single

Jak zaparzyć herbatę z samowara

Od wieków samowar jest ściśle związany z rytuałami parzenia herbaty. Jakie są cechy i zalety herbaty parzonej z samowara

Jakie są tajniki parzenia w zaparzaczu tego urządzenia? W dzisiejszym artykule zajmiemy się:

  • Historię i pochodzenie samowara
  • Działanie samowaru.
  • Parzenie herbaty w samowarze.
  • Parzenie herbaty z samowara.
  • Herbata z samowara.

Dowiedz się więcej o herbacie na świecie. Możesz też sprawdzić artykuły z tej serii: Herbata od A-Z.

Skróty

  • Historia i pochodzenie samowara
  • Jak funkcjonuje samowar?
  • Parzenie herbaty w samowarze
  • Jak smakuje herbata z samowara?
  • Herbata z samowara - serwowanie

Historia i pochodzenie samowara

Nie jest możliwe dokładne określenie pochodzenia tego samowara, ale wydaje się, że ten przedmiot był głęboko związany z rosyjskim gospodarstwem domowym w prymitywnej formie od czasów starożytnych. W Azerbejdżanie i Iranie rzeczywiście znaleziono starożytną ceramikę o podobnych wzorach do tego urządzenia. Współczesny rosyjski samowar z brązu został wynaleziony dopiero w XVIII wieku na Uralu. Najstarszy z nich pochodzi z 1717 roku. Bracia Nazar i Iwan Lisicyn w 1778 roku założyli w Tule pierwszą fabrykę samowarów. Znajduje się ona około 200 km na południe od Moskwy i była niegdyś ważnym ośrodkiem obróbki metali. Nie dziwi więc fakt, że było to pierwsze miejsce, w którym rozpoczęto produkcję tego sprzętu AGD na dużą skalę.

Samowar był popularnym przedmiotem w Rosji i Azji Środkowej od XIX wieku. Był integralną częścią każdego gospodarstwa domowego. Jest integralną częścią rytuału parzenia herbaty. Herbatę podaje się rodzinie i gościom. Sprytna konstrukcja samowara zapewniała stały dostęp do gorącej wody w przystępnej cenie. Aby urządzenie działało, centralny kanał urządzenia był powoli ogrzewany paliwem, takim jak węgiel lub szyszki sosnowe. Znajdujące się w środku palenisko pozwalało na zagotowanie wody.

Współczesne samowary elektryczne mają podobny mechanizm. Urządzenie to jest powoli wypierane przez prostsze czajniki elektryczne, herbaty instant i inne podobne urządzenia na wschód od Europy. Tradycyjny rytuał, który był niemal mistyczny, powoli zanika. Również w Polsce staje się coraz bardziej popularny. Smak herbaty parzonej w samowarze onieśmiela, a sam proces parzenia może być dość wyjątkowy ze względu na wiele dźwięków, jakie wydaje sprzęt w zależności od kształtu ciała.

Jak działa samowar?

Obecnie istnieją dwa rodzaje samowarów, które mogą być używane codziennie. Samowar rosyjski oraz samowar elektryczny to dwa dostępne obecnie rodzaje. Oba urządzenia wyglądają bardzo podobnie, ale mają różne metody pracy. Tradycyjny rosyjski samowar może być używany na zewnątrz, ale może być również używany w dużych kuchniach lub herbaciarniach. Pytanie brzmi: "Jak funkcjonuje samowar?".

Ta sama zasada dotyczy obu typów. Dolna część tego urządzenia pozwala na zagotowanie wody. W górnej części urządzenia znajduje się czajniczek oraz sitko, za pomocą którego można wydobyć esencję herbaty i zachować jej ciepło. Kranik w dolnej części korpusu pozwala na zalanie ciepłego napoju wrzątkiem. Samowar pozwala użytkownikom przygotować herbatę według własnych preferencji. Omówmy teraz różnice między samowarami.

Samowar rosyjski Samowar elektryczny
Działanie wymaga węgla drzewnego, chrustu lub innego źródła paliwa. Nie wykorzystuje paliw naturalnych. Wystarczy podłączyć go do gniazdka.
Bardziej pracochłonny niż model elektryczny. Włącz termostat i pozwól wodzie się zagotować.
Wszystkie części się poruszają i trzeba je odpowiednio konserwować. Kranik na dole do nalewania podgrzanej wody jest jedyną ruchomą częścią nowoczesnych samowarów.

