single

Matcha jako alternatywa dla kawy?

Zielona herbata Matcha to jeden z najpopularniejszych superfoods. Jest to produkt o wysokiej zawartości składników odżywczych. Od setek lat jest ściśle związana z japońską kulturą i tradycją. Bez niej nie istniałby rytuał picia herbaty. W Europie do niedawna nie była tak popularna, ale obecnie zyskuje na popularności - rywalizując nawet z kawą.

Na skróty

  • Czym jest Matcha?
  • Jak działa Matcha
  • Matcha jako alternatywa dla kawy?
  • Jak zrobić Matchę
  • Matcha w torebkach?

Co to jest matcha?

Matcha to sproszkowana zielona herbata, która ma charakterystyczny, intensywny kolor. Wytwarzana jest w niewielkich ilościach i z wielką starannością. Plantacja herbaty jest chroniona przed promieniami słonecznymi matami bambusowymi przez około miesiąc, zanim liście Matcha zostaną zebrane. Zbierane mogą być tylko najmłodsze liście. Następnie plantacja herbaty jest przykrywana matami bambusowymi, aby chronić je przed promieniami słonecznymi. Liście są następnie suszone, aby uzyskać Tencha, która jest podstawą Matcha. Do mielenia suszonych liści używa się kamiennych żarna. Nie zaleca się mielenia liści herbaty na tym etapie, aby zachować jej właściwości. Dlatego liście herbaty są mielone tylko do kilkudziesięciu gramów na godzinę.

Do zmielenia liści Tencha na cząstki o wielkości 5-10 mikronów używa się specjalnych młynków. Przygotowanie 40 gramów Matchy zajmuje około godziny.

W jaki sposób działa Matcha.

Matcha była stosowana jako środek leczniczy na wiele dolegliwości. Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje sproszkowane leki. Taka forma pozwala "wypić" cały liść herbaty. Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi i postępowi chorób układu krążenia i nowotworów. Posiada wysoki poziom chlorofilu, który działa przeciwmiażdżycowo i odmładzająco. Osoby z anemią powinny również wiedzieć, że chlorofil może zmniejszyć liczbę czerwonych krwinek. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i zneutralizować wpływ metali ciężkich na organizm. Zawiera związek o nazwie EGCG, czyli galusan epigallokatechiny. Sprzyja to utracie wagi i przyspiesza metabolizm.

Dlaczego nie stosować Matchy w miejsce kawy?

Matcha może zwiększyć energię i poprawić kondycję. Matcha ma dziesięć razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata. Jedna filiżanka zawiera tyle samo antyoksydantów. Zawiera również pięć razy więcej kofeiny niż zwykłe zielone herbaty. Nie powoduje gwałtownego spadku energii jak kawa. Pomaga ustabilizować nastrój i zachować jasność umysłu. Aby osiągnąć ten efekt, zaparzaj matchę przez 2 do 3 minut. Będzie to efekt odwrotny do zamierzonego.

W jaki sposób przygotować Matchę?

Do tradycyjnego japońskiego przygotowania Matchy potrzebny jest specjalny duży czajniczek, bambusowa łyżeczka i bambusowa miotełka. Umieść łyżeczkę Matchy w miseczce. Dodaj 150-200ml wody o temperaturze 70-80°C. Wymieszaj miotełką, aby wymieszać proszek i stworzyć pianę.

Matcha w torebkach?

Oryginalna Matcha jest trudna do znalezienia w Polsce. Jest też bardzo droga. Trudno też zaparzyć ją w tradycyjny sposób. Teraz poznanie smaku oryginalnej matchy jest znacznie łatwiejsze. Wystarczy dziś zakupić herbatę LOYD Matcha Pure Pyramid w firmie Mokate, znanego producenta kawy i herbaty. Zawiera ona bardzo mało Matchy, bo głównie Senchę, ale nadal zachowuje oryginalny smak. Jest łatwa do przygotowania: umieść torebkę herbaty w filiżance i zalej 200ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Pozwól jej parzyć się przez 2 do 3 minut. Gotowe!

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 3 Average: 4.7]