single

Jak doprawić herbatę przyprawami korzennymi

Przyprawy do herbaty mają nie tylko niepowtarzalny smak, ale także cenne właściwości prozdrowotne. Warto z nich korzystać tak często, jak to tylko możliwe.

W tym artykule dowiemy się m.in:

  • Jak zaparzyć herbatę.
  • Jakie dodatki do herbaty można znaleźć w Polsce?
  • Jak zrobić przyprawę do herbaty mocną w smaku i aromacie
  • Imbirowa przyprawa do herbaty czy nie.
  • Te przyprawy do herbaty zaskakują swoim niepowtarzalnym aromatem.

Aby znaleźć oryginalny przepis na herbatę, zob. Chai Latte .

Skróty

  • Jak zaparzyć filiżankę dobrej herbaty
  • Dodatki do herbaty przyprawowej
  • Jakich przypraw należy używać do przygotowania gorącej herbaty?
  • Jakich przypraw powinieneś używać do zimowej herbaty?
  • Nietypowe przyprawy do herbaty

Jak zrobić dobrą herbatę?

Ważne jest, aby wiedzieć, jak zaparzyć herbatę w różnych krajach. Znany jest proces parzenia angielskiej herbaty. Ten zwyczaj jest znany tym, którzy nie byli w kraju królowej Elżbiety. Ciasteczka Shortbread są podawane z angielską herbatą w małych porcelanowych filiżankach. Ale nie tylko Anglicy są dobrzy w parzeniu herbaty.

Masala Chai to tradycyjna indyjska herbata. Sekret jej przyrządzania był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nazwa herbaty pochodzi od słowa "masala", które oznacza "przyprawę". Większość ludzi nie musi znać znaczenia słowa "chai". Często kojarzone jest ono z rosyjskim słowem "chai". W rzeczywistości pochodzi ono z języka chińskiego.

Herbata jest popularnym polskim napojem, ale większość osób nie zwraca wystarczającej uwagi na to, jak powinna być zaparzona. Złe przygotowanie może mieć wpływ na smak i aromat herbaty. Warto dowiedzieć się, jak zaparzyć herbatę, aby móc cieszyć się nią tak samo jak kawą.

Do wyboru mamy herbatę zieloną, czarną oraz wiele herbat ziołowych. Są one bardzo prozdrowotne i można je wykorzystać na wiele sposobów, pod warunkiem, że zostaną odpowiednio zaparzone. Poniżej znajdują się informacje o właściwościach kilku najpopularniejszych naparów ziołowych.

Zioła Właściwości
Pokrzywa - Wzmacnia organizm

- Ma właściwości moczopędne

- Obniża poziom cukru we krwi

- Poprawia trawienie

Szałwia - Zwalcza infekcje i zakażenia

- Zmniejsza pocenie się

- Obniża poziom cukru we krwi

- Pobudza apetyt

Ostropest - Usuwa toksyny z wątroby

- Obniża poziom glukozy we krwi;

- Obniża poziom cholesterolu

- Ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne

Piołun - Zwalcza pasożyty (np. glisty i glisty ludzkie).

- Poprawia trawienie

Są one przydatne do podgrzewania i parzenia herbaty:

  • Porcelanowy lub stalowy czajniczek;
  • Zaparzacz do herbaty, w postaci małego sitka i czajniczka z sitkiem;
  • Podgrzewacz - elektryczny lub na świeczki;
  • Termometr lub inne specjalne urządzenie do parzenia herbaty.

Herbata musi być zaparzona w odpowiedniej temperaturze, aby zachowała swój smak i aromat. Większość osób zalewa ją wrzącą wodą. Temperatura parzenia herbat czarnych i ziołowych mieści się w granicach 85-90degC. Zieloną herbatę i białą zaparza się w temperaturze 70-75degC. Jeśli nie posiadamy takiego sprzętu kuchennego, po zagotowaniu wodę należy pozostawić do ostygnięcia.

Często zaparzana jest zbyt duża ilość herbaty. Aby czarne i zielone herbaty zachowały swój wspaniały smak, należy pilnować czasu parzenia. Powinien on wynosić od 3-4 minut. W przypadku herbat ziołowych potrzeba 10-15 minut. Po zaparzeniu herbaty należy podgrzać czajnik. Dobrze jest nie przekraczać zalecanego czasu parzenia herbaty. Herbata od A do Z ma więcej informacji.

