single

Melisa z chmielem, kardamonem i kardamonem od LOYD

Melisa jest ulubionym ziołem zielarzy ze względu na jej zdolność do uspokajania napięcia nerwowego i łagodzenia niepokoju. Chmiel, który jest najczęściej stosowany w piwowarstwie, ma podobne działanie, ale również pomaga spokojnie zasnąć. Mieszkańcy krajów południowej Afryki od dawna stosują Rooibos ze względu na jego właściwości łagodzące napięcie mięśniowe, uspokajające i wyciszające. Melisa, mieszanka marki LOYD, która zawiera te zioła oraz chmiel i kardamon, to wyjątkowe połączenie.

W składzie znajduje się melisa (64%), chmiel (8%) oraz rooibos (5,5%). 12,5% pozostawiamy na: owoce czarnego pieprzu (prażony korzeń cykorii), liście mięty (12,5%). Taka mieszanka będzie miała niepowtarzalny smak, ale będzie jak najbardziej relaksująca. Będzie miała korzenny smak z dodatku mięty pieprzowej, kardamonu, ale będzie on zrównoważony odrobiną słodyczy z rooibos, lukrecji i kardamonu. Powinniście też zauważyć aromaty melisy i dzikiego chmielu, a także prażonej cykorii.

20 piramidek jest przechowywanych w zabezpieczonym folią pudełku. Każda piramidka zawiera 2 gramy suszonych ziół. Jest to zalecane dzienne spożycie melisy. Na opakowaniu znajduje się również informacja o dacie produkcji (22 sierpnia 2014), oraz o najlepszym okresie spożycia produktu przez dwa lata. Producent zaleca zagotowanie 200ml wody i parzenie przez pięć minut. My podczas testu będziemy kierować się tymi wskazówkami, ale każdy może zaparzyć to, co lubi.

Silny aromat kardamonu można wyczuć już po otwarciu pudełka. Po chwili do szyku dołącza melisa, delikatny chmiel i cykoria. Aromaty te wskazują na zaskakujące połączenie kontrastujących smaków, lekkiej melisy i pikantnego kardamonu.

Po zapaleniu piramidki wrzątkiem, zauważymy jasnozielony napar, typowy dla melisy i mięty. Z czasem zmieni się on na bardziej pomarańczowy. Kolor ten zawdzięczamy rooibosowi, czyli prażonemu korzeniowi cykorii. Dobrze przygotowany napar pachnie słodko i przypomina aromaty lukrecji i rooibos. Można też wyczuć delikatny chmiel, cykorię i melisę. Można też wyczuć ostry zapach kardamonu, ale dopiero po spróbowaniu tych przyjemnych ziołowych aromatów. Pieprzne i pikantne smaki kardamonu są nadal obecne, ale są lekko złagodzone przez melisę i rooibos. W posmaku można wyczuć słodką lukrecję. Ogólny smak jest dość ostry. Ta mieszanka będzie świetną alternatywą dla mdłych ziół uspokajających.

Ta herbata to świetny wybór dla tych, którzy chcą mieszanek ziołowych, które nie zawierają żadnych aromatów. Naturalny aromat herbaty jest wzmocniony przez dodatek chmielu i kardamonu. Nie trzeba jej "podrasowywać" żadnymi innymi substancjami. Ta ciekawa kompozycja, w której większość składników ma działanie relaksujące i uspokajające, przypadnie do gustu osobom, które w mieszankach ziołowych szukają odprężenia. Smak naparu jest bardziej atrakcyjny niż standardowych mieszanek.

Na opakowaniu znajduje się również ważna informacja ostrzegająca przed niebezpieczeństwem nadużywania naparów z korzenia lukrecji. Niewielka ilość naparu z korzenia lukrecji nie spowoduje w tym przypadku szkody. Nadużywanie może prowadzić do gromadzenia wody i zaburzeń równowagi elektrolitowej.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]