Czerwona herbata Dian Hong Jin Ya
Nazwa Dian Hong dosłownie tłumaczy się jako „Czerwona z ziemi Dian” lub „Czerwona herbata z Dian Xi” w zaadaptowanym tłumaczeniu. Druga połowa nazwy „Jin Ya” jest tłumaczona jako „Złote Pąki”, co wskazuje na wysoką jakość surowców tej herbaty. Oto klasyczna czerwona herbata produkowana w powiecie Dian Xi w prowincji Yunnan. Okazało się, że ta odmiana herbaty jest stosunkowo nowa. Pod koniec lat 30. ubiegłego wieku Dian Hong został po raz pierwszy sprzedany na aukcjach w Londynie.
Cechy herbaty:
Dian Hong Jin Ya to wysoka kategoria odmiany Dian Hong, która charakteryzuje się zawartością niezbyt dojrzałych liści, ponieważ młode złote pąki są tu najcenniejsze. Powstały surowiec suszy się przez kilka godzin, a następnie skręca, w wyniku czego nadmiar goryczy znika, a liść nabiera pięknego kształtu. Herbata jest następnie prażona na otwartym ogniu. Zapachy mają znajomą drzewność z nutami dymu. Na podniebieniu Dian Hong jest przyjemnie cierpki, zamieniający się w słodycz. Kolor naparu jest bardzo ciemny, koniakowy.
Właściwości:
Jak większość czerwonych herbat, Dian Hong Jin Ya ma silne właściwości rozgrzewające. Herbata ta jest uniwersalna – potrafi zarówno odprężyć się, jak i orzeźwić, pomimo niskiej zawartości kofeiny. Poza tym Dian Hong Jin Ya, podobnie jak inne chińskie odmiany herbaty, jest bogata w katechiny, aminokwasy i olejki eteryczne, przyspiesza przemianę materii, co wskazuje na jej przydatność.
Zalecenia dotyczące parzenia:
Najbardziej odpowiednie przybory do zaparzania: porcelanowy gaiwan, gliniany czajniczek.
Metody parzenia: Ping Cha.
Temperatura: Zaparzać czystą, miękką wodą o temperaturze 90-95°C .
Proporcja: 4-6g na 160 ml
Jak długo nalegać i ilość naparów? Czas naparu pierwszego zaparzania to dosłownie 4-5 sekund. Minimalna ilość parzeń to 6-7 razy. Jeśli zaparzysz Dian Hong Jin Ya w kubku (250 ml), potrzebujesz około 2 g herbaty. Możesz w ten sposób zaparzyć herbatę przez około 2-3 minuty.
Komentarze (0)