Odkryj tajemnice hibiskusa!
Ketmia znana jest również jako róża chińska, kwiat malwy sudańskiej lub po prostu - hibiskus. Ta magiczna roślina może być nazywana wieloma rzeczami w zależności od tego, gdzie występuje. Jest niesamowita ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, niezależnie od tego, gdzie jest uprawiana.
W skrócie
- Czerwone złoto jest tajemnicze (nie tylko).
- Rewolucje w kuchni Tylko z hibiskusem
- Herbata o niezwykłym smaku i kolorze
- Nadciśnienie tętnicze: Terapia hibiskusem
- Serce silne jak dzwon
- Jest cennym wsparciem dla odporności
- Pij hibiskus, by wyglądać młodo i pięknie!
Czerwone złoto jest tajemnicze (nie tylko).
Choć afrykańskie czerwone złoto pochodzi z obszarów tropikalnych i subtropikalnych, obecnie uprawiane jest w ogrodach polskich gospodyń. Często widuje się je we włosach egzotycznych piękności, jest też na godle Hawajów. Może też kojarzyć się z dużymi, trąbkowatymi kwiatami. O czym mówimy? O hibiskusie, naturalnie!
W zależności od gatunku, kwiaty hibiskusa mogą mieć różne kolory: biały, różowy, fioletowy, czerwony, jaskrawo pomarańczowy, żółty i tak dalej. Niektóre gatunki mają unikalną cechę zmieniania koloru swoich kwiatów z wiekiem.
Ta roślina jest więcej niż tylko piękna! Można ją wykorzystać w kuchni i zaparzyć na herbatę. Jest dobra dla naszej urody i zdrowia, jeśli spożywamy ją regularnie.
Rewolucje w kuchni Tylko z hibiskusem
Nie zdziw się, jeśli w Meksyku zostaniesz poczęstowany suszonym hibiskusem - jest on tutaj uznawany za przysmak!
Roślina ta od lat była wykorzystywana w kuchni. Popularne były (i nadal są) dżemy i galaretki. Robi się je z hibiskusa i używa do aromatyzowania sosów. Liście można też wykorzystać w sałatkach i daniach mięsnych.
Kwiaty są najcenniejsze i zawierają najwięcej wartościowych składników. Jednak reszta rośliny zawiera cenne elementy. Na przykład liście są bogate w karoteny i błonnik, natomiast nasiona w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe.
Herbata o niezwykłym smaku i kolorze
Nie dziwi więc fakt, że zaparzano również hibiskus. Herbata z suszonymi kwiatami hibiskusa zaparzana jest na mocny, wręcz krwistoczerwony, kolor. Herbata ma charakterystyczny, lekko cierpki i piękny kolor. Aby wzmocnić smak naparów, hibiskus można czasem dodać do mieszanek ziołowych.
Karkade to najpopularniejsza herbata z hibiskusa, którą można pić na ciepło lub na zimno. Można ją podawać na gorąco, aby rozgrzać nawet największe zmarzluchy. Lodowa orzeźwi i ugasi pragnienie nawet w najbardziej upalne dni. Do wersji gorącej polecamy dodać goździk lub dwa, łyżeczkę miodu i cienki plasterek świeżego imbiru. Możesz również dodać trochę więcej rumu do wersji dla dorosłych. Wersja na zimno smakuje jeszcze lepiej, gdy dodasz odrobinę wanilii i cukru trzcinowego.
Nadciśnienie: Terapia hibiskusem
Hibiskus od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. Wiadomo, że może skutecznie obniżyć nadciśnienie tętnicze. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że napary z hibiskusa (trzy filiżanki dziennie) mogą obniżyć skurczowe ciśnienie krwi średnio o 7 mm Hg.
Sześć tygodni później badani doświadczyli znacznej poprawy stanu zdrowia. Jest to znacznie lepszy wynik niż leki na receptę. Jeśli masz nadciśnienie, ta herbata jest dobrym wyborem.
Serce silne jak dzwon
Korzyści zdrowotne płynące z picia herbaty z hibiskusa obejmują lepsze serce. Utrzymuje normalny poziom zarówno dobrego (LDL), jak i złego (HDL) cholesterolu. Oznacza to, że zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi w naczyniach krwionośnych i zmniejsza ryzyko udaru lub zawału serca. Cholesterol HDL to dodatkowa ochrona dla serca.
Dodatkowo kwiaty hibiskusa zawierają polifenole. Neutralizują one wolne rodniki, które mogą uszkadzać naczynia krwionośne i powodować choroby serca.
Nieocenione wsparcie odpornościowe
Jak zwykły kwiatek wzięty z babcinego ogródka może odmienić nasz organizm po zagotowaniu wody? Herbata z hibiskusa znana jest ze swoich właściwości kojących, przeciwzapalnych i łagodzących podrażnienia.
Jest bogata w polisacharydy i witaminy (zwłaszcza witaminę C), a także wapń i sole mineralne. Polecamy herbatę z hibiskusa, szczególnie w okresie zimowym i jesiennym.
Pij hibiskus, aby wyglądać młodo i pięknie!
Regularne spożywanie naparów z hibiskusa pomoże Ci uzyskać szczuplejszą sylwetkę. Przyspieszają metabolizm, zmniejszają wchłanianie w jelitach i oczyszczają organizm . ).
Hibiskus zawiera duże ilości antocyjanów i flawonoidów, a także polifenoli. Związki te nie tylko chronią nas przed różnymi chorobami, ale także spowalniają procesy starzenia.
Ze względu na te wszystkie właściwości, hibiskus może być również wykorzystywany w kosmetologii. Wykorzystuje się go przede wszystkim przy produkcji i stosowaniu specyfików ujędrniających. Osoby, które walczą z "pajączkami", lub stosują preparaty zawierające hibiskus, uwielbiają go za to, że wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi.
Hibiskus można również znaleźć w kosmetykach takich jak peelingi, preparaty antycellulitowe i samoopalacze.
Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 1 Average: 5]
Komentarze (0)