt mlecznie lub perfumami, to najprawdopodobniej jest to herbata aromatyzowana. Herbaty te szybko tracą swój mleczny smak, w przeciwieństwie do oryginalnej Nai Xiang.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 1 Average: 5]