single

Pigwa do herbaty - alternatywa dla tradycyjnej herbaty z cytryną?

Owoce pigwy są najczęściej wykorzystywane w Polsce na nalewki i dżemy. Pigwy świetnie nadają się na herbatę, ponieważ zawierają siedem razy więcej witaminy C niż cytryny

. Są bogate w pektyny i zawierają zestaw witamin z grupy B, prowitaminę A oraz wiele składników mineralnych, w tym magnez, fosfor i wapń. .

Bylina z rodziny różowatych, to pigwa pospolita. Pochodzi z Azji: Zakaukazie i Iran, Turkiestan i południowo-wschodnią Arabię, a także Azję Mniejszą. Uprawiana jest również w Polsce, gdzie często nazywana jest "polską cytryną". Jej owoce dojrzewają jesienią, we wrześniu i październiku. Kształtem przypominają małe, żółte gruszki i jabłka. Czasami pigwa japońska jest mylona z pigwą pospolitą. Pamiętajmy, że owoce pigwy japońskiej są wyraźnie mniejsze, trudniejsze i bardziej kwaśne od pigwowca. Są za to znacznie bardziej aromatyczne. Oba rodzaje są dobre do gotowania i robienia wielu przetworów.

.

Pigwa zawiera dużą ilość witaminy C, która pomaga zachować nasz organizm , wzmocnić nasz układ odpornościowy oraz zwalczać grypę i przeziębienia. Jak już wspomnieliśmy, owoce pigwy zawierają również witaminę C. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest pektyna, która usuwa toksyny z naszego organizmu i pośrednio obniża kaloryczność spożywanych pokarmów. Składnik ten pobudza również

metabolizm organizmu . Pigwy zawierają również polifenole, które zwalczają wolne rodniki. Zawierają również witaminy A, PP i B2, a także magnez i wapń.

Nasiona pigwy

przyniosą nam również korzyści. . Można je stosować w postaci maceratu lub naparu w celu złagodzenia zgagi i dyskomfortu żołądkowego. Są również pomocne w zmniejszaniu fermentacji jelitowej, stanów zapalnych i uszkodzeń błony śluzowej żołądka.

W skrócie

  • Pigwa na herbatę
  • Pigwa do herbaty
  • Przetwory z pigwy do herbaty
  • Pigwa z cukrem do herbaty - przepis
  • Dżem z pigwy do herbaty - przepis
  • Syrop z pigwy do herbaty
  • Nalewka z pigwy

Pigwa na herbatę

Nasiona

pigwy Ma również wiele właściwości zdrowotnych (w tradycyjnej medycynie ludowej jest środkiem na poprawę apetytu). Można z niej zrobić nalewkę zwaną pesto. Można ją dodać do herbaty.

Owoce i nasiona pigwy

Znane są z tego, że zwiększają metabolizm i pobudzają trawienie. Mogą być przyjmowane przez osoby przyjmujące leki, pod warunkiem, że skonsultują się z lekarzem.

Pigwa na herbatę

Do herbaty można też dodać plasterek lub dwa świeżej pigwy. Nada to jej silny owocowy aromat, kwaśny smak i rozjaśni jej kolor. Możesz również posypać kawałek pigwy cukrem i pozostawić go na 15 minut, aby sok mógł się ulotnić. Po tym czasie dodaj plasterek do herbaty i wymieszaj. To świetny sposób, aby uzyskać przeciwzapalne właściwości pigwy w swojej zimowej herbacie. Polecana jest osobom o słabej odporności i w sezonie grypowym.

Przetwory z pigwy do herbaty

Przetwory z pigwy warto zrobić do słoików. Będą równie dobre do herbaty w długie zimowe wieczory, jak i o każdej innej porze roku. Z owoców pigwy możemy również zrobić wino, konfitury, nalewkę, a nawet kompot. Pigwę można również wykorzystać w przetworach, zwłaszcza w połączeniu z innymi owocami o mniej zdecydowanym smaku.

Pigwa z cukrem do herbaty - przepis

Składniki:

1 kg owoców pigwy, 1/3 kg cukru

Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy wraz ze skórką. Miąższ kroimy na małe kawałki za pomocą noża, aż dojdziemy do gniazda nasiennego. Takie wiórki można umieścić w misce i doprawić cukrem. Niech odpoczywają przez co najmniej godzinę.

Gdy pigwa puści już sok, można przelać go wraz z wiórkami do małych pojemników. Następnie zakręć je i zapasteryzuj słoiki: Zalać wodą do 2/3 wysokości słoików, przykryć garnek pokrywką i gotować przez 20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki i ułóż je na stojaku do studzenia, dnem do góry.

Dżem z pigwy do herbaty - przepis

Składniki:

1,5 kg owoców pigwy, 4 szklanki cukru, łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania:
Owoce pigwy obrać i pokroić na ósemki. Następnie zetrzeć miąższ na tarce o dużych oczkach. Starty miąższ gotujemy przez 30 minut, aż stanie się miękki. Następnie miąższ odcedza się i smaży na patelni z cukrem i cynamonem. Dżem jest gotowy, gdy zmieni kolor na ciemnopomarańczowy.

Syrop z pigwy do herbaty

Składniki:

1 kg owoców pigwy, 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:
Z pigwy zdjąć skórę i pokroić ją w cienkie plasterki. Umieść plasterki w słoiku i przykryj każdy z nich cukrem. Następnie zamykamy słoik i pozostawiamy w ciepłym miejscu na pięć dni. Następnie przelewamy sok do szklanych butelek i pasteryzujemy.

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy świetnie sprawdza się podczas świąt i uroczystości rodzinnych, kiedy jest wiele ciężkostrawnych potraw. Oczyści ona żołądek i jelita z toksyn i innych niechcianych produktów przemiany materii. Nalewka ta może być również stosowana w leczeniu przeziębień. Wzmacnia i rozgrzewa organizm.

Składniki:

1 kg owoców pigwy, 1 kg cukru, 0,5 L spirytusu, 0,5 L wódki

Sposób przygotowania:
Owoce pigwy umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić owoce na ćwiartki. Pestki należy wyrzucić. Kawałki pigwy wkładamy do słoika i posypujemy cukrem. Słoja nie zabezpieczamy, a jedynie przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Syrop zlewamy i po 2 tygodniach mieszamy ze spirytusem. Stosunek płynów zależy od tego, jak mocną chcemy mieć nalewkę. Można nawet użyć mieszanki 50/50 syropu i spirytusu, ponieważ jest słodka.
Słój należy szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce przez dwa miesiące. Po zlaniu syropu, owoce pigwy zalać 40-procentową wódką. Zamknij szczelnie słój i odstaw na 2 Miesiące.
Po 2 miesiącach przecedzić masę przez sitko. Wymieszać. Rozlewamy do butelek.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 18 Average: 4]