single

Desery herbaciane

Argentyna znana jest z plantacji yerby. Zioło to można wykorzystać zarówno w pysznych wypiekach, jak i w tradycyjnym naparze. W internecie można znaleźć wiele przepisów na ciasteczka i ciasta na bazie herbaty. My jednak zaproponujemy babeczki wykonane z yerbamatą.

Trzy składniki przepisu to esencja, ciasto i lukier.

Aby przygotować swoją esencję, będziesz potrzebować

100 g yerba Mate, która może być pomarańczowa lub klasyczna, ale musi pochodzić z Argentyny lub Brazylii
50 g cukru granulowanego
500 ml wody

W rondelku zagotować wodę i cukier. Wrzącym syropem należy zalać yerba maté. Wrzenie wody nie jest konieczne do zaparzania driedyerba mate. Chcemy bowiem wydobyć mocną esencję, którą później wykorzystamy do ciasta. Po około 5-10 minutach odcedzić esencję. Pozostawić do ostygnięcia.

Aby zrobić 18-20 babeczek, będziesz potrzebować

1 filiżanka naparu z yerba mate (jak opisano powyżej)
100g miękkiego masła lub margaryny
1 filiżanka cukru "kryształowego"
2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka w proszku
1 pomarańcza; jeśli są małe, można dać 2 pomarańcze
- 1 jajko,
1 łyżeczka olejku waniliowego

Masło i cukier zmiksować na gładką masę. Dodać jajko, olejek waniliowy, miąższ pomarańczowy i ostudzony napar. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Wymieszaj dobrze masę, aby uniknąć grudek. Piec masę w foremkach przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Frosting:

Oryginalny przepis mówi o polewie wykonanej z pozostałej esencji i cukru pudru. Wymieszaj esencję i cukier, aż uzyskasz gładką masę, która jest podobna do lukru. Ponieważ babeczki bardzo szybko znikają, cukier puder nie został użyty jako dekoracja. Babeczki są słodkie mimo dodatku yerbamate. Lekka goryczka tylko podkreśla ich smak.

Kliknij tutaj, aby ocenić ten post [Total: 2 Average: 5]