single

Wen Xiang Bei - chukkars-niukkars

Herbatę Gongfu Cha przygotowuje się za pomocą małych naczyń. Do parzenia herbaty służy mały czajniczek, wielkości dziecięcej zabawki. Są też mniejsze czajniczki do degustacji herbaty i lotos do podziwiania liści. Koneserzy uwielbiają jakość ich wykonania, a inni są rozbawieni, że są one wykonane w tak małych rozmiarach.

Nie będę opowiadać o wszystkich niezbędnych narzędziach, ale skupię się na jednym rodzaju czajniczków. Czajniki są podobne do filiżanek pod tym względem, że służą do picia herbaty. Jest to norma, z wyjątkiem czajniczków Wen Xiang Bei "słuchających". Te naczynia nie są przeznaczone do spożywania, ale można w nich podziwiać aromat olejków eterycznych, które osiadły na ściankach.

Wszyscy wiemy, do czego służą Wen Xiang Bei. Teraz porozmawiajmy o tym, jak wyglądają. Wykonane są zazwyczaj z porcelany, rzadziej z yixing, a w środku są zazwyczaj szkliwione na biało. W zestawie mają kubek do picia i miseczkę. Jeśli nie, obie powinny być łatwo dostępne w tym samym miejscu. Czajniki-puchary do picia mają cylindryczny kształt, są wysokie i wąskie. Czasami mogą być nieco szersze u góry. Obie miseczki w zestawie powinny mieć taką samą pojemność, zwykle 30-50 ml.

Z racji posiadania kompletu używamy dwóch czajniczków razem. Gongfu Cha - to bardziej elegancka wersja Gongfu Cha. Mistrz ceremonii po pierwszym parzeniu wlewa napar do podgrzanego wcześniej morza herbaty. Następnie jest on przelewany do wysokich miseczek do "słuchania" herbaty, na które następnie nakłada się filiżanki do picia. Gość otrzymuje porcelanowy lub ceramiczny "grzybek". Szybkim ruchem odwraca całość do góry nogami. Następnie wlewa napar do czajniczka, w którym ładuje herbatę. Choć wygląda to dość akrobatycznie, w rzeczywistości nie jest trudne. Gdy mamy już wysoki, pusty czajniczek, możemy poczuć prawdziwy aromat naparu.

Ciepło uwalnia olejki eteryczne, które osiadły na ściankach czajniczka. Dlatego też czasem trudno jest wykryć aromat poprzez zwykłe wąchanie herbaty. Aromat zmienia się w miarę stygnięcia naczynia. Jest to korzystne zjawisko. Podobnie jest z perfumami. Powinny one mieć co najmniej trzy fazy.

Gongfu Cha to sztuka parzenia herbaty. Warto, aby mieć możliwość uczenia się od mistrza parzenia herbaty. O ile przygotowanie herbaty jest przyjemne, o tyle jej smak jest lepszy, gdy herbata zostanie podana komuś innemu.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 1 Average: 5]