single

Napój na gorące lato: 7 przepisów na mrożoną herbatę

Herbata mrożona to zdrowa alternatywa dla słodkich soków i napojów gazowanych. Zdziwisz się, jak bardzo zainteresowani mogą być wszyscy członkowie rodziny tym napojem bezalkoholowym. Przedstawiamy Ci siedem przepisów na idealną herbatę na każdy upalny dzień!

Trochę historii

Jak to się stało, że gorący napój stał się zimny? Tradycja schładzania herbaty powstała w Stanach Zjednoczonych ze względu na klimat tego kraju. A ludzie przedsiębiorczy szybko rozprzestrzenili ten trend na całym świecie, zaczynając sprzedawać gotowy produkt w zapieczętowanym opakowaniu. 

To prawda, że ​​nie tylko upał stał się przyczyną produkcji miękkiej herbaty. Ustawy prawne popchnąły Amerykanów do znalezienia wspaniałej alternatywy dla alkoholu. Musimy się zgodzić, że herbata z cytryną i kostkami lodu wcale nie ustępuje np. mocnej Long Island.

Sekrety przygotowywania zimnej herbaty

Zanim przejdziemy do przepisów, chcemy podzielić się z Tobą uniwersalnymi zaleceniami dotyczącymi przygotowywania mrożonej herbaty:

  • Jak obliczyć odpowiednią ilość naparu? Po prostu trzymaj się podstawowej zasady: 1 łyżeczka herbaty - 200-250 ml wody. 
  • Temperatura wody, w zależności od rodzaju parzonej herbaty, może wahać się od 70 do 100 °C. Warto najpierw zagotować wodę, a następnie odczekać 10 minut, aż ostygnie.
  • Dobre zaparzenie herbaty zajmuje około 5 minut. Nie trzymaj zbyt długo, smak herbaty może stać się zbyt mocny.
  • Dostosuj ilość cukru do smaku, możesz również użyć innych słodzików: różnych syropów lub miodu.
  • Możesz dodać różnych owoców do smaku albo przypraw.

Klasyczna mrożona herbata

Cytryny i mięta to główne składniki tego napoju.

Składniki: 

  • woda - 700 ml
  • czarna herbata - 3 łyżeczki
  • cytryny - 1 szt.
  • cukier - 1 łyżka. l.
  • mięta - 2 gałązki
  • lód - 8 kostek

Sposób przyrządzenia:

  • Zagotuj wodę i dodaj czarną herbatę. Dodaj cukier i odstaw na 5 minut.
  • Gdy tylko liście herbaty nadadzą wodzie właściwości, odcedź napój. Dodaj sok z cytryny, kilka plasterków tego owocu i miętę.
  • Pozostaw herbatę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.
  • Podawaj z kostkami lodu i udekoruj świeżą miętą i cytryną!

Klasyczna mrożona herbata


Zielona herbata z truskawką i limonką

W sezonie truskawkowym można ugotować nie tylko pachnące wypieki i desery, ale także pyszne drinki.

Składniki:

  • woda - 1 l
  • zielona herbata - 4 łyżeczki
  • truskawki - 150 g
  • limonka - 1 szt.
  • cukier - 1,5 łyżki. l.
  • mięta - 2 gałązki

Sposób przyrządzenia:

  • Zagotuj wodę i wlej do niej zieloną herbatę.
  • Dodaj cukier i ostudź napój. 
  • Umyte truskawki kroimy na pół, limonkę - cienkie plasterki. Dodaj do herbaty z miętą. 
  • Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. 
  • Podawać w dzbanku lub w pięknych filiżankach!

Herbata z truskawkami

Orzeźwiająca herbata brzoskwiniowa

Sezon brzoskwiniowy to lipiec-sierpień. Lepiej przygotować ten napój z najbardziej dojrzałych oraz pysznych owoców.

