Shogayu - herbata imbirowa z miodem. Jak to zrobić?
Shogayu, czyli herbata z imbirem, od wieków występuje w Japonii. Jest tradycyjnym japońskim środkiem na objawy grypy i przeziębienia. Posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które znają również inni Azjaci. Herbata imbirowa jest bardzo popularna w wielu częściach świata. Herbata imbirowa może być przygotowana na wiele różnych sposobów, każdy z nich jest unikalny dla danego kraju azjatyckiego.
W poradniku, który właśnie czytasz, znajdziesz ciekawe informacje o:
- Historia i tradycje przygotowania herbaty imbirowej w Japonii i innych częściach Azji.
- Napój ten ma wiele korzyści dla zdrowia.
- Przygotowanie i podanie naparu z imbiru.
Przeczytaj również artykuł: Benifuki czyli czarna herbata z Japonii. Co wiemy na jej temat? Jak wygląda jej smak?
W skrócie
- Co to jest Shogayu?
- Historia Shogayu
- Czy herbata imbirowa z miodem jest dobra dla Ciebie?
- Jak zrobić Shogayu - przepis
- Shogayu - przepis:
- Herbata imbirowa z miodem
Co to jest Shogayu?
Sporządza się ją z korzenia imbiru. Shogayu pochodzi z języka japońskiego
i oznacza "gorącą wodę imbirową". Jest to bardzo popularny napój w tym kraju.Od wieków herbata imbirowa z miodem była używana w Japonii jako świetny środek na grypę
. . Można ją również stosować profilaktycznie, aby zapobiec zimowym przeziębieniom.Shogayu jest częścią japońskiego ziołolecznictwa
Herbata ta jest tradycyjnym sposobem na korzystanie z dobrodziejstw zielonej herbaty. Jest ona ceniona ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne.Napój imbirowy to nie tylko japońska specjalność. Występuje również w wielu częściach Azji, gdzie można znaleźć herbatę z tej rośliny.
Historia Shogayu
Napary mają długą historię w japońskiej medycynie naturalnej. Stosuje się je nie tylko w leczeniu sezonowych infekcji, ale także przy innych dolegliwościach. Sposób ich przyrządzania był przekazywany Japończykom przez pokolenia
. . W Azji popularna jest również herbata z korzenia imbiru, choć znana jest pod różnymi nazwami.Azja Wschodnia
Napary z imbiru były aromatyzowane w celu wyeliminowania ich gorzkiego smaku podczas dynastii Tang w Chinach. Imbir był w tym czasie popularnym składnikiem herbat, obok goździków, mięty pieprzowej i skórki pomarańczowej.
Saenggang-cha to po koreańsku herbata imbirowa. Można ją przygotować gotując świeże plastry imbiru, dodając do mieszanki gorącą wodę lub używając imbiru konserwowanego miodem. Stosuje się go również w jujubach, gruszkach i czosnku. Dostępne są również sproszkowane wersje instant.
Azja Południowo-Wschodnia
Napar z imbiru znany jest jako teh-halia w Brunei, Singapurze i Malezji. Nie jest on przede wszystkim wytwarzany z rośliny. Robi się go z mocno posłodzonej czarnej herbaty, do której dodaje się mleko skondensowane.
W Indonezji i na Jawie bardzo popularna jest wersja z cukrem palmowym, syropem trzcinowym i innymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, goździki i cynamon. Wedang jahe to nazwa naparu, która oznacza "gorący napój imbirowy". Do naparu można dodać mleko, świeże lub skondensowane. Jest to indonezyjska forma shogay.
Salabat to filipiński napój ze świeżego, obranego imbiru. Kroi się go w cienkie plasterki lub po prostu rozgniata, a następnie gotuje przez kilka chwil w wodzie. Dla wzmocnienia smaku herbaty można dodać miód lub cukier. Ponieważ są bardziej ostre niż importowane odmiany imbiru, rodzimy imbir jest preferowany przez Filipińczyków. Salabat jest tradycyjnie sprzedawany na ulicach wcześnie rano w Boże Narodzenie.
