single

Kombucha - Najzdrowsza herbata świata

Entuzjaści medycyny naturalnej od ponad 2000 lat uwielbiają fermentację galaretowatego dysku w słodzonej herbacie. Istnieje wiele źródeł, które twierdzą, że kombucha jest cudownym lekarstwem. Jednak bez trudu można znaleźć artykuły o jej zagrożeniach. Czy warto robić ją w domu?

W skrócie

  • Czym jest kombucha?
  • Kombucha ma wiele korzyści zdrowotnych
  • Kombucha wspomaga utratę wagi
  • Dla serca, mózgu i urody
  • Czy kombucha jest szkodliwa?
  • Przepis na napój z kombuchy

Co to jest kombucha?

Często nazywany jest grzybkiem herbacianym lub grzybkiem japońskim, ale biologicznie bardziej adekwatny jest angielski termin "scoby". Jest to skrót od symbiotycznej uprawy bakterii i drożdży. Grzybek ma galaretowatą konsystencję i dopasowuje się do naczynia, w którym jest hodowany.

Pierwsze wzmianki o kombucha pojawiły się 2000 lat temu na Dalekim Wschodzie. Przepis na ten napój długowieczności został opracowany właśnie z tego źródła. Ta sfermentowana herbata jest wytwarzana z galaretowatego grzyba i jest świetnym zamiennikiem dla sklepowych napojów gazowanych. Jest pyszna i bogata w wiele mikro- i makroelementów.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia kombuchy

Kombucha jest bogata w witaminy, enzymy i kwasy organiczne. Zawiera żywe kultury bakterii, co oznacza, że ma właściwości probiotyczne. Ma wysoką zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność. Wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy B1, czyli tiaminy. W składzie kombuchy stwierdzono również obecność witamin B2, B3 i B6, a także aminokwasów. Kwas foliowy jest dobrym źródłem witamin B2, B3, B6, B12, kwasu octowego i glukonowego. Zawiera również kwas szczawiowy.

Kombucha wbrew powszechnej opinii nie jest panaceum na wszystkie dolegliwości. Jej zdolność do budowania odporności i równowagi jest kluczem do jej skuteczności. Dzięki temu wszystkie elementy układanki mogą do siebie pasować.

Kombucha wspomaga utratę wagi

Najszybciej zauważysz efekty dla swojego układu pokarmowego, jak tylko zaczniesz pić herbatę kombucha. W procesie fermentacji powstają żywe kultury bakterii, które wspierają Twoje jelita, poprawiają trawienie i łagodzą stany zapalne. Może to pomóc w utracie wagi. Zapobieganie zaparciom odbywa się dzięki kwasowi mlekowemu, natomiast pirydoksyna (witamina A6) jest niezbędna w walce z otyłością. Dzięki zawartości kwasu octowego, jabłkowego i polifenoli, kombucha może zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu w organizmie według badań z 2005 roku. W artykule z 2010 roku w Food & Function badacze z Indii stwierdzili, że napój ten może być stosowany w leczeniu wrzodów żołądka.

Dla serca i mózgu

Enzymy powstające podczas fermentacji poprawiają funkcjonowanie wątroby i wspierają detoksykację. Kwas glukoranowy pomaga w eliminacji substancji toksycznych z organizmu. Kombucha może mieć również pozytywny wpływ na witalność i samopoczucie.

Chociaż nie wszystkie właściwości kombuchy zostały udowodnione naukowo, zwolennicy tego napoju wymieniają następujące korzyści:

  • Ulga w migrenie
  • Można leczyć alergie
  • Łagodzenie bólu pleców
  • działanie uspokajające
  • Przywrócenie zdolności akomodacyjnej oka
  • Działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
  • Zapobieganie nowotworom
  • Regulacja ciśnienia krwi
  • Poprawa koncentracji
  • Obniżenie poziomu cholesterolu i zapobieganie miażdżycy
  • Możliwość złagodzenia objawów menopauzy
  • Pomoc w gojeniu się ran
  • Opóźnienie starzenia się organizmu
  • Po kuracji antybiotykowej następuje odbudowa flory bakteryjnej jelit.

