single

Jak prawidłowo zaparzyć herbatę

Herbata jest napojem szczególnym. Niektórzy uważają herbatę za esencję życia. Poznają jej historię, gatunki, sposoby przygotowania i filozofię. Herbata jest powszechnym napojem dla wielu ludzi. Herbata może wzbogacić naszą duchowość - możemy się przy niej zrelaksować, odprężyć i wzbogacić nasze życie. A przynajmniej ugasić nasze pragnienie w zdrowy sposób. Może zyskamy więcej?

"Subtelny smak herbaty jest tak pociągający, że trudno mu się oprzeć (...). Każdy napar z liści jest niepowtarzalny. Każdy ma swój własny charakter, różne koligacje z wodą, temperaturą, odziedziczone wspomnienia i własny sposób na snucie opowieści. Zawsze musi być piękny." Tak napisał Kakuzo Okakura w swojej "Księdze herbaty". Nie jest łatwo wydobyć pełnię smaku i aromatu suszu herbacianego. Zależy to od wielu czynników. Możemy przygotować wspaniałą filiżankę herbaty, przestrzegając kilku prostych zasad.

Polska otrzymała techniki parzenia i picia herbaty głównie od Rosji. Herbatę gotowano w czajniczkach i imbryczkach. Liście herbaty pozostawiano w wodzie na długi czas. To nie jest dobry pomysł. Badania wykazały, że liście herbaty pozostawione zbyt długo w wodzie mogą fermentować, uwalniając szkodliwe dla organizmu człowieka składniki. Obecnie w Polsce herbatę parzy się inaczej. Dla każdego rodzaju herbaty ustala się odpowiedni czas. Powinna być ona parzona przez okres od 2 do 7 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście herbaty. Co możemy zrobić, aby napar z herbaty był najlepszy?

Zwróćmy uwagę na kilka wskazówek podczas przygotowywania naparu z herbaty. Parzmy herbatę w naczyniach, które są do tego przeznaczone, czyli najlepiej czajnikach. Czajnik to naczynie, w którym gotuje się woda. Dawniej przygotowywano w nim tylko herbatę. Widać to w nazwie: "czajnik" wywodzi swoją nazwę z języka rosyjskiego (ros. chai), który z kolei pochodzi z północnych Chin (cha-ye - liście herbaty).

Aby zaparzyć herbatę, należy rozgrzać czajnik, podgrzewając go. Do czajnika wlewamy wrzącą wodę i czekamy co najmniej pięć minut. Po odcedzeniu wody, do każdej filiżanki dodajemy jedną łyżeczkę herbaty.

Zalewamy herbatę wodą (najlepiej źródlaną),. Po zagotowaniu się herbaty przez kilka sekund, zobaczysz "biały wrzątek". Wrzenie wody może znacznie obniżyć jakość herbaty. Zmniejsza ilość tlenu w herbacie, co powoduje jej stwardnienie i pozbawia ją składników odżywczych. To również sprawia, że herbata pachnie prawie tak samo źle. Woda niedogotowana, czyli pierwszy etap gotowania, nie wpływa na ekstraktywność herbaty.

Co to jest białe wrzątek? Istnieją trzy etapy gotowania wody. Pierwszy etap polega na usunięciu pęcherzyków powietrza zarówno z dna, jak i ścianek. Następnie pojawiają się one na powierzchni wody. Bąbelki te w drugim etapie gotowania zaczynają się unosić. Powoduje to, że woda staje się mętna i ciekła. Ten etap jest znany jako "białe gotowanie" i trwa przez krótki czas przed przejściem do trzeciego etapu, który jest intensywnym i burzliwym gotowaniem.

Zaparzamy herbatę na różne rodzaje herbat. Długość czasu zależy od herbaty. W przypadku większych herbat czas parzenia należy wydłużyć do 3-4 minut. W przypadku większych herbat czas parzenia należy wydłużyć do 5 minut. Herbaty czarne, oolong i wszystkie inne mieszanki ziołowe należy zalać wrzątkiem. Herbaty zielone najlepiej smakują zaparzone gorącą wodą, nie wrzątkiem (70-80 stopni C). Herbaty białe należy zaparzać w temperaturze 60 stopni C.
Do dokładnego określenia temperatury wody można użyć specjalnego termometru. Jednak łatwiej jest poczekać, aż woda ostygnie, zanim użyjemy termometru. Po 3-4 minutach woda osiągnie 90 stopni Celsjusza. Po 12-14 minutach osiągnie 75 stopni Celsjusza.

Czarna herbata powinna być parzona od 2 do 4 minut, w zależności od tego jak duże są liście. Suszone herbaty zielone należy zaparzać w wodzie o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza, w zależności od gatunku. W przypadku gorzkich gatunków zielonej herbaty należy stosować najkrótszy czas parzenia. Większe liście herbaty powinny być parzone dłużej niż zwykle, ponieważ większe liście wymagają więcej czasu, aby nadać im odpowiedni smak i aromat.
Herbaty zielone można zaparzać od dwóch do trzech razy. Należy jednak pamiętać, że pierwsze parzenie (w wyniku którego powstaje pobudzający napar) powinno być bardzo krótkie. Napary relaksujące można zaparzać później. Dzięki temu można uzyskać najbardziej wartościowe składniki.

Biała herbata jest najbardziej delikatna. Jej przygotowanie może być trudne. Liście białej herbaty należy zalać gorącą wodą. Najlepiej jednak używać wody o temperaturze 80 stopni. Należy ją zaparzać dwa razy częściej niż inne herbaty, ponieważ jest lżejsza. Biała herbata ma delikatny aromat, więc do jej zaparzenia najlepiej nie używać naczyń, które były nasączone innymi zapachami (w tym innymi herbatami). Biała herbata, podobnie jak zielona, może być parzona wielokrotnie. Eksperci twierdzą, że nie wpływa to na smak ani aromat naparu, więc nadal jest pyszna.
Należy również pamiętać o czasie parzenia - w przypadku zielonej herbaty jest to około 2 do 10 minut na każde parzenie. Wszystko zależy od rodzaju i jakości białej herbaty. Zapytaj o to sprzedawcę.

Charakterystyczna pianka, która tworzy się na powierzchni dobrze zaparzonej filiżanki herbaty to znak, że została ona odpowiednio przygotowana. Trzeci łyk pozwala nam w pełni cieszyć się smakiem herbaty. Pierwszy łyk był przygotowaniem do picia. Drugi łyk to gotowość do uczty. Trzeci łyk to pełne doświadczenie.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 3 Average: 5]