single

Rooibos

Rooibos, znany również jako afrykański czerwony krzew, to roślina występująca tylko w górach Cederberg w RPA. Osiąga do 2 metrów wysokości, a liście wyglądają jak igły sosnowe. Kwitnie na żółto w październiku. Gałęzie można zbierać latem i wczesną jesienią.

Liście, gdy są dojrzałe, zazwyczaj tnie się na małe kawałki o wielkości 1-2 milimetrów. Po wysuszeniu służą do sporządzania naparu ziołowego, zwanego potocznie rooibosem. Czasami nazywany jest również czerwoną herbatą. Czerwony krzew nie jest jednak spokrewniony z rośliną herbacianą.

Miodowy smak naparów rooibos jest wyjątkowy. Wyróżnia się łagodnością, brakiem gorzkiego posmaku, który występuje w herbatach czarnych czy zielonych - NIE zawiera garbników, które mogą go powodować. Nie zawiera również kofeiny, więc może być pita przez dzieci bez ograniczeń i przed snem. Polecana jest paniom w ciąży, ponieważ ma dużą zawartość żelaza i zapobiega mdłościom. Ma wysoką zawartość antyoksydantów, co oznacza, że pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i spowalnia procesy starzenia. Rooibos może być również stosowany w leczeniu schorzeń swędzącej skóry oraz jako okład. Jego zawartość kwasów fenolowych ma pozytywny wpływ na układ trawienny.

W Europie cieszy się popularnością od bardzo niedawna. Jest dostępny od 1904 r. Napój zyskał popularność, gdy dr P. Le Fras Nortier odkrył jego zdrowotne właściwości. Wielu plantatorów zostało zmuszonych do zamknięcia działalności po kryzysie II wojny światowej. Doprowadziło to do powstania w 1954 roku Redbos-Tea-Control-Board, która nadzorowała produkcję rooibos w RPA.

Klasyczny rooibos przygotowuje się poprzez dodanie do filiżanki 1 łyżeczki suszu, a następnie zalanie wrzątkiem. Napój jest gotowy w ciągu około 4 minut. Wielu producentów stosuje rooiboss w swoich herbatach aromatyzowanych lub samodzielnie - ale tylko z niewielką ilością miodu lub pomarańczy - LOYD rooiboss sense orange.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 3 Average: 5]