single

Kostki lodu do filiżanki herbaty

Wiadomo, że liście herbaty można parzyć w gorącej wodzie. W upalne dni wolimy gorące napoje niż gorącą herbatę. A co z "parzeniem" herbaty z lodem? Choć brzmi to abstrakcyjnie, to działa.

Jak to jest możliwe? Proces ten zostanie opisany za pomocą analogii do ludzkiej skóry. Dobrze znane jest to, co dzieje się, gdy na rękę wylewa się wrzątek. Reakcja skóry jest szybka i bolesna. Liście herbaty szybko reagują na gorącą wodę. Jeśli jednak wystawimy naszą skórę na działanie ujemnych temperatur lub lodowatego wiatru, na efekty trzeba będzie trochę poczekać. Herbata posypana kostkami lodu może potrzebować chwili, aby efekty niskiej temperatury zaczęły działać. To tak, jakbyśmy wzięli normalny prysznic, gdybyśmy zalali herbatę letnią wodą. Herbata i skóra nie będą reagować.

Wiemy, że liście herbaty reagują na ekstremalne temperatury, więc możemy zrobić naszą mrożoną herbatę. Wybieramy herbatę, którą lubimy. Można wybrać mieszankę aromatyzowaną. Lepiej jednak wybrać herbatę suszoną, bez aromatów. Producenci perfumowanych mieszanek zakładają, że herbata będzie parzona w wysokich temperaturach, więc wybierając dodatki stosują wyższe temperatury. Oznacza to, że mieszanka parzona na zimno może nie smakować tak dobrze. Klasyczne herbaty są w porządku, bo nie trzeba ich wzbogacać.

Wsypujemy połowę ilości herbaty, którą byśmy zaparzyli, gdybyśmy zaparzyli ją na gorąco. Suszoną herbatę można aromatyzować świeżą lub suszoną miętą, listkami melisy, płatkami róży lub bławatka. Teraz nadszedł czas na dodanie lodu. Powinno go być dość dużo. Powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości dzbanka. Jeśli zrobi się naprawdę gorąco, mogę zwiększyć jego ilość. Całość dopełniam zimną wodą źródlaną. Dzbanek trzymam w lodówce przez co najmniej godzinę, czasem nawet przez noc.

Do gotowego napoju możesz też dodać sok owocowy, jeśli zioła i kwiaty do Ciebie nie przemawiają. Dzięki temu napój zyska niepowtarzalny kolor i smak, który odzwierciedla nasze ulubione owoce. Innym sposobem jest dodanie kostek z wcześniej zamrożonego soku do mrożonej herbaty. Jeszcze lepsze są kostki lodu zawierające jagody i kwiaty zamrożone w całości pływające na wierzchu klarownych napojów. Miłośnicy Bawarki mogą zamrozić mleko i obserwować efekty po wrzuceniu kostek do zimnego napoju.

Jest wiele sposobów na korzystanie z letnich upałów. Bez względu na to, co robisz, ważne jest, aby utrzymać nawodnienie organizmu. Podwójmy 2 litry płynów. Nadmiar płynów będzie odwadniał organizm i może prowadzić do odwodnienia, które czasami może być śmiertelne.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 1 Average: 5]