Parzenie herbaty w samowarze

Herbata z samowara to niezapomniane przeżycie. Działanie samowaru jest następująca:

  • Korpus należy napełnić czystą, najlepiej świeżą wodą źródlaną. Jeśli samowar ma tradycyjną konstrukcję, można dodać do korpusu węgiel drzewny i pozwolić mu się rozpuścić. Termostat można przekręcić tylko w przypadku modelu elektrycznego. Słuchanie dźwięków samowara jest najważniejszym etapem.
  • Przygotowanie do warzenia - Samowar wydaje niski huk. Aby podgrzać czajnik, należy włączyć koronę.
  • Charakterystyczny huk przekształca się w szum, gdy woda gotuje się przez 3-4 minuty. Nie należy tracić czasu, więc umieść liście herbaty w czajniku. Profesjonaliści mierzą 2,86 grama herbaty na filiżankę.
  • Gdy czajnik wyda bulgoczący dźwięk, co jest znakiem, że się gotuje, zakręć kurek z wodą i zalej gorącą suchą mieszankę wrzącą wodą. Czajnik wróci na koronę, jeśli woda w samowarze nie zagotuje się. To gwarantuje, że esencja NIE ostygnie.

Lalki grzewcze są tradycyjnie używane do przykrywania czajnika, który nie stoi na niedziałającym palniku. Są to rękodzieła ludowe, które służą do utrzymania odpowiedniej temperatury wody i napojów. Niektóre z tych przedmiotów wyglądają jak dzieła sztuki. Możesz je zastąpić grubym kocem.

Czy istnieje najlepszy przepis na samowar? Każdy smakosz zna swój ulubiony przepis i oblicza czas, zanim zaleje herbatę. Miłośnicy samowarów wiedzą, że każda dodatkowa minuta nadaje napojowi inny smak. Czajniczek zawierający skoncentrowany ekstrakt gotuje się w wodzie. Zwykle rozcieńcza się go w stosunku 10:1 herbaty do wody.

Jaki jest smak samowara?

Herbata zaparzona w samowarze to inne doświadczenie niż herbata przygotowana w zwykłym czajniku. Sprzęt ten daje możliwość przygotowania idealnej filiżanki herbaty poprzez zastosowanie odpowiedniej metody parzenia. Woda, która jest w nim gotowana jest zazwyczaj bardzo łagodna i delikatna w smaku. Dzięki temu idealnie nadaje się do parzenia herbaty liściastej, ziół oraz innych napojów, takich jak yerbamate. Zbiornik wymaga, aby używać tylko miękkiej, niearomatyzowanej wody. Pozwala to na uzyskanie łagodniejszego smaku. Proces filtracji sprawia, że końcowy napój nie tylko świetnie smakuje, ale ma też większe korzyści zdrowotne niż gdyby był przyrządzany w czajniku. Jest polecany dla każdego, kto praktykuje zdrowy styl życia.

Dzięki samowarowi możesz przygotować własną herbatę. Składniki aktywne zawarte w zaparzonych liściach można łatwo wydobyć bez większego wysiłku. Urządzenie podgrzewa herbatę i dobrze ją miesza dzięki ciągłemu działaniu bulgoczącej wody wewnątrz samowaru. Dzięki temu uzyskuje się świetnie smakujące i pachnące napary herbaciane. W samowarze można również podgrzewać kawę.

Herbata z samowara - serwowanie

Historia samowarów jako herbaty jest długa w Rosji i Azji Środkowej. Tradycyjną herbatą przygotowywaną w samowarze do herbaty jest Lapsang Souchong, chińska czarna herbata, wędzona drewnem bukowym i o podobnym soczystym smaku. Tę herbatę również można podawać w wyjątkowy sposób z samowara. Przed wypiciem należy najpierw rozpuścić w ustach cukier.

Innym sposobem podawania herbaty jest używanie spodków zamiast filiżanek. Wynika to z faktu, że Rosjanie wolą gorącą herbatę, która "parzy w usta". Pojemność spodka pozwala na wypicie tylko kilku łyków, a herbata nie musi stygnąć.

Herbata może być również podawana w filiżankach lub kubkach, tak samo jak wcześniej wspomniane. Należy pamiętać, że do przygotowania dużej ilości filiżanek potrzeba dużo liści herbaty. Esencja herbaciana może stracić swoją intensywność smaku, jeśli nie będzie używana w dużych ilościach.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]