Czy kombucha jest szkodliwa?

Umiar jest kluczowy przy stosowaniu kombuchy. Zwolennicy fermentowanej herbaty zalecają rozpoczęcie od małych ilości (50ml dziennie). Podczas kuracji należy pić dużo innych płynów. Na początku przyjmowania kombuchy mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak biegunka, wzdęcia czy bóle głowy. Jest to naturalna reakcja organizmu na eliminację toksyn.

W amerykańskich mediach pojawiło się wiele historii o zagrożeniach dla zdrowia i życia ze strony kombuchy. W 1995 roku dwie kobiety były hospitalizowane z powodu kwasicy mlekowej. Jedna z nich zmarła w ciągu kilku dni. Obie pacjentki spożywały kombuchę codziennie przez dwa miesiące. Bezpośredni wpływ fermentowanej herbaty na zdrowie kobiet nie został udowodniony. Lekarze zaczęli ostrzegać przed nadmiernym spożyciem i zgłaszać zastrzeżenia co do właściwego przygotowania herbaty.

Przepis na napój z kombuchy

Herbata fermentowana jest łatwa w przygotowaniu. Napój można przygotować we własnej kuchni. Potrzebna będzie herbata, cukier i grzybek kombucha.

Musimy albo kupić źródło kultur bakterii albo drożdży, podobnie jak przy robieniu chleba na zakwasie. Grzybek można znaleźć w sieci na Allegro, w sklepach ekologicznych lub można go zrobić samemu z octu. Potrzebna będzie również herbata. Najlepiej użyć mocnego aromatu, na przykład zielonej lub czarnej herbaty. Można użyć innych rodzajów, w zależności od upodobań. Cukier jest niezbędny do fermentacji. Warto zainwestować w cukier kokosowy i cukier nierafinowany. Te gatunki nadają kombuchom niepowtarzalny posmak.

Do przygotowania napoju kombucha potrzebne będą:

  • 1 grzybek kombuchy
  • szklany słoik
  • 50ml starej kombuchy (można kupić w sklepie) lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2-3 torebki herbaty lub 2 łyżki herbaty liściastej
  • 2 litry wody (koniecznie przefiltrować)
  • 150g cukru (polecamy kokosowy lub trzcinowy)
  • gaza
  • Taśma gumowa

Przygotowanie kombuchy krok po kroku

  1. Umyj dokładnie naczynie, w którym będziesz robić kombuchę. Idealnie sprawdzi się duży szklany słoik.
  2. Zrób herbatę, dodając 2-3 torebki herbaty do wody i 2 litrów przefiltrowanej wody z kranu. Herbata powinna być mocna.
  3. Wyjmij torebki z herbatą i odcedź liście.
  4. Aby przygotować napar, dodaj 150g cukru. Ostudź napar. Przegotowanie wody zabije wszelkie kultury bakterii.
  5. Aby zakwasić środowisko do fermentacji, wlej do słoika 50-100ml starej Kombuchy lub 2 łyżki octu jabłkowego.
  6. Ostudzoną herbatę dodaj do słoika razem ze starą Kombuchą.
  7. Umieść kombuchę nad herbatą. Przykryj słoik gazą i zabezpiecz go gumką.
  8. Należy go przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez co najmniej 5-7 dni (zimą dłużej). W tym czasie nie należy ruszać słoika ani zdejmować gazy.
  9. Po kilku dniach należy delikatnie poruszyć słojem i sprawdzić, czy bąbelki nadal się podnoszą. Jeśli ich nie ma, napój można przygotować.
  10. Użyj filtra do kawy, aby odcedzić napój. Po przecedzeniu, użyj kapsla bez zakrętki, aby zamknąć butelki. Należy go przechowywać w lodówce przez co najmniej kilka dni.
  11. Oddziel grzyby matkę i córkę. Umyć grzyby w letniej wodzie.

Smacznego!

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 33 Średnia: 3,2]