single

Kyusu - japoński zielony czajniczek

Wybór odpowiedniego czajnika do parzenia herbaty jest bardzo ważny. Warto poświęcić czas na wybór odpowiedniego czajnika, ponieważ będzie on służył przez wiele lat. Powinien mieć dobrze wyprofilowany dzióbek, sitko i wygodny uchwyt. Istnieje wiele rodzajów czajników. Najciekawsze czajniczki mają uchwyt na bocznej ściance, prostopadle do wylewki. Stanowi to kontrast do zwykłego uchwytu z tyłu.

Ten czajniczek jest wyjątkowy, bo pochodzi z Japonii, ojczyzny najbardziej poszukiwanych zielonych herbat. Został stworzony do ich parzenia. Od języka japońskiego pochodzi też jego nazwa - kyusu. Naczynie to ma nietypowy uchwyt i grube sitko u góry wylewki. Każdy, kto kiedykolwiek parzył japońską zieloną herbatę wie, jak bardzo jest ona delikatna i drobna. Ponieważ w naparze nie powinno być liści herbacianych, konieczne jest gęste sitko. Może być ono wykonane z tego samego materiału co czajniczek lub z maleńkimi otworami w jego ściance. Zazwyczaj jest wykonane z metalu i przymocowane wewnątrz, aby mogło oddzielić liście herbaty od naparu.

Wyjątkowy wygląd czajniczka wynika z japońskiej wygody. Znacznie łatwiej jest trzymać czajniczek jedną ręką, a do pokrywki używać kciuka. Ważne jest, aby przed zakupem sprawdzić, czy pokrywka pasuje do czajnika. Nie powinna być zbyt mała, ani zbyt duża. Powinna idealnie pasować do czajnika. W pokrywce musi być uwzględniony mały otwór. Czajniczek uszczelnia się podczas parzenia herbaty. Ten mały otwór jest jedynym sposobem, aby para mogła się wydostać. Jeśli pokrywka nie jest uszczelniona, może się zdarzyć, że ciśnienie będzie zbyt duże, aby wymusić wypływ naparu przez dzióbek.

Ważny jest również wybór materiału, z którego wykonane jest Kyusu. Mistrzowie ceramiki herbacianej tworzą najlepsze i najbardziej cenione czajniki przy użyciu konkretnych glin. Czajniczek ten nie powinien mieć szkliwionych ścianek, ponieważ pochłaniają one smak i aromat herbaty. Herbata będzie smakowała lepiej, jeśli zostanie zaparzona w takim czajniczku. Najlepiej nie myć naczyń ceramicznych, które nie były szkliwione. Wchłaniają one wszelkie substancje, z którymi mają kontakt. Po użyciu czajniczka należy przepłukać liście wodą i podgrzać go wrzątkiem. Kyusu wykonane z ceramiki szkliwionej są bardziej popularne i łatwo dostępne. Kolorystycznie mogą przypominać te droższe. Szkliwo chroni ścianki przed olejkami eterycznymi. Herbata zaparzona w takim czajniczku zawsze będzie smakować dokładnie tak samo. Porcelanowe czajniczki są najbardziej urokliwe i przyciągają wzrok. Często posiadają one metalowe sitko. Mogą też przedstawiać motywy takie jak kwiaty, pawie lub sceny z życia i czasów gejszy.

Japońskie czajniczki kyusu mogą służyć do parzenia herbaty o bardzo drobnych liściach. Warto zainteresować się czajniczkiem, w którym można zaparzyć te delikatne herbaty, jeśli jest się ich miłośnikiem. Czajniczek z gliny, który nie był szkliwiony przez mistrza rzemiosła jest w porządku, jeśli chcemy zaparzać tylko japońskie herbaty zielone. Jeśli jednak planujemy zaparzać w tym czajniczku inne herbaty, najlepiej unikać wchłaniania olejków eterycznych.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 4 Average: 3]