single

Herbaty kolorowe

Okazuje się, że herbata, popularny w Polsce napój, może występować w więcej niż 12 kolorach. Czerwona herbata to herbata czarna, a czerwona herbata czerwona. Niebieska herbata? Dla nas jest czerwona, ale dla Chińczyków jest turkusowa. Dlaczego tak jest? Chińczycy nie naparzają herbat według ich koloru, ale dzielą je według koloru suszu.

Huej-cung, cesarz chiński (1101-1124), rozróżniał wśród dwudziestu rodzajów herbat. Jego ulubioną była biała herbata ze względu na jej wyjątkowe właściwości i delikatność. Współcześni Chińczycy klasyfikują herbaty jako "tylko" sześć rodzajów: zieloną, białą żółtą, turkusową i czerwoną. Europejczycy określają herbaty zwane przez Chińczyków czarnymi jako czerwone, a chińskie czarne herbaty czerwonymi. Niebieski to kolejny pojawiający się kolor. Używa się go do opisu herbat oolong, które w Chinach klasyfikowane są jako herbaty czerwone, a w Polsce jako herbaty turkusowe.

Przyjmuje się, że podstawowym kryterium podziału jest stopień fermentacji i kolor liści herbaty oraz naparu.

Herbata zielona

Sporządza się ją z niesfermentowanych liści. Są one natychmiast zbierane i podgrzewane, aby zatrzymać fermentację. Następnie formuje się je (kulki lub igły, brwi itp. Na koniec poddaje się je suszeniu. Dzięki temu jest bardziej wartościowa niż herbaty fermentowane i ma łagodniejszy smak.

Herbata biała

Wytwarzana jest z młodych pąków, które nie zdążyły dojrzeć. Biała herbata jest często wytwarzana z młodych pączków, które były chronione przed słońcem. Ma to na celu zapobieganie powstawaniu chlorofilu. Po zebraniu pąki stają się lekko srebrzyste i są suszone. Po zaparzeniu napar ma jasnosłomkowy kolor.

Herbata żółta

Herbata ta jest produkowana w podobny sposób jak herbata biała. Jednak czas suszenia tej herbaty jest dłuższy. Kolor naparu jest zielonkawo-żółty. Herbata ta uważana jest za najszlachetniejszą ze wszystkich herbat.

Herbata Oolong, turkusowa

Znana jest również pod nazwą "under-fermented" i "semifermented". Wytwarzana jest na Tajwanie i w Chinach kontynentalnych. Herbaty są fermentowane od 20% do 60% w Chinach (Tajwan). Proces rozpoczyna się od zwiędnięcia liści. Następnie umieszcza się je w wiklinowych koszach i od czasu do czasu wstrząsa, aby ułatwić fermentację. Po kilku godzinach proces dobiega końca. Liście są suszone. Liście nie są łamane, lecz pozostają w całości.

Herbata czerwona

Herbata starzona. Pu-Erh to ceniona herbata, która została poddana dodatkowej fermentacji i starzeniu. Pochodzi z Yunnan, prowincji w południowych Chinach. Charakteryzuje się silnym smakiem i aromatem. Uważana jest za bardzo zdrową herbatę. W przeszłości herbata Pu-Erh była dostępna tylko dla cesarzy.

Herbata czarna

- można uzyskać w wyniku czterech procesów: więdnięcia (skręcania), fermentacji, suszenia. Popularna przypowieść głosi, że czarna herbata powstała przypadkowo przez ładunek zielonej herbaty przewożonej kliperem z Chin do Anglii. Herbata uległa zamoczeniu. Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]