single

Biała herbata

Wygląd białej herbaty

Podczas zbierania szczególną uwagę zwraca się na dobór liści. Zwykle na białą herbatę zbiera się tylko najmłodsze, na wpół rozwiane liście z pierwszego zbioru, częściowo pokryte krótkimi białymi włoskami otwartego pąka herbaty („bai hoa” - „biała rzęska”). W przypadku ekskluzwynych białych herbat zbierany jest tylko jeden liść wierzchołkowy (a dokładniej końcówki).

Produkcja zdecydowanej większości herbat białych składa się tylko z dwóch etapów:

Pierwszym krokiem jest krótka ekspozycja na parę (rodzaj „kalcynacji” przez około 1 minutę w celu zatrzymania procesu fermentacji; chociaż niektóre odmiany białej herbaty bywają nawet lekko sfermentowane lub wędzone),

Drugim krokiem jest suszenie.
Gotowa herbata nie powinna mieć zwiędłych, połamanych, skręconych i utlenionych (czarnych lub brązowych) liści. Zasadniczo kolor liści powinien pozostać taki sam (zielony lub szarozielony).

Biały kolor strony liści powinien być wyraźnie widoczny.

Prawidłowe parzenie białej herbaty

Białą herbatę należy zaparzyć miękką i niezbyt gorącą wodą (85°C). To dlatego, że ma specjalną koncentrację olejków eterycznych, które nadają jej wyjątkowy aromat, parzenie zbyt gorącą wodą zabije te cudowne zapachy.

Czas parzenia: zwykle nie dłuższy niż 5 minut.

Na przykład herbatę Silver Needle parzy się w wodzie o temperaturze 85°C przez około 4 minuty.
 
Po zaparzeniu biała herbata ma bladożółty lub zielonkawo-żółty kolor oraz delikatny kwiatowy, lekko „ziołowy” aromat i słodkawy smak.
W Chinach biała herbata jest używana prawie wyłącznie w tradycyjnym procesie warzenia, kung fu cha.

Biała herbata z ciasteczkami

Odmiany produkcji

Dwa najpopularniejsze rodzaje białej herbaty w Chinach to Biała Piwonia (chińskie nazwy Pai Mu-Tang lub Bai Mudan) oraz Srebrna Igła (Bai Hao Yinzhen).

Biała piwonia składa się z młodych liści oprócz pąków, co sprawia, że ​​nie jest tak wyrafinowana jak srebrne igły. Jednak smak i aromat Białej Piwonii jest znacznie silniejszy i bardziej wyrazisty, co sprawia, że ​​jest bardziej zrozumiały dla osób, które nie znają białej herbaty.

Odmiana „Silver Needle” uprawiana jest na północy prowincji Fujian i prawdopodobnie odmiana ta była znana już w XII wieku.

Srebrne Igły - uważana za najlepszy gatunek białej herbaty, która składa się z pąków i nieotwartych młodych liści przypominających groty włóczni. Herbata ta ma czysty, świeży aromat i słodki smak. Surowce do produkcji srebrnych igieł są zbierane wcześnie rano, zanim liście jeszcze zakwitną, zaledwie kilka dni w roku.

Główni producenci białej herbaty

Biała herbata jest dystrybuowana niemal wyłącznie w Chinach i jest uważana za jedną z najbardziej wyrafinowanych (i najdroższych!) herbat.

Należy również dodać, że biała herbata ze względu na brak fermentacji jest bardzo wymagająca pod względem warunków przechowywania. Ze wszystkich innych rodzajów herbat najbardziej lecznicza jest herbata biała .

Biała herbata