single

Herbata z ostropestem

Herbata z ostropestu jest dla nas bezpiecznym i naturalnym sposobem na detoksykację, regenerację wątroby i zmniejszenie skutków cukrzycy. Można kupić ostropest w gotowych torebkach lub zmielić nasiona, aby zrobić własną mieszankę do zaparzania. Ostropest jest bardzo dobrze tolerowany przez większość osób.

Ostropest z wyglądu jest bardzo podobny do uwielbianych przez nas ostów. Jest członkiem rodziny roślin astrowatych (Asteraceae). Jego liście są szerokie i mają białe żyłki. Po ich zgnieceniu powstaje biała, mleczna, lepka ciecz. Te drobne, brązowe i lekko błyszczące nasiona ostropestu są niewielkie. Wszystkie części tej rośliny mogą być wykorzystywane leczniczo. Oset jest rodzimą rośliną regionu śródziemnomorskiego. Został jednak wprowadzony do wielu części globu jako przypadkowy gatunek importowany. W Polsce jest rośliną uprawną, ale może też rosnąć dziko.

Ostropest jest wspaniałą, piękną rośliną, która ma wiele korzyści dla zdrowia, jak również dla urody. Herbata z ostropestu jest popularnym sposobem na ochronę i regenerację wątroby. Ma również wiele innych korzyści zdrowotnych, które warto poznać.

Zawiera flawonoidy, sylimarynę, flawonoidy i aminy biogenne (histaminę i tyraminę), a także kwasy organiczne, witaminy C, K, fitosterole witaminowe, garbniki i białka. Zawierają również dużą ilość soli linolowych i mineralnych. Najważniejszym składnikiem jest sylimaryna. Z nasion ostropestu robi się Sylimarol, silny antyoksydant. Można również przygotować z nich odwar lub nalewkę. Może być stosowany zarówno w celach leczniczych, jak i profilaktycznych. Ma działanie moczopędne, które może obniżyć ciśnienie krwi i obrzęki.

W skrócie

  • Jak przygotować i stosować herbatę z ostropestu
  • Kiedy używać mleka osetowego
  • Skutki uboczne stosowania herbaty z mleka osetowego
  • Fakty dotyczące ostropestu są fascynujące

Przygotowanie i stosowanie herbaty z ostropestu

Przez 20 minut gotuj jedną łyżkę nasion ostropestu w litrze wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Przed każdym posiłkiem wypijamy jedną szklankę herbaty z ostropestu. Uwaga: napar wypijamy razem z osadem znajdującym się w garnku.

Herbata z ostropestu ma lekko mleczną konsystencję. Do tej herbaty najlepiej używać świeżo zmielonych nasion. Najcenniejsze składniki w nich zawarte nie rozpuszczą się w wodzie i mogłyby pozostać w garnku. Herbata z ostropestu plamistego nie powinna być zaparzana z jakimkolwiek osadem. Uzupełnianie płynów jest możliwe. Do herbaty można dodać miód lub cukier, gdyż jest ona lekko gorzka.

Herbata z ostropestu często przygotowywana jest z dodatkiem liści mięty pieprzowej. Mięta nie tylko zmienia smak, ale także pomaga w trawieniu. Daje poczucie świeżości i energii. Połączenie ostropestu plamistego z mniszkiem lekarskim może pomóc na nudności, wymioty i rozstrój żołądka. Ostropest można również połączyć z nagietkiem, aby poprawić krążenie i zmniejszyć dyskomfort związany z żylakami.

Kiedy stosować ostropest plamisty

Ostropest plamisty może poprawić ogólną kondycję fizyczną. Herbata z ostropestu może być najbardziej korzystna dla osób mających problemy z wątrobą. Może być również stosowany w leczeniu wysokiego cholesterolu, cukrzycy i raka. Herbata z ostropestu może poprawić funkcjonowanie wątroby i naprawić szkody spowodowane nadmiernym spożyciem alkoholu.

Skutki uboczne stosowania herbaty z ostropestu plamistego

Większość osób może bezpiecznie pić herbatę z ostropestu. U niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna. Może się to objawiać nudnościami, podrażnieniem żołądka, biegunką lub wysypką. Należy zachować ostrożność podczas spożywania produktów z ostropestu, zwłaszcza jeśli alergia dotyczy roślin z rodziny Aster (np. nagietka lub ambrozji), rumianku, krwawnika,.)

Należy również pamiętać, że wszelkie leki ziołowe powinny być stosowane wyłącznie w porozumieniu z lekarzem. Osoby z problemami hormonalnymi, takimi jak rak piersi czy prostaty, powinny unikać ostropestu plamistego. Może on bowiem zaburzać metabolizm estrogenów.

Fakty dotyczące ostropestu są fascynujące

Łacińska nazwa Silybum, ostropest plamisty - silybum marianum, została nadana roślinie w 100 roku p.n.e. przez Dioskurydesa, greckiego lekarza. Z kolei nazwa gatunkowa "marianum" pochodzi od Matki Boskiej. Legenda głosi, że na liście ostropestu spadły krople mleka, gdy karmiła Dzieciątko w betlejemskiej szopce, tworząc białe plamy.

O ostropeście wspominał Theophrastus, który żył w latach 370-287 p.n.e. Dioscurides, Pliniusz Starszy i Plinythe Elder, obaj z pierwszego wieku naszej ery, byli świadomi właściwości leczniczych ostu. John Gerard (1545-1611), wybitny angielski zielarz, i Nicholas Culpeper (1616-16654) pisali o korzyściach płynących z ostu dla wątroby. Hildegarda z Bingen, XI-wieczna uczona, również opisuje go w swoich dziełach.

Olej z ostropestu pozytywnie wpływa na procesy regeneracyjne skóry. Ma właściwości nawilżające, zmniejsza stany zapalne i rozjaśnia skórę. Kosmetyki z ostropestem mogą być stosowane w leczeniu schorzeń suchej skóry, takich jak łuszczyca, oparzenia słoneczne, zakrzepy, ukąszenia owadów.

Zmielone nasiona ostropestu mogą być dodawane do chleba jako składnik. Można je również stosować do przyrządzania zup, sałatek i musli w ilości 1 łyżeczki dziennie. Z dolnych liści ostropestu można przygotować pyszne i zdrowe sałatki. Są one świetnym dodatkiem do codziennej diety.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 26 Average: 3.4]