single

Terere - lub Yerba, gdy robi się zimno

Terere jest zimny

. Ta orzeźwiająca wersja jest świetna na cieplejsze dni. Jak zrobić Terere i dlaczego warto to zrobić

Yerba to rzadki napój, którego warto spróbować. Rytuał picia yerby

Doda nam energii i pomoże zadbać o nasz organizm. W cieplejsze dni możemy cieszyć się zimną yerbą lub terere. Ten orzeźwiający napój świetnie gasi pragnienie i zachwyca swoim rześkim smakiem.

W skrócie

  • Dlaczego warto pić yerbę?
  • Co to jest Terere?
  • Skąd wzięła się popularność Terere?
  • Jak zrobić terere
  • Jaka jest najlepsza suchość dla terere?

Dlaczego warto pić yerbę?

Yerba ma niepowtarzalny smak, a jednocześnie ma bardzo zdrowotne właściwości

. Zaleca się picie jej w każdej postaci, na gorąco lub na zimno. Yerba wzmacnia układ odpornościowy, czyli ma właściwości antynowotworowe. Obniża zły cholesterol, chroni serce, oczyszcza krew z toksyn, pobudza organizm i ma działanie przeciwreumatyczne. Dzięki temu yerba jest świetnym zamiennikiem kawy.

Ostrokrzew paragwajski jest bogaty w guaranę i kwas chlorogenowy. Zawiera również witaminy A, B1, C2, E oraz antyoksydanty. Yerba mate to świetny napój dla każdego, kto jest na diecie. Zmniejsza apetyt i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu organizm spala więcej tłuszczu.

Co to jest Terere?

Terere to pełnowartościowa Yerba Mate. Jedyna różnica w przygotowaniu

Terere . Ta wersja napoju zawiera suszony ostrokrzew. Podaje się go nad zimną wodą. Pod wpływem wysokiej lub niskiej temperatury uwalnia te same cenne substancje. Liście yerby w swojej reakcji na temperaturę są podobne do ludzkiej skóry.

Skąd wzięła się popularność Terere?

Terere jest popularnym napojem od wielu dekad. Jako pierwsi spopularyzowali ten napój Paragwajczycy, przygotowując zimną yerbę dla spragnionych żołnierzy. Napój ten świetnie gasił pragnienie

. Tradycja jego przyrządzania pozostała więc do dziś. Dziś w Paragwaju można znaleźć automaty z zimną yerbą.

Jak zrobić Terere?

Temperatura, w której podgrzewa się wodę i ilość suszonych owoców dodawanych do terere to jedyne różnice. Do terere najlepiej jest dodać nieco więcej yerby. Suszone ziele posypujemy kostkami lodu lub wodą z lodem. Im więcej tej ostatniej, tym lepiej. Następnie należy włożyć bombillę i pamiętać, aby zamknąć otwór palcem. Całość powinna być zalana zimną wodą. Po kilku minutach terere będzie gotowe do picia. Pyszne i orzeźwiające

!

Yerba Mate na zimno to nie tylko woda, ale również mocno schłodzony sok owocowy. Możesz zmieszać mate z dowolnym zimnym sokiem, na który masz ochotę, ale pamiętaj, aby nie używać pulchnych kawałków, które zapchają Twoją bombillę. To rozwiązanie jest świetne dla każdego, kto nie lubi mate, ale nadal chce cieszyć się jej wyjątkowymi właściwościami. Ten napój to materusso

. Paragwaj jest częstym miejscem, gdzie można go wypić. Zdecydowanie warto się nim delektować!

Jakiego rodzaju suszu należy użyć do terere?

Terere można zrobić z każdego suszu, który posiadamy, ale należy wybrać taki ostrokrzew, który wydobędzie jego najlepsze właściwości. Do terere najlepszy jest ostrokrzew grubo cięty

. Świetnie sprawdzi się z ly w wielu smakach. Uzupełnią one orzeźwiającą moc i smak napoju.

Jeśli chcesz zrobić terere jak profesjonalista, możesz kupić specjalne naczynie do terere - Guampa

Jednak dobrym wyborem jest również matero. Guampa to specjalne naczynie wykonane z sierści krowy lub wzorowane na niej. Terere można wykonać również z Palo Santo i kalabaszy. Ważne jest, aby naczynie miało większą pojemność do przechowywania lodu.

Martwisz się o swoje zdrowie? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Jeśli nie lubisz smaku yerba mater, daj terere jeszcze jedną szansę. To również świetny sposób, abyś mógł czerpać korzyści z ostrokrzewu paragwajskiego, ale w nieco innej formie. Yerba Terere jest także wyjątkowo smaczna!

Kliknij tutaj, aby ocenić ten wpis [Total: 0 Average: 0]