single

Zielona herbata

Zielona herbata ma wiele korzyści zdrowotnych, o których słyszał prawie każdy. Chińczycy od czasów starożytnych wierzyli, że zielona herbata może łagodzić ból i zapobiegać rozwojowi wielu chorób. Współczesne badania potwierdzają to twierdzenie. Co warto wiedzieć o zielonej herbacie?

W Journal of National Cancer Institute w 1994 roku opublikowano wyniki badań epidemiologicznych, które potwierdziły, że spożywanie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko rozwoju raka przełyku. Obecnie uważa się, że związki znajdujące się w zielonej herbacie mogą nawet zapobiegać wzrostowi komórek rakowych. Wykazano, że spożywanie zielonej herbaty może pomóc w normalizacji stosunku dobrego (HDL), do złego (LDL), cholesterolu.

W skrócie

  • Filiżanka witamin, mikroelementów i minerałów
  • Szkodliwe skutki uboczne?
  • "Nie lubię zielonej herbaty!"
  • Zaparzanie to prawdziwa sztuka

Filiżanka pełna witamin i mikroelementów

Sekretem zielonej herbaty jest jej skład, a dokładniej bogactwo jej składników. Jej liście bogate są między innymi w polifenole, katechiny oraz związek galusan epigallokatechiny. Ten silny antyoksydant jest odpowiedzialny za usuwanie komórek nowotworowych przy jednoczesnej ochronie zdrowych komórek. Warto zauważyć, że polifenole można znaleźć również w czerwonym winie, które uwielbiają Francuzi. Są oni zdrowsi od Amerykanów pomimo spożywania dużej ilości tłuszczu. Jest to kolejny powód, aby pić zieloną herbatę ze względu na jej korzyści zdrowotne.

Szkodliwe skutki uboczne?

Dowiadujemy się coraz więcej o korzyściach płynących z picia zielonej herbaty. Może ona wspomagać utratę wagi i zapobiegać próchnicy zębów. Czy istnieją jakieś ograniczenia w piciu tego aromatycznego napoju? Chociaż cztery do pięciu filiżanek herbaty dziennie jest w porządku, nadmierne spożycie może powodować problemy. Może wywołać kilka nieprzyjemnych skutków ubocznych. Głównym z nich jest bezsenność. Choć zielona herbata ma mniej kofeiny niż kawa to i tak może być ona odczuwalna przez niektóre osoby wrażliwe na kofeinę. Eksperci podkreślają również, że herbata jest najbardziej skuteczna, gdy jest spożywana w ciągu godziny od posiłku.

"Nie lubię zielonej herbaty!" "

Wiele osób zgadza się, że zielona herbata jest słodko-gorzka i cierpka. Można spotkać osoby, które nie wyobrażają sobie picia tego naparu na co dzień. Należy pamiętać, że głównym problemem jest często złe przygotowanie herbaty. Klienci mogą zdecydować się na zakup najtańszej herbaty, zamiast wybrać dobre mieszanki. Przygotowany napar może nie każdemu przypaść do gustu. Wystarczy dokładnie zbadać metody parzenia i wybrać odpowiednią. Na rynku dostępnych jest wiele opcji:

  • Genmaicha - Zielona herbata prosto z Japonii z dodatkiem prażonego brązowego ryżu
  • DragonWell, znana również jako Dragon Well, Dragon Spring lub Dragon Well, to najlepsza chińska zielona herbata. Jest uprawiana w Zhejiang w Chinach.
  • Sencha - Klasyczna japońska zielona herbata, wyróżniająca się delikatnym smakiem.

Pierwszym krokiem do zapewnienia sobie zadowolenia ze smaku i aromatu herbaty jest wybór herbaty wysokiej jakości.

Parzenie - prawdziwa sztuka

Przygotowanie zielonej herbaty jest trudne. Osoby, które próbują zaparzyć zieloną herbatę, najczęściej popełniają dwa błędy. Chociaż temperatura wody może być kontrolowana, ważne jest, aby pamiętać, że opakowanie herbaty będzie zawierać szczegółowe informacje o tym, jak długo liście powinny się parzyć. Niektóre herbaty japońskie można parzyć już od 1 minuty. Natomiast herbaty chińskie powinny być parzone przez co najmniej 2 minuty. Te duże różnice mogą mieć wpływ na ostateczny smak i aromat herbaty. Ważne jest, aby prawidłowo zaparzyć herbatę, aby zachowała ona swój aromat i korzystne właściwości.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 5 Average: 4]