Przyprawy do herbaty - dodatki

Herbacie nadaje się niepowtarzalny smak poprzez dodanie przypraw. Najpopularniejsze w Polsce dodatki do herbaty to miód, cytryna i imbir. Często sięgamy po gotowe mieszanki herbaciane o egzotycznych zapachach, jeśli chcemy cieszyć się aromatyczną herbatą. Przyprawy do herbaty mogą zmienić jej smak. Do herbaty można dodać goździki, kardamon lub cynamon. Można również użyć skórki pomarańczowej lub cytrynowejas well vanilla. Każda rodzina w Indiach ma swoje własne przyprawy do herbaty, podobnie jak Chai Wallah, który sprzedaje herbatę na indyjskich ulicach.

Egzotyczna przyprawa do herbaty to nie jedyny ciekawy dodatek. Cukier nie jest zbyt popularny wśród osób zdrowo odżywiających się w wielu krajach, tj. Herbata, która jest bardzo słodka jest dobra w Indiach, Turcji, Maroku i Rosji. Możesz zastąpić cukier zdrowszymi alternatywami, np. Stewia, erytrytol i ksylitol to dobre opcje.

Do herbaty można dodać mleko. Bawarczycy używają tłustego mleka krowiego. Chai latte to rodzaj herbaty przyrządzanej z mlekiem. Można też użyć tłustego mleka koziego. Tłuszcz to klucz do wspaniałej herbaty z mlekiem. Warto dodać masło do herbaty, jeśli używamy mleka sojowego, kokosowego lub chudego. To nietypowe rozwiązanie stosowane jest między innymi w Indiach.

Jakich przypraw należy używać do parzenia gorącej herbaty?

Gorąca woda nie sprawi, że właściwości przyprawy do herbaty stracą swoje właściwości. Co więcej!!! Dzięki temu aromat i smak przypraw nie zostanie utracony. Przyprawa do herbaty powinna być przed gotowaniem zmielona w moździerzu. Gotowanie przypraw może negatywnie wpłynąć na smak herbaty. kardamon lub szafran.

Jakie są najlepsze przyprawy do zimowej herbaty?

Dwa najpopularniejsze polskie składniki zimowych herbat to miód i cytryna. Coraz większą popularnością cieszy się również świeży imbir, który świetnie radzi sobie ze stanami zapalnymi. Przed dodaniem tych składników warto poczekać aż herbata ostygnie. Składniki te stracą dużo więcej właściwości odżywczych, jeśli nie zostaną schłodzone. Dobra zimowa herbata powinna mieć te same dodatki, które kojarzymy ze świętami, czyli skórkę pomarańczową, trawę cytrusową, wanilię, kakao.

Kurkuma ma właściwości rozgrzewające. Jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury. Ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Spowalnia procesy starzenia i zapobiega infekcjom - na wszelki wypadek, gdybyś potrzebował jej w zimne dni. Cynamon to zimowa przyprawa do herbaty. Jednocześnie obniża poziom cukru. Imbirowa przyprawa do herbaty staje się coraz bardziej popularna, ponieważ może zastąpić świeży imbir.

Nietypowe przyprawy do herbaty

Jakie są nietypowe przyprawy do herbaty? Ze zdziwieniem dowiadujemy się, że dobra herbata może zawierać takie składniki jak liście laurowe, majeranek, pieprz czy gałka muszkatołowa. Warto wypróbować różne smaki herbaty z pieprzem czy zielem angielskim. Zawsze powinniśmy trzymać się sprawdzonych przepisów, aby mieć pewność, że nie będzie to nieudany eksperyment.

Znawcy herbaty zmagają się ze zrozumieniem, dlaczego ludzie nie lubią herbaty tak bardzo jak zaparzonej kawy. Herbata, podobnie jak kawa, ma właściwości pobudzające. Możemy nadać herbacie niepowtarzalny smak, dodając przyprawy. Ostatnie dowody wskazują, że herbata zyskuje na popularności. W kraju nie będzie codziennym rytuałem parzenie i picie herbaty, jak to ma miejsce w innych narodach.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]