single

Indie i herbata

Indie są największym na świecie producentem i konsumentem herbaty. Assam i Darjeeling to najbardziej znane regiony herbaciane w Indiach. Herbata powstaje w Indiach również w regionach Dooars i Nilgiri, Sikkim i Terai.

To niesamowite, że Indie, światowej sławy producent herbaty, nie istniały 170 lat temu. Produkcja herbaty w Indiach stała się wynikiem uzyskania przez brytyjską Kompanię Wschodnioindyjską w latach 1813 i 1833 monopolu na handel z Indiami i Chinami. Kompania rozpoczęła uprawę krzewu herbacianego w Indiach z powodu rosnącej konkurencji w handlu herbatą.

Oprócz legendy o Bodhidharmie i mitu o sandżiwini, jedyne wzmianki o herbacie można znaleźć w starych rękopisach lekarzy ajurwedyjskich. Wiadomo również, że w złotym wieku buddyzmu Hindusi spotykali się z chińskimi pielgrzymami. Herbata była powszechnym napojem w Chinach, więc Hindusi byli z nią zaznajomieni. Picie herbaty w Indiach nie było rozpowszechnione i informacje o niej szybko zaginęły.

Major Robert Bruce, brytyjski pułkownik z 1823 roku, odkrył i opisał gatunek krzewu herbacianego, który był uprawiany w Indiach przez tubylców przed przybyciem Anglików. Krzew ten różnił się od chińskiego wielkością liści. Robert Bruce umiera nagle w 1824 roku. Jego młodszy brat Charles Alexander Bruce kontynuuje jego pracę, zbierając nasiona i próbując je zasiać, by móc później uprawiać krzew. W 1826 roku osiedla się w Sadiji w górnym Assamie. Tutaj zaczyna karczować dżunglę pod swoją pierwszą plantację herbaty.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 3 Average: 3.7]