Azja Południowa
Adrak ki Chai to indyjska herbata imbirowa. Robi się ją przez zacieranie świeżego imbiru do zaparzonej czarnej herbaty z mlekiem, cukrem i mlekiem. Popularne są również napoje imbirowo-cytrynowe. Robi się je, dodając do gorącej wody plasterki imbiru i letnią cytrynę.
Czy herbata imbirowo-miodowa jest zdrowa?
Herbata imbirowa to zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza zimą. Herbata imbirowa to kojący i mający ostry smak ziołowy środek na grypę i przeziębienia. Od wieków stosuje się ją niemal w całej Azji.
Herbata imbirowa z miodem ma wiele prozdrowotnych właściwości, które wykraczają poza zwalczanie sezonowych infekcji. Gingerol jest aktywnym składnikiem imbiru. Nadaje mu ostry smak, ale ma też właściwości zdrowotne:
- Łagodzi ból gardła i kaszel
- Obniża poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi
- Zapobiega chorobie lokomocyjnej i nudnościom nie powodując senności.
- łagodzi dolegliwości żołądkowe,
- Poprawia krążenie krwi w całym organizmie
- Wzmacnia twój układ odpornościowy.
- Zwalcza stany zapalne
Uważa się, że herbata imbirowa chroni i wzmacnia głos śpiewaków
u Filipińczyków .Jak zrobić Shogayu - przepis
Aby przygotować domową herbatę imbirową, zaopatrz się w 5 niezbędnych składników
:- Imbir to kłącze, które służy do przygotowania tego typu napoju. Młody imbir znany jest ze swojej miękkości, soczystości i delikatnej słodyczy. Dojrzały imbir jest natomiast włóknisty i twardy. Ma ostry, korzenny smak i często jest wykorzystywany do przyrządzania shogay.
- Woda i herbata - Zaleca się stosowanie filtrowanej wody z kranu. Można dodać liście czarnej lub zielonej herbaty.
- Miód pomaga zneutralizować przyprawy i dodać smak. Ma wiele korzyści zdrowotnych, które wzmacniają napar z imbiru. Substancje słodzące mogą być zastąpione miodem.
- Cytrusy nie są wymagane, ale korzystnie wpływają na smak i aromat herbaty. Są również bogate w witaminę C, co ułatwia walkę z grypą lub przeziębieniem. Napar można przygotować z soku lub skórki z cytrusów. Do naparu można dodać cytryny lub pomarańcze.
- Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana to opcjonalny, ale bardzo polecany składnik. Skrobia zagęszcza herbatę i utrzymuje jej ciepło.
Przepis na Shogayu:
- Zetrzyj na tarce imbir.
- Dodaj do niego miód i wodę, a następnie podgrzej w rondlu.
- Po zmniejszeniu ciepła, wyciśnij do swojej mieszanki sok ze świeżej cytryny lub pomarańczy.
- Wymieszaj skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą z zimną wodą. Następnie powoli dodawaj napar z imbiru. Dobrze wymieszaj.
Jest to popularny przepis na herbatę imbirową, ale istnieją inne wersje, które są równie dobre.
Należy pamiętać, że im dłużej imbir jest parzony we wrzątku, tym herbata jest bardziej aromatyczna
. . Jeśli po dodaniu do niej skrobi napar stanie się zbyt gęsty, należy dodać wody i podgrzać.Można przygotować herbatę imbirową w większych ilościach, ale należy ją szybko wypić. Można ją przechowywać w lodówce do jednej nocy.
Napar ten jest bardzo popularny w Azji i można go pić przez cały rok
. Mówi się, że herbata imbirowa pomaga zachować zdrowie i młodość.Herbata imbirowa z miodem
Herbatę tę można pić zwykłą lub z plastrami pomarańczy, cytryny lub mleka. Dostępne są również inne przyprawy.
|
|
|
|
|
|
Jaki jest najlepszy sposób na picie herbaty z miodem i imbirem? Nie ma jednoznacznych wytycznych w tym temacie. Podczas gdy niektórzy wolą pić ten napar w ceramicznych miskach, inni wolą używać kubków lub filiżanek. Herbata imbirowa jest tradycyjnie podawana w Korei z orzeszkami pinii i jujubami.
Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 0 Average: 0]
Komentarze (0)