single

Hojicha - prażona japońska herbata

Hojicha powstaje poprzez prażenie herbaty w porcelanowym garnku na ogniu. Większość herbat japońskich jest suszona parą wodną. Hojicha w wyniku prażenia staje się czerwonobrązowa. Jest też mniej gorzka ze względu na utratę katechin i ma mniejszą zawartość kofeiny. Można ją podawać dzieciom, a nawet wieczorem przed snem.

W Japonii hojicha została po raz pierwszy wyprodukowana w 1920 roku. Wtedy to po raz pierwszy zaczęto prażyć liście

i łodygi herbaty. Kyoto. Niektórzy twierdzą, że chcieli w ten sposób dobrze wykorzystać odpady herbaciane z tej metody produkcji herbaty - łodygi i uszkodzone liście, a także zwietrzałą herbatę. Dzięki temu po prażeniu powstaje silny, nowy aromat.

W skrócie

  • Japońska zielona herbata
  • Hojicha
  • Herbata Hojicha
  • herbata Hojicha

Japońska zielona herbata

Wiele legend i opowieści otacza pierwsze parzenie liści herbaty. Według legendy Shen Nung , chiński cesarz, wypił

pierwszą filiżankę herbaty. Liście herbaty przypadkowo wpadły do wrzącej wody. Inna legenda, ta japońska, przypisuje pojawienie się krzewów herbacianych Budhidharmie, świętemu buddyjskiemu. Wyrosły one w tym samym miejscu, w którym on zakopał swoje oczy w ziemi.

Herbata musi pochodzić z Państwa Środka w Chinach. Wzmianki o herbacie pojawiają się w chińskiej literaturze już w V wieku p.n.e.

Legendy. W VIII wieku Lu Yu napisał trylogię tomów o herbacie i jej właściwościach. Dengyo Daishi, mnich, przywiózł nasiona krzewu herbacianego do Japonii. Cesarz nakazał uprawę pierwszych krzewów herbacianych w pięciu miejscach wokół stolicy.

Herbata japońska to herbata zielona.

Trudno wyobrazić sobie dom, w którym gość nie dostaje filiżanki herbaty. Należą do nich sencha, satcha czy gyokuru. Najpopularniejsza jest ta pierwsza, gdyż jej liście zbierane są o wczesnej porze. Herbata matcha dostępna jest tylko w formie proszku.

Hojicha

Hojicha może być przygotowywana z wielu różnych herbat. Najpopularniejszą z nich jest tak zwana bancha. Jest to herbata z późnych zbiorów i dojrzałych liści. Może to być jednak również sencha, kukicha lub sencha, czyli zielone herbaty wytwarzane głównie z łodyg herbaty. Japończycy uwielbiają kukichę w formie palonej, gdyż ma ona najmniej kofeiny, a tym samym jest najsłodsza. Charakteryzuje się karmelową słodyczą

Nadaje się do wieczornych posiłków, nie powodując problemów z zasypianiem.

Herbata Hojicha

Japońska hojicha powstaje w wyniku prażenia. Ma zupełnie inny charakter niż tradycyjna japońska herbata i nie przypomina już japońskiej herbaty. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów

uzyskując różne nuty smakowe. Można to zrobić z każdym rodzajem herbaty, ale hojiha jest szczególnie podatna. Herbata ta powinna być parzona w wyższej temperaturze i przez krótszy czas. Dzięki temu uzyskamy napar o nutach karmelu, orzechów, tostów i lekkim zapachu śmietanki. Istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie.

Najpopularniejszym sposobem parzenia herbaty hojicha jest wsypanie do czajniczka 1,5 łyżeczki herbaty na osobę

. Zagotuj wodę, a następnie zalej nią liście herbaty. Woda powinna mieć około 90-100oC. Napar jest gotowy po około 0,5 minuty Po zaparzeniu herbaty należy ją przecedzić do czajniczków. Tę samą herbatę można zaparzyć dwa razy, choć jej smak i aromat będzie mniej intensywny. Jednak najlepsze dla zdrowia składniki herbaty uwalniają się podczas drugiego parzenia.

Hojicha ma bardzo niskie ilości teiny, więc może być bezpiecznie spożywana przez dzieci przed snem. Pozytywny wpływ katechin zawartych w herbacie na zdrowie obejmuje obniżenie ciśnienia krwi oraz pomoc w regulacji poziomu cholesterolu i cukru. Herbata Hojicha jest świetnym dodatkiem do zdrowego odżywiania. Wspomaga ona metabolizm tłuszczów w organizmie. Hojicha można pić po spożyciu tłustych, ciężkostrawnych potraw.

Herbata Hojicha

Prażenie herbaty

Jest to ostatni etap obróbki, w którym liście są przetwarzane. Proces ten wydobywa z liści herbaty nowe, ciekawe smaki, a także usuwa nadmiar goryczy i kofeiny. Jest to również świetny sposób na uratowanie herbaty, która uległa zwietrzeniu.

Prażenie herbaty to proces polegający na umieszczeniu suszu w ceramicznym pojemniku i prażeniu go nad płomieniem. Czy można to zrobić w domu? Tak. Nawet w garnku do smażenia.

Najlepiej użyć do tego odpowiednich akcesoriów, np. bambusowego komina z wbudowanym podgrzewaczem. Innym sposobem na prażenie herbaty jest specjalny podgrzewacz, który wygląda jak kominek do aromaterapii. Herbata jest prażona na talerzu umieszczonym nad podgrzewaczem. Można również wykonać ceramiczne naczynia do prażenia. Są one wykonane ze specjalnego rodzaju gliny, która jest odporna na wysokie temperatury, więc można je stosować bezpośrednio na gazie.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 18 Average: 4.7]