Milk Oolong (Nai Xiang) lub herbata Milk Oolong
To połączenie herbaty i mleka jest dość popularne nawet w Anglii. W Indiach, Nepalu i... Bawarii, do herbaty dodaje się mleko. Nazwa "bawarska" wynika z preferencji bawarskiej księżniczki Elżbiety Charlotty z Palatynatu do herbaty z mlekiem.
W skrócie
- Nai Xiang oolong
- Mleko Oolong
- mleko Oolong
- Herbata mleczna
Nai Xiang oolong
Co zrobić, jeśli nie lubisz herbaty z naturalnym nabiałem? Nai Xiang to herbata oolong, która posiada mleczny aromat.
Materiał odpowie na pytanie, czym jest ta herbata. Wyjaśnijmy teraz, co oznacza słowo "oolong". Oryginalne herbaty oolong pojawiły się w Polsce dopiero kilka lat wstecz. Herbaty sprzedawane pod nazwą "ulung" w czasach komunizmu były słabej jakości i są odpowiedzialne za złą reputację oryginalnych Oolongów. Jednak autentyczne chińskie oolongi są nadal najbardziej poszukiwanym rodzajem herbaty na świecie.
W Polsce herbaty Oolong znane są jako herbaty niebieskie. W Chinach są to herbaty czerwone. Istnieją dwa rodzaje oolongów. Są one jasne i ciemne. Ciemny oolong ma delikatny pomarańczowy napar, oraz łagodną słodycz. Jedyną różnicą między ciemnymi oolongami a czarnymi herbatami jest nieco niższy stopień utlenienia. Dlatego też często mylnie uważa się je za herbaty czarne. Chociaż oolongi można zaliczyć do herbat zielonych ze względu na lekką fermentację liści herbacianych podczas produkcji, nie są one uważane za herbaty zielone. Mają piękny kolor i przyjemny aromat, jak również przyjemny smak.
Liście herbaty Oolong mają wyrazisty smak, zwłaszcza po zaparzeniu i rozwinięciu. Przypominają liść czarnej herbaty z ciemniejszymi brzegami. Środek jest jaśniejszy i przypomina bardziej liście herbaty zielonej. Często nazywane są "smoczymi herbatami", ponieważ w czajniczku wyglądają jak smok.
Mleko Oolong
Mityczne pochodzenie ma również herbata mleczna, tytułowa Nai Xiang. U zarania dziejów księżyc zakochał się w orbitującej w pobliżu komecie. Księżyc z bólem głęboko westchnął, gdy zniknął w oddali i dmuchnął zimnym wiatrem, aby schłodzić wzgórza i doliny Ziemi. W rezultacie z krzewów herbacianych wyrosły liście o mlecznym smaku.
Tajwan to miejsce, gdzie narodziła się Nai Xiang. Ma ona lekki, kwiatowy i kremowy smak, który czasem porównywany jest do mleka. Ta odmiana oolong jest uprawiana na wyższych wysokościach, że tradycyjnych krzewów herbacianych i daje około 20% więcej niż tradycyjne odmiany. Herbata ta nie jest aromatyczna. Jej smak wynika ze zmian temperatury w środowisku, w którym jest uprawiana. Właściwości krzewów herbacianych Jin Xuan. Herbata Oolong odpowiada za aż 90% produkcji herbaty na Tajwanie. Herbata ta jest specjalnością Tajwańczyków. Ze względu na różnice wzniesień, obszary uprawy herbaty mają unikalny mikroklimat. Dzięki temu powstają wyjątkowe oolongi, których stopień utlenienia wynosi od 10 do 90%. Herbaty te są pracochłonne i czasochłonne. Proces produkcji składa się z 10 etapów.
Mleko Oolong
Niektórzy producenci herbaty wytwarzają milk-tea, aromatyzując tradycyjną herbatę mlekiem lub parą powstałą z podgrzania mleka i wody. Jak odróżnić Nai Xiang od sztucznie aromatyzowanej mlecznej herbaty? Najłatwiej jest powąchać suszoną herbatę przed jej zaparzeniem. Jeśli herbata pachnie zbyt mlecznie lub perfumami, to najprawdopodobniej jest to herbata aromatyzowana. Herbaty te szybko tracą swój mleczny smak, w przeciwieństwie do oryginalnej Nai Xiang.
Herbata mleczna
Herbatę mleczną można zaparzać wielokrotnie, podobnie jak w przypadku herbat zielonych. Woda powinna mieć temperaturę 90-95 stopni C. Na filiżankę używamy jedną łyżeczkę suszu herbacianego i parzymy przez trzy do pięciu minut. Powstały napar ma jasnożółty kolor i kremowy, mleczny aromat. W smaku jest łagodny, a nawet jedwabisty. Tak jest w przypadku pierwszych trzech do czterech zaparzeń. Dwa ostatnie parzenia dają napar, który ma klasyczny smak oolonga. Niektórzy twierdzą, że jest on najlepszy. Trudno powiedzieć, ale mleczny smak jest już słabo wyczuwalny.
Herbata oolong to świetny sposób na obniżenie ciśnienia krwi, poprawę trawienia i wspomaganie odchudzania. Dzieje się tak głównie dzięki wspomaganiu pracy jelit i metabolizmu tłuszczów. Pobudza trawienie i poprawia pracę żołądka. Reguluje produkcję kwasów żółciowych i wpływa na pracę wątroby.
Herbata mleczna Oolong ma niewielką ilość kofeiny, więc nawet po filiżance wieczorem powinno być łatwo zasnąć. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zachować ostrożność, zwłaszcza jeśli mają silną nietolerancję. Mogą one doświadczyć niepożądanych reakcji podczas picia aromatyzowanej herbaty mlecznej.
Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 3 Average: 5]
Komentarze (0)