Składniki:

woda - 800 ml
czarna herbata - 4 łyżeczki
brzoskwinie - 3 szt.
cukier - 1 łyżka. l.
cytryny - 0,5 szt.
lód - 10 kostek
mięta - 1 gałązka

Sposób przyrządzenia:

  • Zagotuj wodę i wlej do niej liście herbaty, odstaw na kilka minut.
  • Dodaj cukier do napoju i wymieszaj. Dodaj posiekaną cytrynę i pozostaw do ostygnięcia. 
  • Obierz i zmiksuj 2 brzoskwinie i puree w blenderze. Pozostałe dwie brzoskwinie pokrój w plasterki. 
  • Dodaj puree brzoskwiniowe do schłodzonej herbaty, wymieszaj. Następnie - pokrojone owoce, miętę i kostki lodu.

Herbata z brzoskwinią

Herbata Jagodowa Cytrynowa

Jagody i cytryna to cudowne połączenie. Jagody można zastąpić malinami lub porzeczkami.

Składniki:

  • woda - 600 ml
  • czarna herbata - 2 łyżeczki
  • jagody - 100 g
  • cytryny - 0,5 szt.
  • miód - 1 łyżka. l.

Sposób przyrządzenia:

  • Zalej herbatę gorącą wodą. Po jej zaparzeniu należy odcedzić.
  • Wyciśnij sok z połowy cytryny, wymieszaj z jagodami w małym rondelku. Podpal. Dusić na małym ogniu, mieszając. Odcedź i dodaj płynną masę do herbaty.
  • Trochę schłódź herbatę, dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj do napoju kilka całych jagód i ćwiartki cytryny.
  • Podawać z lodem.

Czarna mrożona herbata

 

 
Fajny hibiskus

Słodko-kwaśne nuty hibiskusa i jego hipnotyzujący kolor są godne udekorowania zimnego letniego napoju! A dla specjalnego smaku sugerujemy dodanie do herbaty klarowanego soku jabłkowego.

Składniki:

  • woda - 700 ml
  • płatki hibiskusa - 3 łyżeczki
  • sok jabłkowy - 300 ml
  • mięta - 1 gałązka
  • lód - 8 kostek

Sposób przyrządzenia:

  • Namocz płatki hibiskusa w gorącej wodzie. Po ich zaparzeniu należy je odcedzić.
  • Herbatę hibiskusową schłodzić i wlać sok jabłkowy. Zamieszać.
  • Podawać z gałązką mięty i lodem, po wcześniejszym trzymaniu napoju w lodówce.

Herbata z hibiskusem

Napój z czerwonej porzeczki i pomarańczy

Zachowaj ten przepis do początku sezonu czerwonej porzeczki, możesz go wykorzystać za miesiąc!

Składniki:

  • woda - 1 l
  • czarna herbata - 4 łyżeczki
  • pomarańcze - 2 szt.
  • czerwona porzeczka - 150 g
  • cukier - 4 łyżeczki

Sposób przyrządzenia:

  • Napełnij czajniczek gorącą wodą. Po jej zaparzeniu należy odcedzić.
  • Dodaj sok z jednej pomarańczy i pokrojony w plastry owoc. Uzupełnij czerwonymi porzeczkami bez gałązek.
  • Wlej cukier, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Podawaj w pięknych szklankach lub słoikach!

Herbata z pomarańczą

Miętowa zielona herbata

Przepis z prawie samych zielonych składników. Sprawdź co z tego wyjdzie!

Składniki: 

  • woda - 800 ml
  • czarna herbata - 4 łyżeczki
  • mięta - 2 gałązki
  • limonka - 2 szt.
  • cukier - 2 łyżki. l.
  • lód - 8 kostek

Sposób przyrządzenia:

  • Napełnij garnek gorącą wodą. Odstaw na 5 minut i przecedź. 
  • W ciepłym napoju należy zanurzyć miętę, limonkę, pokroić w plasterki. Dodaj sok z jednej limonki.
  • Dodaj cukier i wymieszaj.
  • Pozostaw herbatę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.
  • Podawać z lodem!

Miętowa herbata

Zobacz, że herbata o różnych smakach jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Wybierz przepis według swojego nastroju lub użyj ulubionych składników!